ျမန္မာႏိုင္ငံသားေတြ ဘယ္မွာေနေန က်န္းမာၾကပါေစ

Photo taken on 19-11-2011 by an Indian photo-journalist at Yamuna Clinic
This Blog is created on 10th October 2014

How to ask က်န္းမာေရးနဲ႔ ေဆးပညာ ေမးလိုတာရွိပါက

• ေဖ့စ္ဘြတ္ ကြန္မင့္ကေန မေမးပါနဲ႔။
• ျဖစ္တဲ့သူရ့ဲ က်ား-မ နဲ႔ အသက္ကို အရင္ဆံုးေရးပါ။ နာမည္ မလိုအပ္ပါ။
• ျဖစ္ေနတာ ၁-၂-၃။ ျဖစ္တာဘယ္ေလာက္ၾကာျပီ။ လိုအပ္ရင္ ရာသီ၊ အိမ္ေထာင္ေရး၊ က်န္းမာေရးေနာက္ခံ၊ ေနတဲ့တိုင္းျပည္။ တိုတိုရွင္းရွင္းသာေရးပါ။
• ေဆးစစ္ခ်က္ေတြနဲ႔ ပံုေတြကို အတည့္ပို႔ပါ။ လိုတာကိုသာပို႔ပါ။ အာလ္ထြာေဆာင္းမွာ ပံုမလိုပါ။ မွတ္ခ်က္သာလိုတယ္။
• SMS အေရးအသားမ်ိဳးကို မဖတ္တတ္ပါ။ ျမန္မာစကားကို အဂၤလိပ္စာလံုးနဲ႔ေရးတာကို မဖတ္ပါ။
• ဖုန္းဆက္ျပီးေမးရင္ အခ်ိန္ဇုန္မတူတာေရာ၊ အသံထြက္လြဲႏိုင္တာေရာေၾကာင့္ အဆင္မေျပပါ။
• ေမးတဲ့သူက မိမိကိုယ္မိမိ သား-သမီးလို႔မေရးပါနဲ႔။ ေျဖမယ့္ဆရာဝန္ကို ဆရာလို႔သာသံုးပါ။
• ေဆးရံု-ေဆးခန္း-ဆရာဝန္-ေဆးဆိုင္-ေဆးေစ်း-ကုန္က်စရိတ္ စတာေတြကို မသိပါ။
• ေမးစရာေနရာ (၁) အီးေမးလ္ doctortintswe@gmail.com (၂) ေဖ့စ္ဘြတ္ https://www.facebook.com/tint.swe.dr (၃) ေဖ့စ္ဘြတ္ https://www.facebook.com/drtintswe/
• ေမးနည္းစည္းကမ္းအရ မေမးလိုသူမ်ား http://doctortintswe.blogspot.com/ Dr. Tint Swe's Writings မွာ ရွာဖတ္ႏိုင္ၾကပါတယ္။

Monday, December 26, 2016

You all are fortunate ျပည္တြင္းေနရ ကံေကာင္းၾက၏

(ေဒလီမွာေနစဥ္ကေရးတဲ့ သံုးႏွစ္တိတိကစာ)

တိုင္းျပည္ျပင္ပမွာေနရသူေတြအတြက္ ခက္ခဲရွားပါးအစားအေသာက္ေတြရွိတယ္။
• ငါးပိ၊ ငံျပာရည္၊ ပုဇြန္ေျခာက္၊ ငါးေျခာက္၊ လက္ဖက္စို၊ လက္ဖက္ေျခာက္၊ ထိုးမုန္႔၊ လမုန္႔၊ ဝက္အူေတာင့္ ဆီတို႔ဟူး၊ သနပ္ခါးတံုးေတြကိုေတာ့ နယ္စပ္ကသယ္ေရာင္းသူရွိရင္ ဝယ္လို႔ရတယ္။ သံတမန္ေတြ ဝယ္ေလ့ရွိတဲ့ေစ်းမွာ တခ်ိဳ႕ကို ဝယ္လို႔ရတယ္။
• တမာရြက္၊ ေညာင္ရြက္၊ မန္က်ည္းရြက္၊ မန္က်ည္းသီးစိမ္း၊ ျပည္ပန္းညိဳ၊ ဦးသွ်စ္ရြက္၊ သနပ္ရြက္ေတြကေတာ့ ရွာခူးရင္ ရေသးတယ္။ ဒါေတာင္ (ပူဂ်ာ) လုပ္မယ္ (ဘုရားတင္မယ္) ေျပာျပီးမွ ခူးရတာ။
• ေဒသခံေတြက ျမန္မာေတြစားၾကတာသိလာလို႔ ကစြန္းရြက္၊ ဗူးရြက္၊ ဖယံုရြက္၊ ေဘာက္ရြက္ေတြကို စိုက္ျပီး ေရာင္းလာၾကျပီ။
• ငါးရံ႕ေျခာက္နဲ႔ ငါးပုပ္ျပားေတာ့ တကူးတကျမန္မာျပည္ကေန ဝယ္လာေပးသူရွိမွရတယ္။
• လွ်က္ဆားတို႔၊ ျမန္မာေဆးတို႔ကို ဘုန္းၾကီးေတြက ျပန္စြန္႔ရင္ရမယ္။
• မုန္႔လံုးေရေပၚ၊ မုန္႔ဆီေက်ာ္၊ ေကာက္ညႇင္း၊ မုန္႔ဖက္ထုပ္၊ ႏွမ္းပတ္ခ်ဥ္၊ ပဲငပိစို၊ တို႔ဟူး၊ ေပါက္ဆီေတြကိုေတာ့ လုပ္တတ္သူေတြက လုပ္ရင္ စားရတတ္တယ္။
• မုန္႔ေပါင္း၊ ထန္းသီးမုန္႔၊ မုန္႔ကြ်ဲသဲ၊ ဘိန္းမုန္႔၊ အထက္မီးေအာက္မီး၊ မုန္႔စိမ္းေပါင္း၊ မုန္႔ေပါက္၊ မုန္႔လင္မယား၊ မုန္႔ျပားသလက္၊ မရွိပါ။
• မွ်စ္စိမ္း၊ မွ်စ္ျပဳတ္၊ ကညြတ္၊ ကနေဖါ့ရြက္ကို နယ္စပ္ကျဖစ္ျဖစ္၊ ထိုင္းကလူၾကံဳနဲ႔ျဖစ္ျဖစ္ ရႏိုင္တယ္။
• ထန္းပင္ျမစ္၊ ပဲျမစ္၊ ပဲစိမ္းစားဥ၊ ေကာက္ညွင္းတင္းဝါး၊ ေခြးေတာက္ရြက္၊ ဆူးပုပ္(ေလး)ရြက္၊ ဇရစ္ဖူး၊ စျဖဴဦးငါးပိ (မံုရြာ)၊ အင္ဥ၊ ရွားဆံ၊ သခြပ္ပြင့္၊ ထေႏွာင္းရြက္ေတြကေတာ့ ဝယ္လဲမရ၊ မျမင္ရတာၾကာျပီ။
• ျမန္မာျပည္ထဲေနရတာ တျခားဟာေတြ မေကာင္းလည္းရွိပါေစ၊ စားစရာေတြမွာေတာ့ ကံေကာင္းၾကတယ္လို႔သာ သေဘာထားၾကပါခင္ဗ်ား။

ေဒါက္တာတင့္ေဆြ
၂၆-၁၂-၂ဝ၁၃
(ဓါတ္ပံု ႏိုင္ထြန္းေမာင္၊ ေညာင္ကန္)

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.