ျမန္မာႏိုင္ငံသားေတြ ဘယ္မွာေနေန က်န္းမာၾကပါေစ

Photo taken on 19-11-2011 by an Indian photo-journalist at Yamuna Clinic
This Blog is created on 10th October 2014

How to ask က်န္းမာေရးနဲ႔ ေဆးပညာ ေမးလိုတာရွိပါက

• ေဖ့စ္ဘြတ္ ကြန္မင့္ကေန မေမးပါနဲ႔။
• ျဖစ္တဲ့သူရ့ဲ က်ား-မ နဲ႔ အသက္ကို အရင္ဆံုးေရးပါ။ နာမည္ မလိုအပ္ပါ။
• ျဖစ္ေနတာ ၁-၂-၃။ ျဖစ္တာဘယ္ေလာက္ၾကာျပီ။ လိုအပ္ရင္ ရာသီ၊ အိမ္ေထာင္ေရး၊ က်န္းမာေရးေနာက္ခံ၊ ေနတဲ့တိုင္းျပည္။ တိုတိုရွင္းရွင္းသာေရးပါ။
• ေဆးစစ္ခ်က္ေတြနဲ႔ ပံုေတြကို အတည့္ပို႔ပါ။ လိုတာကိုသာပို႔ပါ။ အာလ္ထြာေဆာင္းမွာ ပံုမလိုပါ။ မွတ္ခ်က္သာလိုတယ္။
• SMS အေရးအသားမ်ိဳးကို မဖတ္တတ္ပါ။ ျမန္မာစကားကို အဂၤလိပ္စာလံုးနဲ႔ေရးတာကို မဖတ္ပါ။
• ဖုန္းဆက္ျပီးေမးရင္ အခ်ိန္ဇုန္မတူတာေရာ၊ အသံထြက္လြဲႏိုင္တာေရာေၾကာင့္ အဆင္မေျပပါ။
• ေမးတဲ့သူက မိမိကိုယ္မိမိ သား-သမီးလို႔မေရးပါနဲ႔။ ေျဖမယ့္ဆရာဝန္ကို ဆရာလို႔သာသံုးပါ။
• ေဆးရံု-ေဆးခန္း-ဆရာဝန္-ေဆးဆိုင္-ေဆးေစ်း-ကုန္က်စရိတ္ စတာေတြကို မသိပါ။
• ေမးစရာေနရာ (၁) အီးေမးလ္ doctortintswe@gmail.com (၂) ေဖ့စ္ဘြတ္ https://www.facebook.com/tint.swe.dr (၃) ေဖ့စ္ဘြတ္ https://www.facebook.com/drtintswe/
• ေမးနည္းစည္းကမ္းအရ မေမးလိုသူမ်ား http://doctortintswe.blogspot.com/ Dr. Tint Swe's Writings မွာ ရွာဖတ္ႏိုင္ၾကပါတယ္။

Saturday, December 10, 2016

Cholesterol and food ကိုလက္စေထာနဲ႔ အစားအစာ

ဆရာရွင့္ သမီးရဲ႕အမ်ဳိးသားက အသက္ (၅၀) လူကေတာ္ေတာ္ဝပါတယ္။ ေပါင္ခ်ိန္ ၂၄၈ အရပ္က ၆ ေပ ဗိုက္ကေတာ္ေတာ္ထြက္ပါတယ္။ ေသြးအေျဖစစ္ၾကည့္တဲ့ဓာတ္ပုံကိုပါ Attached File နဲ႔ ပို႔လိုက္ပါတယ္။ ဆရာဝန္လမ္းၫႊန္တဲ့ Acozync Tablet & Garlicure Capsule ဒီေဆးႏွစ္မ်ဳိးကလည္း ၀ယ္လို႔ မရဘူးဆရာ။ ဝိတ္မတက္ေအာင္ Zifam က ထုတ္တဲ့ Lobese ကို တစ္ေန႔ (၃) ႀကိမ္နဲ႔ Entacyd Capsule ကိုလည္း တစ္ေန႔ (၃) ႀကိမ္ (၃) လ ေသာက္ခိုင္းပါတယ္။ ေသြးအေျဖရလဒ္က စိုးရိမ္စရာရွိသလားဆရာ။

ကိုလက္စေထာမ်ားေနရင္ မစားသင့္တဲ့အစားအစာေတြ
1. ၾကက္ဥေက်ာ္
2. ခ်ိစ္ဘာဂါ
3. မက္ခေရာ္တနီ + ခ်ိစ္
4. အိုက္စခရင္မ္
5. အသား စတိခ္
6. မတ္ဖင္
7. ပင္လယ္စာ
8. ၾကက္ေၾကာ္
9. အသည္း
10. သြားရည္စာ

စားႏိုင္တဲ့ အစားအစာေတြ
1. အုတ္စပါးနဲ႔လုပ္ထားတဲ့အစားအစာေတြ၊
2. ဖိုင္ဘာမ်ားအစားအစာေတြ၊
3. ပင္လယ္ငါးနဲ႔ အိုမီဂါ သရီး၊
4. အေစ့အဆံေတြ၊
5. သံလြင္ဆီ၊
6. မာဂ်ရင္း၊ လိမ္ေမာ္ရည္၊ ေရဂတ္၊

ကိုလက္စေထာနည္းေစမဲ့ အစားအစာမ်ား
1. ႏွမ္း
2. လိမ္ေမာ္သီးအမ်ိဳးမ်ိဳး
3. ပဲသီးအမ်ိဳးမ်ိဳး
4. ၾကက္သြန္ျဖဴ
5. ပဲပုပ္
6. ပန္းသီး
7. သီဟိုေစ့
8. ပန္းမံုလာ

ၾကက္ဥနဲ႔ (ကိုလက္စေထာ)
ၾကက္ဥထဲမွာ (ကိုလက္စေထာ) မ်ားတယ္။ ဒါေပမဲ့ စားတာထဲမွာ (ကိုလက္စေထာ) ဘယ္ေလာက္မ်ားမွ သတိထားရမလဲဆိုတာ တေယာက္နဲ႔တေယာက္ မတူပါ။ ၾကက္ဥစားလို႔ ေသြးထဲမွာ (ကိုလက္စေထာ) တက္လာတာဟာ Trans fats (ထရန္႔စ္) အဆီနဲ႔ Saturated fats ျပည့္ဝဆီေတြေလာက္ မမ်ားပါ။ (ထရန္႔စ္) အဆီအေၾကာင္း ေရးထားပါတယ္။ ႏွလံုးေရာဂါနဲ႔ဆပ္စပ္ေနတဲ့ အစားအစာဆိုတာ အေမရိကန္မနက္စာျဖစ္တယ္။ ၾကက္ဥပါမယ္၊ (ေဘကြန္) ပါမယ္၊ ဝက္အူေတာင့္ပါမယ္၊ ဝက္ေပါင္ေျခာက္ပါမယ္။ အဲတာေတြထဲမွာ (ဆိုဒီယမ္) ဆားလဲမ်ားတယ္။
တပါတ္မွာ ၾကက္ဥ ၇ လံုးစားတဲ့သူေတြမွာ ႏွလံုးေရာဂါပိုမျဖစ္ဘူးလို႔ ဆန္းစစ္မႈတခုကဆိုပါတယ္။ အလြန္အကြ်ံ သုေတသနတခုက ၾကက္ဥစားရင္ (ဆထုပ္ခ္) ျဖစ္တာေတာင္ နည္းေသးတယ္လို႔ေျပာတယ္။ ဒါေပမဲ့ ဆီးခ်ိဳေရာဂါပါတြဲေနသူဆိုရင္ေတာ့ (ေဆာရီး) ျဖစ္ပါမယ္။ ၾကက္ဥအၾကီးစားတလံုးမွာ (ကိုလက္စေထာ) 186 mg ပါတယ္။ အဝါႏွစ္ထဲမွာသာပါတယ္။

က်န္းမာေရးေကာင္းေနသူ (ေဆးစစ္ထားလို႔ ကိုလက္စေထာ၊ ႏွလံုးေရာဂါနဲ႔ ဆီးခ်ိဳမရွိသူ) ဆိုရင္ တေန႔မွာ (ကိုလက္စေထာ) 300 mg ထက္မမ်ားသင့္ပါ။ ၾကက္ဥၾကိဳက္သူဆိုရင္ အျဖဴကိုသာစားပါ။ ႏွလံုး-ေသြးေၾကာေရာဂါခံရွိသူ၊ ဆီးခ်ိဳရွိသူ၊ မေကာင္းတဲ့ LDL (ကိုလက္စေထာ) မ်ားေနသူဆိုရင္ (ကိုလက္စေထာ) 200 mg ထက္မမ်ားေစပါနဲ႔။ ၾကက္ဥကေနရတဲ့ (ကိုလက္စေထာ) ကိုသာမက တျခားစားေသာက္တာေတြထဲကရတာကိုပါ ထည့္တြက္ပါ။ ၾကက္ဥေတြအမ်ားၾကီးစားရင္ ေသြးထဲမွာ (ကိုလက္စေထာ) တက္မယ္။ ဒါေပမဲ့ အဝါေရာင္ကို တပါတ္မွာ ၄ လံုးထက္ မပိုရင္ ႏွလံုးေရာဂါအတြက္ မစိုးရိမ္ရပါ။

• Chicken eggs and Cholesterol ၾကက္ဥနဲ႔ (ကိုလက္စေထာ) http://doctortintswe.blogspot.com/2014/11/chicken-eggs.html
• High Cholesterol diet (ကိုလက္စေထာ) မ်ားလို႔ မစားသင့္တဲ့အစားအစာေတြ http://doctortintswe.blogspot.com/2014/12/high-cholesterol-diet.html
• Cholesterol ကိုလက္စေထာ http://doctortintswe.blogspot.com/2014/11/cholesterol.html
• Cooking Oils စားသံုးဆီ http://doctortintswe.blogspot.com/2014/11/trans-fats.html
• Trans Fats အညာသားမ်ားဆီစားၾကသည္ http://doctortintswe.blogspot.com/2014/10/cooking-oils.html
• Trans Fats က်န္းမာေရးႏွင့္ မသင့္ေသာ စားသံုးဆီ http://doctortintswe.blogspot.com/2014/10/trans-fats.html
• Cholesterol and food ကိုလက္စေထာနဲ႔ အစားအစာ http://doctortintswe.blogspot.com/2015/03/cholesterol-and-food.html

ေဒါက္တာတင့္ေဆြ

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.