High Calorie Food (ကယ္လိုရီ) မ်ားတဲ့ အစားအစာမ်ား

ကယ္လိုရီ မ်ားတာကဘာေတြလဲ ေျပာျပေပးပါလားဆရာ။

အေျခခံကေတာ့ သၾကား (အခ်ိဳ) နဲ႔ အဆီ မ်ားတာေတြက ကယ္လိုရီမ်ားတဲ့ အစားအစာေတြပါ။ အသီးအႏွံ-အသီး အရြက္ေတြက ကယ္လိုရီမမ်ားဘဲ ေရနဲ႔ ဖိုင္ဗာမ်ားၾကတယ္။ အစားတိုင္းကေန ကယ္လိုရီေတာ့ ရၾကတာ ခ်ည္းပါဘဲ။ ဒါေပမဲ့ ကြာတယ္။ ဆန္ခ်င့္တဲ့ ႏို႔ဆီဗူးတလံုးစာ သခြါးသီးနဲ႔ ႏို႔ဆီဗူးတလံုးစာ စပ်စ္သီးေျခာက္တို႔ဟာ ထုထည္ခ်င္းတူေပမဲ့ သူတို႔ကရတဲ့ ကယ္လိုရီ၃၇ ဆ ကြာတယ္။ ထမင္း ၁ က်ပ္သာ၊ အသား ၁ က်ပ္သားနဲ႔ ဆီ ၁ က်ပ္သားေတြက ရတဲ့ ကယ္လိုရီက ၄-၄-၉ အခ်ိဳးရွိတယ္။

• Fatty meats အဆီမ်ားအသား၊ Salami ဆလာမီ၊ Candy bars ေခ်ာ့ကလက္၊ cookies ကူကီးစ္၊ Potato chips အာလူးခ်စ္ပ္ေတြက ကယ္လိုရီမ်ားမ်ားရတာေတြ ျဖစ္တယ္။
• ေၾကာ္ထားတဲ့အစာေတြ ကိုလာ၊ ဘီယာေတြကလည္း မ်ားတယ္။
• Whole grains, Cereals ေခၚတဲ့ ဆန္၊ ဂ်ံဳ၊ ေျပာင္း၊ ေျပာင္းဖူး၊ အုတ္စပါး၊ ဘာလီ၊ နဲ႔ သူတို႔ကေန လုပ္ထားတဲ့ အစားအစာေတြ ကယ္လိုရီမ်ားၾကတယ္။
• Pasta အပါအဝင္ ဂ်ံဳမႈံ႔နဲ႔လုပ္တဲ့ ေခါက္ဆြဲ၊ စပါဂတီ၊ မက္ခေရာ္နီ၊ ရိုတီး၊ ပူရီ၊ ကယ္လိုရီမ်ားၾကတယ္။
• Beans ေခၚတဲံ ပဲသီး၊ ပဲေတာင့္အမ်ိဳးမ်ိဳး၊ Potatoes အာလူး၊ စတာေတြက ကယ္လိုရီမ်ားၾကတယ္။
• Cream မလိုင္၊ Whole milk ျပဳျပင္မထားတဲ့ႏြားႏို႔၊ Condensed milk ႏို႔ဆီ၊ ကယ္လိုရီမ်ားၾကတယ္။
• Cheese ဒိန္ခဲ၊ Butter ေထာပတ္၊ Margarine (မာဂ်ရင္း)၊ ကယ္လိုရီမ်ားၾကတယ္။
• Ice cream (အိုက္စ္ခရင္)၊ Cake ကိတ္၊ Pie (ပိုင္)၊ Waffles (ေဝဖါ)၊ ကယ္လိုရီမ်ားၾကတယ္။

ကယ္လိုရီမ်ားျပီး က်န္းမာေရးနဲ႔ညီတဲ့ အစားအစာေတြကေတာ့ -
• Nuts ေခၚတဲ့ ေစ့အဆံေတြထဲက အမ်ားစုက ႏွလံုးက်န္းမာေရးကို မထိခိုက္တဲ့ အဆီေတြပါျပီး၊ ကယ္လိုရီပါ မ်ားတယ္။
• Peanut butter ေခၚတဲ့ ေျမပဲကေနလုပ္တဲ့ ေထာပတ္မလိုင္၊
• Fruit juices သစ္သီးေဖ်ာ္ရည္အစစ္၊ ၂ဝဝ မီလီ ၃ ဖန္ခြက္ မွာ Orange Juice လိမ္ေမာ္ရည္က ၂၆ဝ၊ Pineapple Juice နာနတ္ရည္က ၃ဝဝ၊ Grapefruit Juice စပ်စ္သီးရည္က ၂၂၈၊ Apple Juice ပန္းသီးရည္က ၂၈၂ ကယ္လိုရီရတယ္။
• Yoghurts ေခၚတဲ့ ဒိန္ခ်ဥ္ ၁၆ဝ ဂရမ္ကေန ၂၄၃ ကယ္လိုရီရတယ္။
• Pasta 75g ကေန 259 ကယ္လိုရီရတယ္။
• Breakfast မနက္စာအျဖစ္စားတဲ့ ေျပာင္းကေနလုပ္တဲ့ ႏြားႏို႔နဲ႔ေဖ်ာ္ေသာက္တဲ့ Corn Flakes (ေကာင္းဖလိပ္) ကေန ၇၄-၁၈၅ ကယ္လိုရီရတယ္။
• Butter or Margarine ေထာပတ္၊ မာဂ်ရင္း ကေန ၇ဝ-၁၁ဝ ကယ္လိုရီရတယ္။
• Toasted Brown Bread ၁ ခ်ပ္ကေန 65.3kcals ရတယ္။
• Toasted White Bread ၁ ခ်ပ္ကေန 63.6kcals ရတယ္။

လူဆိုတာ
အစံုစားသတၲဝါျဖစ္တယ္။ အသီး + အရြက္ေတြကေန အမ်ားဆံုးရတာက ဗီတာမင္ေတြနဲ႔ ဓါတ္ဆားေတြ ျဖစ္တယ္။ အသီးအရြက္မစားသူေတြက အဲတာေတြကို ေဆးအျဖစ္ေသာက္ေနရမယ္။

အစားအစာဆိုတာ
လံုေလာက္ + မွ်တရတယ္။ လံုေလာက္ဆိုတာ အပ်ိဳတံုးကတမ်ိဳး၊ ကိုယ္ဝန္ေဆာင္မွာတမ်ိဳး။ ႏို႔တိုက္ခ်ိန္မွာတမ်ိဳး။ ပရိုတင္း (ပဲ + အသား-ငါး-ဥ) + အရြက္ + အသီး + အဆီ + ဓါတ္ဆား + ေရ အကုန္ပါေနမွသာ ျပည့့္စံုတယ္။ မွ်တဆိုတာ အစားအစာတမယ္တည္း မစားရမပါ။ မလံုေလာက္ရင္၊ ေဆးကူရမယ္။

လူ႔ခႏၶာကိုယ္ကို ေရ၊ အမိုင္ႏိုအက္စစ္၊ ဖက္တီးအက္စစ္၊ ႏူးကလီးရစ္အက္စစ္၊ သၾကား၊ ဖိုင္ဗာေတြျဖစ္တဲ့ ကာဗြန္ဟိုက္ဒရိတ္ စသျဖင့္ တည္ေဆာက္ထားတယ္။ ကာဗြန္၊ ဟိုဒရိုဂ်င္၊ ေအာက္စီဂ်င္၊ ႏိုက္ထရိုဂ်င္၊ ေဖါ့စ္ဖါးရပ္စ္၊ သံဓါတ္၊ သြပ္ဓါတ္ စတဲ့ဓါတ္ေတြပါဝင္တယ္။ စုေပါင္းျပီး ေဟာ္မုန္း၊ ဗီတာမင္ စတာေတြ ျဖစ္လာတယ္။ စားလိုက္တဲ့ အစားအစာေတြကို အစာေျခစနစ္ကေန ေသြးထဲေရာက္ေအာင္ စုပ္ယူႏိုင္တဲ့အထိ အဆင့္ဆင့္ ေျခေပးရတယ္။

လူ႔ခႏၶာကိုယ္အေလးခ်ိန္ရဲ႕ ၇ဝ% က ေရျဖစ္တယ္။ တေန႔မွာ ေရ ၁-၉ လီတာလိုတယ္။ ေရနည္းရင္ ေရခမ္းေျခာက္တာ ျဖစ္လာမည္။ လိုအပ္ေသာ ဓါတ္ဆားေတြမွာ ကယ္လ္စီယမ္၊ ကလိုရိုက္၊ မက္ဂနီဆီယမ္၊ ပိုတက္ဆီယမ္၊ ဆိုဒီယမ္၊ ေကာပါး၊ ခရိုမီယမ္၊ မင္းဂနီးစ္၊ နစ္ကယ္၊ ဆယ္လင္နီယမ္၊ ကိုေဘာ့ခ္၊ အိုင္အိုဒင္း၊ သံဓါတ္တို႔ျဖစ္တယ္။

အာဟာရဓါတ္ ၇ မ်ိဳး = ကာဗြန္ဟိုက္ဒရိတ္၊ ပရိုတင္း၊ အဆီ၊ ဗီတာမင္ေတြ၊ ဓါတ္ဆားေတြ၊ ဖိုင္ဗာနဲ႔ ေရ။

ကာဗြန္ဟိုက္ဒရိတ္၊ ပရိုတင္း နဲ႔ အဆီတို႔က အင္နာဂ်ီ ခြန္အားကိုရတယ္။ ကလိုရီ နဲ႔တိုင္းတယ္။ ကာဗြန္ဟိုက္ဒရိတ္၊ ၁ ဂရမ္ မွ ၄ ကလိုရီ၊ ပရိုတင္း ၁ ဂရမ္ မွ ၄ ကလိုရီ၊ နဲ႔ အဆီ ၁ ဂရမ္ မွ ၉ ကလိုရီတို႔ရတယ္။ ကာဗြန္ဟိုက္ဒရိတ္ ဆိုတာ ေန႔စဥ္မစားမေန စားၾကရတဲ့ ဆန္၊ ဂ်ံဳ၊ ေျပာင္း၊ လူး-ဆပ္တို႔မွာ ပါတယ္။ ပရိုတင္းမွာ မရွိမျဖစ္တဲ့ အမိုင္ႏိုအက္စစ္ေတြ ပါဝင္တယ္။ ပ်က္စီးသြားတဲ့ တရွဴးေတြ၊ ဆဲလ္ေတြ အစားထိုးရန္၊ အသစ္တည္ေဆာက္ဘို႔ အသံုးက်တယ္။ အသား၊ ပဲ၊ ငါး၊ ဥ၊ အေစ့အဆံ၊ ႏို႔၊ ႏို႔ထြက္ပစၥည္းေတြကရတယ္။ ကိုယ္အေလးခိ်န္ ၇ဝ ကီလိုရွိသူအတြက္ တေန႔မွာ ပရိုတင္း ၇ဝ ဂရမ္ လိုတယ္။ ဖိုင္ဗာဆိုတာ အသီးအႏွံေတြမွာပါတယ္။ မစားက ဝမ္းခ်ဳပ္ေစသည္။

မွ်တေသာအစားအစာ
အမ်ိဳးအစား စံုလင္ေအာင္စားရတယ္။ သင္တင့္မွ်တစြာ ပါဝင္ရမယ္။ အာဟာရလိုအပ္ခ်က္နဲ႔ ျပည့္မီရမယ္။ လိုအပ္ခ်က္ အနည္းအေတြရွိတယ္။ အလုပ္ၾကမ္းလုပ္ရသူ၊ ကိုယ္ဝန္ေဆာင္ေတြက ပို၍စားရမယ္။ သန္႔ရွင္းေရးနဲ႔ ကိုယ္လက္ေလ့က်င့္ခန္းလုပ္ျခင္းအားျဖင့္ က်န္းမာသန္စြမ္းေစမယ္။ ကိုယ္ဝန္ေဆာင္စဥ္ သံဓါတ္၊ ေဖါလစ္-အက္စစ္၊ ဗီတာမင္ ဘီ ၁၂၊ ဗီတာမင္ဘီအုပ္စု၊ ကယ္လ္စီယန္ ဓါတ္ဆားေတြ ေပးရမယ္။ အရက္ေၾကာင့္ အသည္းေရာင္ျခင္း ျဖစ္လာမွာ (ဗီတာမင္ေဆးျပား + 40 kcal/kg + ပရိုတင္း 1.5-2 G/kg + ေဖါလစ္အက္စစ္ + ဘီ ၁) တို႔ေပးရတယ္။ အာဟာရနဲ႔ ေဆးကုျခင္းမ်ိဳးျဖစ္တယ္။

ကိုလက္စတီေရာဆိုတာ အစားအစာထဲမွာပါဝင္တဲ့ အဆီတမ်ိဳးျဖစ္တယ္။ မ်ားရင္ ေသြးေၾကာေလးနံရံေတြမွာ လာစုလို႔ ေသြးေၾကာက်ဥ္းေရာဂါဝင္လာမယ္။ တိရစၧာန္အဆီအရြတ္ေတြမွာ ညံ့တဲ့ကိုလက္စတီေရာ ပါတယ္။ မာဂ်ရင္း၊ ကြတ္ကီးစ္၊ ခရက္ကား။ ေျပာင္းဆီ၊ ကင္ႏိုလာ ဆီ၊ သံလြင္ဆီ၊ ေနၾကာဆီ၊ ပံပုပ္ဆီေတြမွာ ညံ့တဲ့အဆီနည္းတယ္။ က်န္းမာေရးနဲ႔မသင့္တဲ့ဆီေတြကို ထရန္႔ဖက္လို႔ေခၚတယ္။ ဝါေစ့ဆီ၊ ပဲပုတ္ေစ့ဆီေတြကို ဟိုက္ဒရိုဂ်င္ ထပ္ေပါင္းထည့္ လိုက္တာျဖစ္တယ္။ အသံုးခံ၊ အစားအေသာက္ကလည္း အရသာထူးလာေစတယ္။ အဆိုး LDL နဲ႔ အေကာင္း HDL ႏွစ္မ်ိဳးရွိတယ္။ အဆိုးေတြမွာ ႏွလံုးေသြးေၾကာက်ဥ္း စထုပ္ခ္၊ ဆီးခ်ိဳ အမ်ိဳးအစား ၂ ရႏိုင္သည္။ အဝလြန္၊ အသည္း၊ ကင္ဆာ၊ အဇာမိုင္ယားေရာဂါေတြလည္းျဖစ္ေစတယ္။ အဲလိုေျပာင္းဘို႔မလိုဘဲ ႏြားႏို႔၊ အမဲ-ဆိတ္-သိုးအဆီ၊ ေထာပတ္၊ မာဂ်ရင္းေတြမွာ ထရန္႔ဆီပါေနျပီးျဖစ္တယ္။ ဂ်န္႔ဖုဒ္ဆိုတာ အလြယ္ဝယ္ယူစားေသာက္ေနၾကတဲ့ ေခတ္ေပၚအစာေတြကို ေခၚတယ္။ မသင့္ပါ။

ေပါင္ ၁၂ဝ ေလးတဲ့ အမ်ိဳးသမီးတေယာက္ ေအာက္ပါအလုပ္တခုကို ၁ဝ မိနစ္ၾကာလုပ္လွ်င္ကုန္မည့္ ကယ္လိုရီ
• ေအရိုးဗစ္ သာမန္ 45.4
• ေအရိုးဗစ္ အျပင္းစား 63.6
• ေယာဂ-ေလ့က်င္ခန္း သာမန္ 22.7
• အေလးမျခင္း 54.5
• စက္ဘီစီးျခင္း ၁၆-၁၉ မိုင္ႏွဳန္း 109
• ၾကိဳးခုန္ျခင္း 90.9
• ၅ မိုင္ႏႈန္းေျပးျခင္း 72.7
• ၁ဝ မိုင္ႏႈန္းေျပးျခင္း 145.4
• တင္းနစ္ရိုက္ျခင္း 72.7
• ေျပး-ခုန္ပစ္ 54.5
• ၅ မိုင္ႏႈန္း လမ္းေလ်ာက္ 72.7
• တင္းခြဲ 54.5
• ဥယ်ာဥ္လုပ္ 40.9
• တံပ်က္စီးလွည္း 36.3
• ကေလးထိန္း 27.2
• အိမ္သန္႕ရွင္းေရး 27.2
• ထမင္းခ်က္ 18.1
• သန္ ့ရွင္းေရး အျပင္းလုပ္ျခင္း 17.2
• မီးပူတိုက္ 20.9
• အိပ္စက္ျခင္း 8.1
• တီဘီၾကည့္ျခင္း 9.0
• ကြန္ျပဴတာစာရိုက္ 13.6
• ေက်ာက္မီးေသြးမိုင္းအလုပ္ 54.5
• လက္သမားအလုပ္ 31.8
• ေဆာက္လုပ္ေရးအလုပ္ 49.9

ကိုယ္အေလးခ်ိန္ခ် ဥပေဒသ
အဆီတေပါင္က်ေအာင္ ကလိုရီ ၃၅ဝဝ ကို ပိုျပီးကုန္ေစအာင္ လုပ္ရမယ္။ မလြယ္ဘူးထင္ႏိုင္တယ္။ လိုတဲ့ခရီးေရာက္ဘို႔ ေျခတလွမ္းခ်င္းနဲ႔သာ စၾကရတာျဖစ္တယ္။

Dr. တင့္ေဆြ

Comments

Popular posts from this blog

က်န္းမာျခင္းသည္ လာဘ္တပါး

Furamin BC သံဓါတ္အားေဆး