Honey and Botulism ပ်ားရည္ႏွင့္အဆိပ္

ဆရာ အဲ့ဒါ ဟုတ္ပါသလား။

(ေဘာ့တူလဇင္) ဆိုတာရွားေပမယ့္ ျဖစ္ရင္ဆိုးတဲ့ေရာဂါျဖစ္တယ္။ Clostridium botulinum ဗက္တီးရီးယားကေန ထုတ္ေပးတဲ့ အဆိပ္ကေနျဖစ္ေစတယ္။ အမ်ိဳး (၅) မ်ိဳးရွိတယ္။
၁။ Food-borne botulism အစားအေသာက္ကေနကူးစက္တာ၊ အစာဆိပ္သင့္တာလို႔ေခၚတယ္။
၂။ Wound botulism အနာဒဏ္ရာကေနရတာ၊
၃။ Infant botulism ကေလးငယ္ေလးေတြရဲ႕အူထဲေနဗက္တီးရီးယားကေနျဖစ္တာ၊
၄။ Adult intestinal toxemia လူၾကီးေတြအစာလမ္းမွာျဖစ္တာ၊
၅။ Iatrogenic botulism မေတာ္တဆအဆိပ္မ်ားလို႔ျဖစ္တာ။ အားလံုးဟာ အဆင္မသင့္ရင္ေသႏိုင္တယ္။

ဗက္တီးရီးယားေတြကေျမဆီမွာေနတယ္။ သူတို႔ကထုတ္တဲ့အဆိပ္ဟာ အာရံုေၾကာကိုထိခိုက္ေစတယ္။ ကေလးငယ္ေတြကို ကူးစက္ေစတာက ပ်ားရည္၊ စည္သြပ္ဗူးနဲ႔ ေပ်ာင္းကေနထုတ္တဲ့အခ်ိဳရည္ေတြျဖစ္တယ္။
ၾကီးတဲ့သူေတြဆိုရင္ စည္သြပ္ဗူးေတြ၊ စနစ္အက်နည္းတဲ့တာရွည္ခံအစားအေသာက္ေတြ၊ ေဆးဖက္ဝင္ဆီေတြအျပင္ ဘယ္အစားအေသာက္ကမဆို သိုေလွာင္တာ၊ ခ်က္ျပဳပ္တာ စနစ္မက်ရင္ျဖစ္ႏိုင္တယ္။

ပိုးဝင္ခံရရင္ ကေလးငယ္ေတြမွာ ၃-၃ဝ ရက္မွာေရာဂါရမယ္။ ၾကီးသူေတြမွာ ၁၂-၇၂ နာရီမွာခံစားရတာေတြေပၚလာမယ္။
ကေလးဆိုရင္ မအီမသာျဖစ္မယ္။ အားနည္းေနမယ္။ ဝမ္းခ်ဳပ္မယ္။ ေခါင္းကိုေကာင္းေကာင္းမထိန္းႏိုင္ျဖစ္မယ္။ ႏို႔စုိ႔နည္းမယ္။ ၾကီးတဲ့သူေတြမွာ မ်က္စိၾကည့္တာ အရုပ္ႏွစ္ခုေပၚမယ္။ ၾကည့္မေကာင္းျဖစ္မယ္။ မ်က္ခံက်မယ္။ စကာေျပာတာေႏွးေလးမယ္။ မ်ိဳခ်ရတာခက္မယ္။ အာေခါင္ေျခာက္မယ္။ ျဖစ္တာနဲ႔ေဆးရံုသြားရမယ္။

ေနာက္တခုက ပ်ားရည္အပါအဝင္ လူေတြ စားတာေသာက္တာ မွန္သမွ်တခ်ိဳ႕က မတည့္ၾကပါ။ ဥပမာ ၾကက္သြန္နီနဲ႔ မတည့္သူေတြ မနည္းပါ။ ပ်ားရည္ဟာ စစ္ မစစ္ရွိမယ္။ စစ္အံုးေတာ့ မတည့္သူရွိမယ္။ ပန္းဝတ္မံႈေတြကေနရတာျဖစ္တယ္။ အေနာက္ႏိုင္ငံေတြမွာ ပန္းနာျဖစ္ေစတဲ့အေၾကာင္းေတြထဲမွာ ပန္းဝတ္မႈံေၾကာင့္ျဖစ္သူ အေတာ္မ်ားတယ္။ ဒီလို မတည့္သူကလြဲရင္ ပ်ားရည္ကေန ေကာင္းက်ိဳးေတြ ရေစပါတယ္။ မတည့္လို႔ကေတာ့ အသက္မေရြးပါ။

ပ်ားရည္ကေနျဖစ္တာ ရွားပါးတာကိုေတာ့ သတိျပဳပါ။

ေဒါက္တာတင့္ေဆြ
၁-၆-၂ဝ၁၅

Comments

Popular posts from this blog

က်န္းမာျခင္းသည္ လာဘ္တပါး

တခုတ္တရ