Yogurt and Diabetes ေရာဂတ္ႏွင့္ ဆီးခ်ိဳ

ဒိန္ခ်ဥ္က ဆီးခ်ိဳကိုသက္သာေစနိုင္တယ္လို႔ ဆိုလိုတာလားဆရာ မရွင္းလို႔ပါ။

ဒိန္ခ်ဥ္ေခၚတာနဲ႔ သူမ်ားေတြဆီမွာ ေရာဂတ္ေခၚတာ အေတာ္ဆင္တူပါတယ္။ ႏြားႏို႔ကို အခ်ဥ္ေဖါက္ထားတယ္။ က်န္းမာေရးအက်ိဳးရေစတယ္။ ကာဗြန္ဟိုက္ဒရိတ္ ေခၚ ကစီဓါတ္ပါတာနည္းတယ္။ သၾကားဓါတ္ တက္မွာမစိုးရိမ္ရဘူး။ ဆီးခ်ိဳရွိသူေတြ သြားရည္စာအျဖစ္ စားေသာက္ႏိုင္တယ္။ ေရာဂါေပ်ာက္ဘို႔ မဟုတ္ပါ။ ခ်ိဳေအာင္ သၾကားထည့္စားဘို႔ မဟုတ္ပါ။ ဝသူေတြလည္း စားႏိုင္တယ္။

အဲလိုအစာေတြထဲမွာ ဗက္တီးရီးယားေတြပါေနတယ္။ Probiotics ပရိုဘိုင္ေအာတစ္လို႔ေခၚပါတယ္။ အစာလမ္းအတြက္ ေကာင္းတယ္။ ေနာက္ဆံုးသုေတသနေတြအရ သၾကားဓါတ္တက္တာ နည္းတယ္။ ေသြးတိုး အထက္ဂဏန္းတက္တာ နည္းတယ္။ တခ်ိဳ႕သုေတသနအရ အမ်ားဆံုးျဖစ္တဲ့ ဆီးခ်ိဳအမ်ိဳးအစား (၂) ျဖစ္လမ္းနည္းတယ္လို႔ ဆိုပါေသးတယ္။ သုေတသနေတြေတာ့ ဆက္လုပ္ေနဆဲပါ။ အတည္ယူဘို႔ေတာ့ ေစာေသးတယ္။

ႏြားႏို႔ကထုတ္တဲ့အစားအစာေတြထဲမွာ Glycemic index သၾကားဓါတ္ညႊန္းကိန္း မမ်ားတာေတြ႔ရတယ္။ ေရာဂတ္ အမ်ိဳးအစားကိုေတာ့ စစ္ေဆးရမယ္။ ဘယ္ဓါတ္ေတြ ဘယ္ေလာက္ပါသလဲ။

Yogurt ၆ ေအာင္စထဲမွာပါတဲ့ Carbohydrates ကာဗြန္ဟိုက္ဒရိတ္နဲ႔ သၾကားဓါတ္
Plain Greek yogurt = 6-8 grams - 4-8 grams
Flavored Greek yogurt = 16-22 grams - 12-18 grams
Plain yogurt = 11-15 grams - 10-12 grams
Vanilla yogurt = 22-33 grams - 21-28 grams

တခ်ိဳ႕ေရာဂတ္ေတြမွာ အပိုအဆာေတြထည့္ထားတယ္။ ဥပမာ အေစ့အဆံ။ အဲတာေတြကေန အာဟာဓါတ္ အပိုေတြ ရေစမယ္။ အခ်ိဳတုပါတာလည္း သတိျပဳရမယ္။ လူကိုဝေစႏိုင္တယ္။ စားေသာက္တဲ့ပမာဏ အနည္း-အမ်ားကိုလည္း သတိျပဳရမယ္။

ေဒါက္တာတင့္ေဆြ
၁-၂-၂ဝ၁၇

Comments

Popular posts from this blog

က်န္းမာျခင္းသည္ လာဘ္တပါး

Furamin BC သံဓါတ္အားေဆး