Palm wine ထန္းေရ

Sanda Phyo Wai ထန္းရည္မွာေကာ Alcohol အရက္ပါဝင္မႈ % သိရရင္ ေကာင္းမွာပဲဆရာ။

Toddy palm (Palmyra palm) ထန္းပင္၊ Nipa palm ဓနိပင္၊ Coconut palm အုန္းပင္၊ Date palm စြန္ပလြန္ပင္ စတဲ့ အပင္ေတြကေန မူးေစတဲ့ေသာက္စရာေတြ ထုတ္လုပ္ႏိုင္ၾကတယ္။ အာရွ၊ အာဖရိက၊ ေတာင္အေမရိကေဒသေတြမွာ သံုးတယ္။ စြယ္စံုက်မ္းေတြထဲမွာ ျမန္မာျပည္က Htan Yay (ထန္းေရ) လည္းပါတယ္။

Palm sap အရည္ကို အပင္ (အပြင့္) ကေနရယူျပီး သဘာဝ Yeast တေဆးနည္းနဲ႔ ကေစာ္ေဖါက္ Fermentation (ဖါမင့္ေတးရွင္း) ျဖစ္ေစတယ္။ ၂ နာရီအတြင္းမွာ အနံ႔တမ်ိဳးေလးနဲ႔ Aromatic wine အနံတမ်ိဳးနဲ႔ဝိုင္တမ်ိဳးရလာတယ္။ အရက္ပါဝင္မႈ ၄% အထိရွိတယ္။ အခ်ိဳအရသာနဲ႔ မူးေဝေစတယ္။ တရက္ၾကာဆက္ထားရင္ ပိုမူးေစတယ္။ အရသာက ခ်ဥ္လာမယ္။ ပိုၾကာရင္ Vinegar (ဗနီဂါ ရွာ) လကာရည္ျဖစ္လာမယ္။

ထန္းေရခ်ိဳနဲ႔ ထန္းေရခါးလို႔သံုးတာ ျမန္မာျပည္၊ ဖိလစ္ပိုင္ (Tube)၊ အိႏၵိယေတာင္ပိုင္း တမီးလ္ေဒသ (Kallu) နဲ႔ သီရိလကၤာ (Raa, Sinhala) မွာျဖစ္တယ္။ အင္ဒိုနီးရွား၊ ေဘာ္နီယို၊ ဘာလီ၊ မေလးရွားမွာ Tuak နာမည္ၾကီးတယ္။ ထိုင္း (Kache, Namtanmao)၊ ဗီယက္နမ္ (Ruou dua)၊ ကေမာၻဒီးယား၊ ဘဂၤလားဒက္ရွ္၊ တရုပ္ႏိုင္ငံေတြမွာလည္းရွိတယ္။

အဲလိုအရည္ကို Distillation ေပါင္းခံနည္းလည္း တခ်ိဳ႕ေနရာေဒသေတြမွာလုပ္ၾကတယ္။ ပိုျပင္းတယ္။ ႏိုက္ဂ်ီးရီးယားမွာ Ogogoro လို႔ ေခၚတယ္။ ဂါနာမွာ Akpeteshi (Burukutu) လို႔ေခၚတယ္။ ဖိလစ္ပိုင္မွာ Lambanog လို႔ေခၚတယ္။ Arrack, Village gin, Charayam, Country Whiskey, Sky Beer စတဲ့နာမည္အမ်ိဳးမ်ိဳးေတြရွိတယ္။

ျမန္မာႏိုင္ငံနဲ႔ အိႏၵိယမွာ Jiggery ထန္းလွ်က္ခ်က္လုပ္တယ္။ အိႏၵိယေတာင္ပိုင္းေဒသေတြမွာ Neera (Padaneer) အခ်ိဳရည္ကို ေရခဲေသတၲာထဲမွာထားၾကတယ္။ အရက္လိုျဖစ္မသြားေအာင္ Lime ထံုးနည္းနည္းထည့္ရတယ္။

ေဒါက္တာတင့္ေဆြ
၁-၃-၂ဝ၁၆

Comments

Popular posts from this blog

က်န္းမာျခင္းသည္ လာဘ္တပါး

Furamin BC သံဓါတ္အားေဆး