Health benefits of bamboo shoots မွ်စ္အာဟာရ

မ်ွစ္စားရင္ ဘာအာဟာရဓာတ္မွမျဖစ္ဘူးလုိ႔ ေျပာၾကဆုိၾကတယ္ဆရာ သူ႔ရဲ႕ အက်ဳိးဓာတ္ေျပာျပေပးပါလားဆရာ။

ကိုယ့္တိုင္းျပည္ကေတာ့ အဆန္းေတြ အေတာ္ေျပာၾကတယ္။ ေကာင္းတာဆို မစြံဘူးတယ္။ ေဆးအတုဆို ဘယ္မွာ ဝယ္ရမလဲတဲ့။

တျမန္ႏွစ္က ထိုင္းကလာတဲ့မွ်စ္ပံုေအာက္က ကြန္မင့္လာတယ္။ Ingredients ေတြဖတ္ၿပီး ဆရာတို႔စားမယ္ဆိုရင္ ပို႔ေပးလိုက္ပါမယ္၊ လိပ္စာအသစ္သာ ပို႔ေပးလိုက္ပါတဲ့။

ေက်းဇူး။ ဝါးဟာ အာရွယဥ္ေက်းမႈလို႔တင္စားႏိုင္တယ္။ မွ်စ္သုေတသနအရ အျမန္ဆံုးေပါက္တဲ့ ဝါးအမည္က Chinese Moso လို႔ ေခၚတယ္။ တေန႔မွာ ၁ဝဝ စင္တီမီတာရွည္ရွည္ပါသတဲ့။ ဝါးကေနရတဲ့ မွ်စ္အာဟာရတန္ဖိုးေတြထထဲမွာ ကိုယ္အေလးခ်ိန္က်ေစတယ္နဲ႔စတယ္။ ကိုလက္စေထာလည္း မွ်တေစမယ္။ ခုခံအားလည္း ေကာင္းေစမယ္တဲ့။

ႏွလံုးအတြက္သင့္ေတာ္တဲ့ ပရိုတင္းပါတယ္။ ဗီတာမင္ေတြနဲ႔ ဓါတ္ဆားေတြပါတယ္။ အဆီဓါတ္က မျဖစ္စေလာက္။ ဖိုက္ဘာလည္းပါလို႔ အစာလမ္းကို ေကာင္းေစမယ္။

ကယ္လိုရီလည္း နည္းနည္းသာရေစတယ္။ 100 gram ကေန ကယ္လိုရီ ၂ဝ သာရေစမယ္။ ကာဗြန္ဟိုက္ဒရိတ္ ၃-၄ ဂရမ္ သာရေစမယ္။ သၾကားဓါတ္လည္း နည္းတယ္။ 100 gram ကေန ၂႕၅ ဂရမ္သာရမယ္။ အဲတာေတြနည္းတာက လူကို မဝေစပါ။ အဆီဓါတ္က သုညဒသမ ၄၉ သာပါတယ္။ အဆီအညံ့စား LDL cholesterol လည္းပါေတာ့ပါတယ္။

ပရိုတင္းဓါတ္ 100 gram ကေန ၂႕၅ ဂရမ္ရမယ္။ အဆင္ရွယ္ အမိုင္ႏို္အက္စစ္ေတြပါတယ္။ ဗီတာမင္ ေအ၊ ဘီ-၆၊ အီး၊ ၁ နဲ႔ ၂ ပါတယ္။ ေဖာလိတ္ပါတယ္။ ႏိုင္ယာစင္ပါတယ္။ ပိုတက္ဆီယမ္၊ ေဖါ့စ္ဖါးရပ္စ္၊ ဆိုဒီယမ္။ ဇင့္၊ ေကာပါး၊ မင္ဂနီးစ္၊ သံဓါတ္နဲ႔ ဆယ္လီနီယမ္ဓါတ္ဆားေတြလည္းပါတယ္။ ဖိုက္ဘာက 100 gram မွာ ၆-၈ ဂရမ္ ပါတယ္။

မွ်စ္က အဆိပ္အေတာက္ကိုႏိုင္တယ္။ အစာအိမ္ေရာဂါကုႏိုင္တယ္။ သားအိမ္ကို အားေပးတယ္။ အနာက်က္ေစတယ္တဲ့။ ပိုပိုမိုမိုပါေသးတာက ေရာင္ရမ္းျခင္းကို သက္သာေစျပီး ကင္ဆာကိုပါ ခုခံတိုက္ေပးပါဦးမယ္ထဲ့။ မွ်စ္ကခံတြင္း ျမိန္ေစတယ္။ အပီတိုက္ဇာလို႔ ေခၚတယ္။
ကြ်န္ေတာ္တို႔အိမ္ကေတာ့ မွ်စ္စိမ္း၊ မွ်စ္ျပဳတ္၊ မွ်စ္ေျခာက္ အကုန္ၾကိဳက္တယ္။ ခ်က္နည္း ေၾကာ္နည္း တို႔စာနည္း အစံု လုပ္စားတယ္။ မေန႔က ေနာက္ဆံုးက်န္တဲ့ မွ်စ္ေျခာက္ခ်က္တယ္။ မၾကာခင္ ရန္ကုန္က ထပ္ေရာက္လာစရာရွိလို႔။

Cooking fresh bamboo shoots မွ်စ္ခ်က္နည္း https://doctortintswe.blogspot.com/2019/06/cooking-fresh-bamboo-shoots.html

ေဒါက္တာတင့္ေဆြ
၃ဝ-၃-၂ဝ၁၈
၁၅-၃-၂၀၂၀

Comments

Popular posts from this blog

က်န္းမာျခင္းသည္ လာဘ္တပါး

Furamin BC သံဓါတ္အားေဆး