ျမန္မာႏိုင္ငံသားေတြ ဘယ္မွာေနေန က်န္းမာၾကပါေစ

Photo taken on 19-11-2011 by an Indian photo-journalist at Yamuna Clinic
This Blog is created on 10th October 2014

How to ask က်န္းမာေရးနဲ႔ ေဆးပညာ ေမးလိုတာရွိပါက

• ေဖ့စ္ဘြတ္ ကြန္မင့္ကေန မေမးပါနဲ႔။
• ျဖစ္တဲ့သူရ့ဲ က်ား-မ နဲ႔ အသက္ကို အရင္ဆံုးေရးပါ။ နာမည္ မလိုအပ္ပါ။
• ျဖစ္ေနတာ ၁-၂-၃။ ျဖစ္တာဘယ္ေလာက္ၾကာျပီ။ လိုအပ္ရင္ ရာသီ၊ အိမ္ေထာင္ေရး၊ က်န္းမာေရးေနာက္ခံ၊ ေနတဲ့တိုင္းျပည္။ တိုတိုရွင္းရွင္းသာေရးပါ။
• ေဆးစစ္ခ်က္ေတြနဲ႔ ပံုေတြကို အတည့္ပို႔ပါ။ လိုတာကိုသာပို႔ပါ။ အာလ္ထြာေဆာင္းမွာ ပံုမလိုပါ။ မွတ္ခ်က္သာလိုတယ္။
• SMS အေရးအသားမ်ိဳးကို မဖတ္တတ္ပါ။ ျမန္မာစကားကို အဂၤလိပ္စာလံုးနဲ႔ေရးတာကို မဖတ္ပါ။
• ဖုန္းဆက္ျပီးေမးရင္ အခ်ိန္ဇုန္မတူတာေရာ၊ အသံထြက္လြဲႏိုင္တာေရာေၾကာင့္ အဆင္မေျပပါ။
• ေမးတဲ့သူက မိမိကိုယ္မိမိ သား-သမီးလို႔မေရးပါနဲ႔။ ေျဖမယ့္ဆရာဝန္ကို ဆရာလို႔သာသံုးပါ။
• ေဆးရံု-ေဆးခန္း-ဆရာဝန္-ေဆးဆိုင္-ေဆးေစ်း-ကုန္က်စရိတ္ စတာေတြကို မသိပါ။
• ေမးစရာေနရာ (၁) အီးေမးလ္ doctortintswe@gmail.com (၂) ေဖ့စ္ဘြတ္ https://www.facebook.com/tint.swe.dr (၃) ေဖ့စ္ဘြတ္ https://www.facebook.com/drtintswe/
• ေမးနည္းစည္းကမ္းအရ မေမးလိုသူမ်ား http://doctortintswe.blogspot.com/ Dr. Tint Swe's Writings မွာ ရွာဖတ္ႏိုင္ၾကပါတယ္။

Thursday, September 29, 2016

Healthy Cooking Oils က်န္းမာေရးႏွင့္ညီညြတ္ေသာ စားသံုးဆီမ်ား

ဟင္းသီးဟင္းရြက္ဆီေတြမွာ ကင္ဆာ၊ ႏွလုံးေရာဂါေတြနဲ႔ဆက္စပ္တဲ့ ဓာတုပစၥည္းေတြပါဝင္လ်က္ရွိေခါင္းစဥ္နဲ႔ သတင္း ေဆာင္းပါးတပုဒ္ကို အခုပဲဖတ္ရပါတယ္။ အဲဒီစာထဲမွာ ဒီလိုေရးထားပါတယ္။

ေနၾကာဆီနဲ ့ေျပာင္းဆီစတဲ့ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ဆီေတြမွာ ႏွလုံးေရာဂါနဲ႔ (ဒီမင္းရွား) ေခၚ ဦးေႏွာက္ေရာဂါျဖစ္ေစႏိုင္တဲ့ အဆိပ္ရွိဓာတုပစၥည္းေတြ ပါဝင္လ်က္ရွိေၾကာင္း သိပၸံပညာရွင္ေတြက သတိေပးေျပာၾကားလုိက္ပါတယ္။ ဒီဆီေတြအစား သံလြင္ဆီကို ေရြးခ်ယ္အသုံးျပဳႏိုင္ေပမယ့္ စားအုန္းဆီ၊ ေထာပတ္နဲ ့ဝက္ဆီတုိ႔ဟာ တျခားဆီေတြထက္ သာလြန္ ေကာင္းမြန္တယ္လုိ ့ဆုိပါတယ္။ အတတ္ႏိုင္ဆုံး ဆီေၾကာ္အစားအစာေတြကို ေရွာင္ပါ။ ဆီသုံးမယ္ဆုိရင္လည္း ဒီ အဆိပ္ရွိ ျဒပ္ေပါင္းပါဝင္မႈနည္းပါးတဲ့ ဆီမ်ိဳးကို ေရြးသုံးပါ။ ေနၾကာဆီ ဒါမွမဟုတ္ ေျပာင္းဆီကို သုံးျပီးေၾကာ္ထားတဲ့ ငါးေၾကာ္ဟင္းမွာ aldehydes ျဒပ္ေပါင္းဟာ စိတ္ခ်ရတဲ့ ပမာဏထက္ အဆ ၂ဝဝ ေက်ာ္ ပုိမုိပါဝင္ေနတာ ေတြ႔ရွိရတယ္။ ကိုလက္စထေရာ ျဖစ္ေပၚမႈအားမေပးတဲ့ polyunsaturated fats အဆီၾကြယ္ဝတဲ့ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ဆီေတြဟာ အႏၱရာယ္ရွိတဲ့ ျဒပ္ေပါင္း အေျမာက္အမ်ားကို ထုတ္ေပးႏိုင္ျပီး သံလြင္သီးနဲ႔ အခြံမာေစ့ေတြကေနရတဲ့ monounsaturated fat ဆီေတြကေတာ့ ဒီျဒပ္ေပါင္းေတြကို အနည္းအက်ဥ္းသာ ထုတ္ေပးတယ္လို႔ ဘာသာျပန္ ေရးသားထားပါတယ္။

ဒီသတင္းဟာ အဂၤလန္ႏိုင္ငံ၊ လန္ကပ္စတာမွာရွိတဲ့ De Montford တကၠသိုလ္ ပါေမာကၡ (မာတင္ ဂရုဗဲလ္ဒ္) က ဘီဘီစီ Trust Me, I'm a Doctor အစီအစဥ္မွာ ေျပာတာကို အေျခခံေရးသားထားတာျဖစ္ပါတယ္။ ေန႔စြဲက ၂၈-၇-၂ဝ၁၅ ေန႔က ျဖစ္ပါတယ္။ အဲတာဟာ ႏွစ္ ၂ဝ ေက်ာ္ကတည္းကလက္ခံထားတဲ့ အခ်က္နဲ႔ ေျပာင္းျပန္ျဖစ္ေနပါတယ္။ အဲတာနဲ႔ ေနာက္ဆံုး အေကာင္းဆံုးစားသံုးဆီေတြက ဘာလည္းလို႔ လိုက္ရွာရပါတယ္။

American Heart Association အေမရိကန္ႏွလံုးအသင္းကေန Healthy Cooking Oils က်န္းမာေရးႏွင့္ညီညြတ္ေသာ စားသံုးဆီေတြ တင္ထားတာကို ေတြ႔ပါတယ္။ ၁၂-၄-၂ဝ၁၆ ေန႔က အပ္ဒိတ္လုပ္ထားတာပါ။

ျပည့္ဝဆီေခၚ Saturated fat နဲ႔ Trans fats ေခၚ ထရန္႔စ္ဆီ ေခၚ ျပန္ေက်ာ္ဆီေတြဟာ အညံ့စားဆီေတြျဖစ္တယ္။
Monounsaturated (မိုႏိုအန္စက္က်ဴရိတ္တက္) နဲ႔ Polyunsaturated (ေပၚလီအန္ဆက္က်ဴရိတ္တက္) ဆီေတြဟာ ႏွလံုးအတြက္ေကာင္းတယ္။

Solid fats အစိုင္အခဲဆီေခၚ Butter ေထာပတ္၊ Margarine မာဂ်ရင္းေတြနဲ႔ Tropical oils အပူပိုင္းေဒသဆီ ေခၚ Palm စားအုန္းဆီနဲ႔ Coconut oil အုန္းဆီေတြမသင့္ပါ။ အဲတာေတြဟာ Saturated fat (စက္က်ဴရိတ္တတ္ ဖက္) ေခၚ ျပည့္ဝဆီေတြျဖစ္လို႔ က်န္းမာေရးအတြက္ မသင့္ပါ။

Saturated fat ျပည့္ဝဆီနည္းတဲ့ စားသံုးသင့္တဲ့ဆီေတြကို အကၡရာစဥ္လိုက္ေရးပါမယ္။
Canola ကင္ႏိုလာဆီ၊
Corn ေျပာင္းဆီ၊
Olive သံလြင္ဆီ၊
Peanut ေျမပဲဆီ၊
Safflower ေနၾကာဆီ၊
Soybean ပဲပုပ္ဆီ၊

ေကာင္းတာေတြက Vegetable oil သီးႏွံဆီေတြျဖစ္ပါတယ္။ အဲတာေတြအျပင္ Avocado ေထာပတ္သီးဆီ၊ Grapeseed စပ်စ္ေစ့ဆီ၊ Rice bran ဖြဲႏုဆီ၊ Sesame ႏွမ္းဆီေတြလည္း ေကာင္းပါတယ္။ Partially hydrogenated oils ေခၚ Trans fats (ထရန္႔စ္ဆီ) ကေတာ့ မေကာင္းပါ။ ဆီလက္ဖက္ရည္တဇြန္းထဲမွာ Saturated fat ျပည့္ဝဆီ 4 grams ထက္နည္းရင္ ေကာင္းပါတယ္။ (ထရန္႔စ္ဆီ) ဆိုတာ ကေန႔ေခတ္ေပၚ နာမည္ၾကီး အေနာက္ႏိုင္ငံ အစားအေသာက္ေတြမွာ သံုးေနတဲ့ဆီ ျဖစ္ပါတယ္။

ကြ်န္ေတာ့ဘေလာ့မွာ ဆီေတြအေၾကာင္းကိုလည္း ဖတ္ႏိုင္ပါတယ္။
Cholesterol ကိုလက္စေထာ
Palm oil စားအုန္းဆီ
Cooking Oils စားသံုးဆီ
Cholesterol and food ကိုလက္စေထာနဲ႔ အစားအစာ
Trans Fats အညာသားမ်ားဆီစားၾကသည္
Natural foods for Cholesterol (ကိုလက္စေထာ) နည္းေစမဲ့ အစားအစာမ်ား

ေဒါက္တာတင့္ေဆြ
၂၉-၉-၂ဝ၁၆

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.