Palm oil and Coconut oil စားအုန္းဆီနဲ႔ အုန္းဆီ

Sein Chun = မေလး႐ွားကလာတဲ့စားအုံးဆီကို သူတို႔ဆီမွာ Palm Oil လို႔ေခၚၿပီးျမန္မာျပည္မွာေတာ့ Coconuts Oil လို႔ ေခၚေနၾကတာ မွားေနပါတယ္ဆရာ။ အုန္းသီးကထြက္တဲ့အုန္းဆီနဲ႔ Palm Oil လို႔ေခၚတဲ့စားအုံးဆီဟာ မတူၾကပါဘူး။ ဆရာေျပာတဲ့ စားအုံးဆီရဲ႕ဆိုးက်ဳိးေတြဟာ Palm Oil ကလာတာျဖစ္ပါတယ္ဆရာ။

Palm oil စားအုန္းဆီထဲမွာ ျပည့္ဝဆီနဲ႔ မျပည့္ဝဆီအျပင္ ဗီတာမင္အီးနဲ႔ (ဘီတာကာရိုတင္း) ေတြပါတယ္။ ႏွလံုးေသြးေၾကာ ေရာဂါျဖစ္ေစႏိုင္ျခင္းအေပၚ အျငင္းပြားမႈေတြရွိေနတယ္။

ေကာ္စတာရီကာမွာ ၂ဝဝ၅ တံုးကသုေတသနလုပ္ခဲ့တယ္။ Palm oil အစား Polyunsaturated non-hydrogenated oils ဆီကိုေျပာင္းသံုးေစတာက ႏွလံုးအတက္ခ္ရမယ့္အႏၲရာယ္ နည္းေစတယ္လို႔ေတြ႔တယ္။

၂ဝ၁၁ မွာ ႏိုင္ငံေပါင္း ၂၃ ႏိုင္ငံမွာေလ့လာတယ္။ ႏွစ္စဥ္ Palm oil စားအုန္းဆီ ၁ ကီလိုဂရမ္တိုးေပးရင္ ႏွလံုးေသြးေၾကာေရာဂါနဲ႔ ေသဆံုးမႈ တသိန္းမွာ ၆၈ ေယာက္ပိုေသဆံုးတယ္။ ေသဆံုးမႈပိုမ်ားတယ္။ ဝင္ေငြမ်ား တိုင္းျပည္ေတြမွာေတာ့ အဲေလာက္မမ်ားဘူး။ တခ်ိဳ႕ေလ့လာမႈေတြမွာ ႏွလံုးေသြးေၾကာေရာဂါ ပိုမဆိုးဘူးလို႔လည္း ေတြ႔ရွိရတယ္။

Palm oil ထဲမွာ Palmitic acid ၄၄% ပါတယ္။ Center for Science in the Public Interest ကလုပ္တဲ့ သုေတသနအရ Palm oil ထဲမွာ Palmitic acid ၄၄% ပါတယ္။ Palmitic acid စားတာ ပိုမ်ားရင္ ကိုလက္စေထာ ျမင့္ေစတယ္။ ႏွလံုးေရာဂါျဖစ္ေစဘို႔ အားေပးရာက်တယ္။

WHO နဲ႔ US National Heart, Lung and Blood Institute အဖြဲ႔ေတြကေန palmitic acid နဲ႔ saturated fat ပါတဲ့ အစာကို ေလွ်ာ့စားဘို႔အၾကံျပဳထားတယ္။ ဒါေပမယ့္ ၁၉၉၃ ခုမွာ United Nations University Press ေတြ႔ရွိခ်က္မွာေတာ့ ကိုလက္စေထာကို  400 mg per day ထက္မမ်ားရင္ သက္ေရာက္မႈမရွိဘူးလို႔ဆိုတယ္။

Animal saturated fat တိရစာၧန္ျပည့္ဝဆီေတြနဲ႔ႏိႈင္းယွဥ္ခ်က္
ျပည့္ဝဆီေတြအားလံုးမွာ ကိုလက္စေထာအေပၚသက္ေရာက္မႈေတြက မတူၾကပါ။ မျပည့္ဝဆီပိုပါတဲ့ Palm oil ကို စားသံုးျခင္းဟာ Coconut oil အုန္းဆီ၊ ႏို႔ထြက္နဲ႔ တိရစာၧန္ဆီေတြ နဲ႔စာရင္ ကိုလက္စေထာ ေလွ်ာ့ေစတယ္။

Trans fats (ထရန္႔ဆီ) နဲ႔ ႏိႈင္းယွဥ္ခ်က္
၂ဝဝ၆ တံုးက အေမရိကန္ အာဟာရအင္စတီက်ဳနဲ႔ USDA စိုက္ပ်ိဳးေရး သုေတသနဌာနတို႔က ေလ့လာခဲ့တယ္။
Palm oil ဟာ Trans fats (ထရန္႔ဆီ) ေခၚတဲ့ Partially hydrogenated fats တၾက္တပ်က္ ဟိုက္ဒရိုဂ်င္ ေပါင္းထည့္ေပးထားတဲ့ဆီကို အစားထိုးလို႔မရဘူးလို႔ ဆိုပါတယ္။ ဘာလို႔လည္း ဆိုေတာ့ Palm oil ထဲမွာ LDL (ကိုလက္စေထာ) နဲ႔ Apolipoprotein B (အပိုလိုပိုပရိုတင္း ဘီ) ေတြပါဝင္မႈဟာ (ထရန္႔ဆီ) နဲ႔အတူတူျဖစ္ေနလို႔ ျဖစ္တယ္။ ဒါေပမယ့္ ၂ဝ၁ဝ ထုတ္ အေမရိကန္ အာဟာရ ေကာလိပ္ ဂ်ာနယ္ရဲ႕ အစီရင္ခံစာ ၂ ခုထဲမွာေတာ့ အစားထိုးလို႔ရမယ္လို႔ ေရးသားထားျပန္ပါတယ္။

ခ်ဳပ္လိုက္ရင္ ဂဃနဏေျပာမရပါ။ သုေတသနေတြဆက္လုပ္ေနၾကတယ္။ စားအုန္းဆီဟာ ၾကီးမားတဲ့ စီးပြါးေရး လုပ္ငန္းၾကီး ျဖစ္တယ္။ ေဆးပညာနဲ႔အတူ စီးပြါးေရးနဲ႔ ႏိုင္ငံေရးေတြပါ ေရာေထြးေနတယ္။ ကိုယ္ပိုင္အသိနဲ႔သာ ဆံုးျဖတ္သင့္ၾကတယ္လို႔ ထင္ပါတယ္။

ေဒါက္တာတင့္ေဆြ
၃-၇-၂ဝ၁၅

Comments

Popular posts from this blog

က်န္းမာျခင္းသည္ လာဘ္တပါး

Furamin BC သံဓါတ္အားေဆး