Monday, August 27, 2018

Wheat allergy ဂ်ံဳနဲ႔ မတည့္ျခင္း

ဆရာ ကြၽန္ေတာ္အသက္၂၈ႏွစ္ပါ လြန္ခဲ့တဲ့ ၂၀၁၆ ခုႏွစ္ ၅ လပိုင္းေလာက္ကစၿပီး ေပါင္မုန္႔စား လိုက္တာနဲ႔ ယားဘုေသးေသးေလးေတြ တကိုယ္လံုးထြက္လာပါတယ္ ေနာက္ပိုင္းဂ်ံဳနဲ႔ပက္သက္တာ စားတာနဲ႔ ယားဘုေတြက ပိုႀကီးလာတယ္ ၂၀၁၇ကဆို ေရႊၾကည္မုန္႔ စားမိတာ ေသြးေပါင္ထိုးက် ၿပီး ႏွလံုးခုန္ႏႈန္း ၁၆၀ ျဖစ္ပီးထဲက ဂ်ံဳ နဲ႔ပက္သက္တာ အကုန္ေ႐ွာင္လိုက္ပါတယ္ဆရာ သိခ်င္တာက တသက္လံုးစားလာတာ ဘာမွမျဖစ္ပဲ ကြၽန္ေတာ္အသက္ ၂၆ ႏွစ္ေလာက္မွျဖစ္တာ ဘာလို႔လဲဆရာ ေက်းဇူးတင္ပါတယ္။

Gluten ဂလူတင္ဓါတ္ဆိုတာ ဂ်ံဳ၊ ဘာလီနဲ႔ ရိုင္းစပါးေတြမွာပါတယ္။ Celiac disease စီးလီးယက္ေရာဂါေခၚတဲ့ ဂ်ံဳကို အလာဂ်ီရသူေတြက ဒီဓါတ္ကုိ လံုးဝေရွာင္ၾကရတယ္။ စီးလီးယက္နဲ႔ ဂ်ံဳအလာဂ်ီနဲ႔ မတူပါ။ စီးလီးယက္ေရာဂါရွိသူ ကိုယ္အေလးခ်ိန္က်မယ္။ အန္မယ္။ ဗိုက္ကယ္ေနမယ္။ ဗိုက္နာမယ္။ ဝမ္းပ်က္လိုက္ ခ်ဳပ္လိုက္ျဖစ္မယ္။ ဝမ္းအေရာင္ ေပ်ာ့မယ္။ အဆီမ်ားျပီး အနံ႔ပိုဆိုးတယ္။

ဂ်ံဳနဲ႔လုပ္ထားတာစားတိုင္း မတည့္ျဖစ္မယ္။ တခ်ိဳ႕က အနံ႔ရတာနဲ႔ ျဖစ္တယ္။ မတည့္သူ ဂ်ံုကို အျမဲေရွာင္ရမယ္။ ဂ်ံဳနဲ႔လုပ္တဲ့အစားအစာေတြကမ်ားတယ္။

ဂ်ံဳအလာဂ်ီမတည့္တာျဖစ္ရင္ အလာဂ်ီျဖစ္စဥ္ရမယ္။ ယားမယ္။ ေရာင္မယ္။ ပါးစပ္နဲ႔ လည္ေခ်ာင္းမွာ ေနမထိထိုင္မသာ ျဖစ္မယ္။ အင္ပ်ဥ္ထမယ္။ ႏွာေခါင္းပြစိပြစိျဖစ္မယ္။ ေခါင္းကိုက္မယ္။ အသက္ရွဴခက္မယ္။ ပ်ိဳ႕အန္မယ္။ ဝမ္းေလွ်ာမယ္။ ၾကြက္တက္ႏိုင္တယ္။ ေရွာ့ခ္ ရႏိုင္တယ္။

အလာဂ်ီကုသနည္းနဲ႔ ေရွာ့ခ္ကုသနည္းေတြအတိုင္း ကုသရမယ္။

ေဒါက္တာတင့္ေဆြ
၂၇-၈-၂ဝ၁၈

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.

ဆိုရွယ္လစ္ေခတ္၏ ေကာင္းကြက္ကိုရွာျခင္း

လုပ္သားျပည္သူႏွင့္ ဦးၾကီးဟု အေခၚခံရသူမ်ား၏ စကားဝိုင္းမွာ ေျပာၾကတယ္။ လုပ္သားျပည္သူ- အဲဒါ ငစိန္နဲ႔ မီးဒုန္းေခတ္ ဦးၾကီး - ဆန္တျပည္ ၆၅ ျပ...