ျမန္မာႏိုင္ငံသားေတြ ဘယ္မွာေနေန က်န္းမာၾကပါေစ

Photo taken on 19-11-2011 by an Indian photo-journalist at Yamuna Clinic
This Blog is created on 10th October 2014

How to ask က်န္းမာေရးနဲ႔ ေဆးပညာ ေမးလိုတာရွိပါက

• ေဖ့စ္ဘြတ္ ကြန္မင့္ကေန မေမးပါနဲ႔။
• ျဖစ္တဲ့သူရ့ဲ က်ား-မ နဲ႔ အသက္ကို အရင္ဆံုးေရးပါ။ နာမည္ မလိုအပ္ပါ။
• ျဖစ္ေနတာ ၁-၂-၃။ ျဖစ္တာဘယ္ေလာက္ၾကာျပီ။ လိုအပ္ရင္ ရာသီ၊ အိမ္ေထာင္ေရး၊ က်န္းမာေရးေနာက္ခံ၊ ေနတဲ့တိုင္းျပည္။ တိုတိုရွင္းရွင္းသာေရးပါ။
• ေဆးစစ္ခ်က္ေတြနဲ႔ ပံုေတြကို အတည့္ပို႔ပါ။ လိုတာကိုသာပို႔ပါ။ အာလ္ထြာေဆာင္းမွာ ပံုမလိုပါ။ မွတ္ခ်က္သာလိုတယ္။
• SMS အေရးအသားမ်ိဳးကို မဖတ္တတ္ပါ။ ျမန္မာစကားကို အဂၤလိပ္စာလံုးနဲ႔ေရးတာကို မဖတ္ပါ။
• ဖုန္းဆက္ျပီးေမးရင္ အခ်ိန္ဇုန္မတူတာေရာ၊ အသံထြက္လြဲႏိုင္တာေရာေၾကာင့္ အဆင္မေျပပါ။
• ေမးတဲ့သူက မိမိကိုယ္မိမိ သား-သမီးလို႔မေရးပါနဲ႔။ ေျဖမယ့္ဆရာဝန္ကို ဆရာလို႔သာသံုးပါ။
• ေဆးရံု-ေဆးခန္း-ဆရာဝန္-ေဆးဆိုင္-ေဆးေစ်း-ကုန္က်စရိတ္ စတာေတြကို မသိပါ။
• ေမးစရာေနရာ (၁) အီးေမးလ္ doctortintswe@gmail.com (၂) ေဖ့စ္ဘြတ္ https://www.facebook.com/tint.swe.dr (၃) ေဖ့စ္ဘြတ္ https://www.facebook.com/drtintswe/
• ေမးနည္းစည္းကမ္းအရ မေမးလိုသူမ်ား http://doctortintswe.blogspot.com/ Dr. Tint Swe's Writings မွာ ရွာဖတ္ႏိုင္ၾကပါတယ္။

Friday, February 3, 2017

Heads ေခါင္းတရာသားစား

ေခါင္းတရာသားစားဆိုတာ ဘာလဲဆရာ။

က်န္းမာေရးေမးခြန္းအေနနဲ႔ေမးတာေတာ့ မဟုတ္ေလာက္ပါ။ ေရွးလူၾကီးသူမေတြကရဲ႕ဆံုးမစကားထဲကျဖစ္ပါတယ္။ ဟိုအရင္က သူငယ္တန္းဖတ္စာထဲမွာလည္း ပါခဲ့တယ္။

ေခါင္းတရာသားဆိုတာ ေခါင္းေရာ အရိုးပါစားလို႔ရတဲ့ ငါးေသးေသးေလးေတြကို စားသင့္ေၾကာင္းေျပာတာ။ အကုန္အက်လည္းသက္သာ က်န္းမာေရးအရလည္းေကာင္းတယ္။ ဆံုးမစာထဲမွာ ဉာဏ္မသံုးတတ္သူက သားၾကီး ငါးၾကီးေတြ အေကာင္တရာျပည့္ေအာင္စားသတဲ့။

အိမ္ေနာက္ေဖး ေစ်းဆိုင္တည္ဆိုတာေတာ့ အေတာ္မ်ားမ်ားၾကားဖူးပါမယ္။ တကယ္ေစ်းဆိုင္ဖြင့္ဘို႔ မဟုတ္။ ေန႔တိုင္း ဝယ္စားေနရတဲ့ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ေတြကို ကိုယ့္အိမ္ေနာက္ေဖး (ေဘးဖက္၊ ေရွ႕ဖက္မွာလည္း ေနရရွိရင္) စိုက္ပ်ိဳးထားပါလို႔ ေျပာတာ။ ဗိုလ္ခ်ဳပ္ေအာင္ဆန္းက နမူနာျပခဲ့တယ္မဟုတ္ပါလား။

တေန႔ ပုဆိုးသံုးခါလဲ။ တကယ္ပဲ ပုဆိုး၊ ထဘီကို ေန႔တိုင္းသံုးခါလဲဘို႔မဟုတ္ပါ။ ေနရာလွည့္ဝတ္ခိုင္းတာ။

ပတၲျမား ေခါင္းေပၚတင္ဆိုတာ ပိုနားလည္ရခက္ႏိုင္တယ္။ ေနမြန္းတည့္ခ်ိန္မွာ ေန႔လည္စာစားခိုင္းတာ။ ဆာေနခ်ိန္မွာ စားရင္ ထမင္းျမိန္တယ္။ ဆီးသီးခ်ိဳခ်ိန္လို႔လည္း ေျပာၾကတယ္။ ခ်ဥ္ေနတဲ့ဆီးသီး ဆာေနခ်ိန္မွာစားရင္ စားေကာင္းတယ္။ ဆာေလာင္ျခင္းသည္ ဟင္းေကာင္းတခြက္ျဖစ္၏။

မသိရင္ ေခါင္းသံုးလံုးနဲ႔လူကို ေမးလို႔နဲ႔ အဆံုးအမကို အဆံုးသတ္ထားတယ္။ အခုေမးတဲ့သူ ကြ်န္ေတာ့္မွာ ေခါင္းအပိုပါတယ္လို႔ ထင္မွာမဟုတ္ပါ။ အဲဒီအဆံုးအမ ရွိတာေတာင္ သိမယ္မထင္။ အသက္ၾကီးသူေတြ ဇက္ေတြ ခါးေတြ ကံုးေနၾကလို႔ ထိုင္ေနရင္ ဒူးႏွစ္ခံုးၾကားက ငိုက္ေနတဲ့ေခါင္းပါျမင္တဲ့ ကေလးေတြ ေျမးေတြက ေခါင္းသံုးလံုးလို ျမင္ၾကရတယ္။ အသက္အရြယ္ၾကီးသူေတြက အေတြ႔အၾကံဳနဲ႔ ပညာၾကီးၾကတယ္လို႔ ဆိုလိုတာ။

အဲတာေတာ့ ကြ်န္ေတာ္က နည္းနည္းသေဘာမတူခ်င္။ အသက္ၾကီးျပီး အခ်ိန္မစီးသူေတြ မၾကာခဏေတြ႔ေနရလို႔။ ကန္ေတာ့ပါ။

ေဒါက္တာတင့္ေဆြ
၃-၂-၂ဝ၁၇

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.