ျမန္မာႏိုင္ငံသားေတြ ဘယ္မွာေနေန က်န္းမာၾကပါေစ

Photo taken on 19-11-2011 by an Indian photo-journalist at Yamuna Clinic
This Blog is created on 10th October 2014

How to ask က်န္းမာေရးနဲ႔ ေဆးပညာ ေမးလိုတာရွိပါက

• ေဖ့စ္ဘြတ္ ကြန္မင့္ကေန မေမးပါနဲ႔။
• ျဖစ္တဲ့သူရ့ဲ က်ား-မ နဲ႔ အသက္ကို အရင္ဆံုးေရးပါ။ နာမည္ မလိုအပ္ပါ။
• ျဖစ္ေနတာ ၁-၂-၃။ ျဖစ္တာဘယ္ေလာက္ၾကာျပီ။ လိုအပ္ရင္ ရာသီ၊ အိမ္ေထာင္ေရး၊ က်န္းမာေရးေနာက္ခံ၊ ေနတဲ့တိုင္းျပည္။ တိုတိုရွင္းရွင္းသာေရးပါ။
• ေဆးစစ္ခ်က္ေတြနဲ႔ ပံုေတြကို အတည့္ပို႔ပါ။ လိုတာကိုသာပို႔ပါ။ အာလ္ထြာေဆာင္းမွာ ပံုမလိုပါ။ မွတ္ခ်က္သာလိုတယ္။
• SMS အေရးအသားမ်ိဳးကို မဖတ္တတ္ပါ။ ျမန္မာစကားကို အဂၤလိပ္စာလံုးနဲ႔ေရးတာကို မဖတ္ပါ။
• ဖုန္းဆက္ျပီးေမးရင္ အခ်ိန္ဇုန္မတူတာေရာ၊ အသံထြက္လြဲႏိုင္တာေရာေၾကာင့္ အဆင္မေျပပါ။
• ေမးတဲ့သူက မိမိကိုယ္မိမိ သား-သမီးလို႔မေရးပါနဲ႔။ ေျဖမယ့္ဆရာဝန္ကို ဆရာလို႔သာသံုးပါ။
• ေဆးရံု-ေဆးခန္း-ဆရာဝန္-ေဆးဆိုင္-ေဆးေစ်း-ကုန္က်စရိတ္ စတာေတြကို မသိပါ။
• ေမးစရာေနရာ (၁) အီးေမးလ္ doctortintswe@gmail.com (၂) ေဖ့စ္ဘြတ္ https://www.facebook.com/tint.swe.dr (၃) ေဖ့စ္ဘြတ္ https://www.facebook.com/drtintswe/
• ေမးနည္းစည္းကမ္းအရ မေမးလိုသူမ်ား http://doctortintswe.blogspot.com/ Dr. Tint Swe's Writings မွာ ရွာဖတ္ႏိုင္ၾကပါတယ္။

Monday, December 26, 2016

Aflatoxin ကင္ဆာျဖစ္ေစႏိုင္တဲ့ဓါတ္ေတြ႔လို႔ ျမန္မာျပည္မွာ ပိတ္ပင္

ဆရာခင္ဗ်ာ လက္ရွိ ျမန္မာနိုင္ငံမွ FDA အဖြဲ႕ကေန ငရုတ္သီးေျခာက္ထုတ္ကုန္မ်ားအတြင္း Aflatoxin အဆိပ္ပါဝင္ေနၾကာင္း ေတြ႔ရွိလို႔ ပိတ္ပင္ထားပါတယ္ခင္ဗ်ာ။ အမ်ားျပည္သူ ဗဟုသုတျဖစ္ေစရန္၊ က်န္းမာေရးအသိအျမင္နွင့္ ကာကြယ္နိုင္ရန္ ေက်းဇူးျပဳ၍ ေျဖၾကားေပးပါခင္ဗ်ာ။ ေလးစားစြာျဖင့္။

Aflatoxin (အဖလက္ေတာက္ဆင္) ဆိုတာ ကင္ဆာျဖစ္ေစႏိုင္တယ္။ Mold မိႈတမ်ိဳးျဖစ္တယ္။ လူတြစားသံုးေနက် အစားအေသာက္ေတြမွာ ပါေနတတ္တယ္။ ဒီေဆးသုေတသနက အေမရိကမွာလုပ္လို႔ သူတို႔ဆီမွာစားသံုးတာေတြကို သာလုပ္ထားတယ္။ ေျမပဲ၊ ေျပာင္းဖူး၊ ေျမပဲေထာပတ္၊ ႏြားႏို႔၊ ဒိန္ခဲ၊ အေစ့အဆံေတြ၊ ပဲအမ်ိဳးမ်ိဳး၊ ပဲပုပ္။ ျမန္မာျပည္က အစားအေသာက္ေတြကိုလည္း စဥ္းစားယူရပါမယ္။ အမွန္က စားစရာေတြ ထားသိုစဥ္မွာ ပ်က္စီးလို႔ မိႈတက္လာတယ္။ အဲဒီမိႈက ပူေလာင္စိုထိုင္းတာကိုၾကိဳက္တယ္။

အမ်ိဳးအစားေပါင္း (၁၃) ခုရွိပါတယ္။ aflatoxin B1 အမ်ိဳးစအားက အဆိုးဆံုး။ အသည္းေကိုထိခိုက္တယ္။ ကင္ဆာ ျဖစ္ႏိုင္တယ္။ အစာလမ္းဒုကၡေပးမယ္။ ေအာ္တိုအင္မ်ဴးတုန္႔ျပန္မႈျဖစ္ေစမယ္။ ေသဆံုးတဲ့အထိလည္း ျဖစ္ႏိုင္တယ္။ ေဆာရီး။ hepatocellular carcinoma အသည္းကင္ဆာက အဆိုးဆံုးျဖစ္တယ္။ အဆိပ္အမ်ိဳးအားကို mycotoxin ေခၚတယ္။ Aspergillus flavus နဲ႔ Aspergillus parasiticus မိႈအမ်ိဳးအစားေတြကေန ျဖစ္ေစတယ္။ လူေတြမွာ B1, B2, G1 နဲ႔ G2 ေတြကေရာဂါရေစတယ္။ ကိုယ္ထဲမွာ ဓါတ္ေျပာင္းျပီး M1 နဲ႔ M2 ေတြျဖစ္လာတယ္။ အဲတာက ကင္ဆာကိုျဖစ္ေစတာ။

အစားအစာအလာဂ်ီရျခင္း၊ ေအာ္တိုအင္မ်ဴးတုန္႔ျပန္မႈ၊ ႏွလံုးထိခိုက္ျခင္း၊ အသည္းနဲ႔ ေက်ာက္ကပ္ထိခိုက္ျခင္း၊ အသည္းကင္ဆာ၊ ဗိုင္းရပ္စ္အသည္းေရာင္ေရာဂါ၊ သန္ေကာင္၊ ဖြံျဖိဳးမႈနည္းျခင္းေတြျဖစ္ေစႏိုင္တယ္။ သာမန္ဆိုရင္ အန္မယ္၊ ဗိုက္နာမယ္၊ ကိုယ္ေဖါမယ္၊ တက္မယ္၊ သတိလစ္မယ္၊ ေသဆံုးမယ္။

ခ်က္ျပဳပ္ရာမွာ အပူခ်ိန္ 100 and 150°C (221–302 °F) အထိ မိနစ္ ၉ဝ ၾကာထားရင္ မိႈပါေနေပမဲ့ AFB1 ပါေနတာကို ၄၁႕၉% ကေန ၈၁႕၂% ေလ်ာ့နည္းေစႏိုင္တယ္။

ျမန္မာျပည္လို တတိယအဆင့္တိုင္းျပည္ေတြမွာ ျဖစ္ႏိုင္ေခ်ပိုမ်ားတယ္။ ဆင္းရဲလို႔ အထားအသိုညံ့တာ၊ က်န္းမာေရးအသိ နည္းေသးတာေၾကာင့္ျဖစ္ရတယ္။ FDA က တတ္ႏိုင္သမွ် ၾကိဳးစားေနပါတယ္။ လက္ညွိဳးထိုးတာရပ္ျပီး ကိုယ္ပိုင္အသိနဲ႔လည္း ေစာင့္ေရွာက္ၾကပါခင္ဗ်ား။ တိုင္းျပည္တိုးတက္လာေအာင္ လုပ္စရာေတြအမ်ားၾကီးရွိတယ္။

ေဒါက္တာတင့္ေဆြ
၂၇-၁၂-၂ဝ၁၆

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.