အရက္ဋီကာခ်ဲ႔ျခင္း

ဆရာဝန္ႀကီးတေယာက္က ေစ်းႀကီးေပးရတဲ့ အရက္ေကာင္းဆုိရင္ က်န္းမာေရး ေကာင္းသင့္သေလာက္ ေသာက္ပါလုိ႔ ေျပာထားတယ္။ က်ေနာ္ ဆရာဝန္ေလး (အသက္ငယ္လို႔မဟုတ္ပါ) ေျဖပါမယ္။ ေစ်းႀကီးရင္ ပစၥည္းပိုေကာင္းတဲ့ ဥပေဒသကေတာ့ အမွန္ရွိပါတယ္။ ဥပမာ အရက္၊ ေရေမႊး၊ ဂ်ဴတီဖရီးက ေရာင္းသမွ်။ ေစ်းနည္းတာ ေသာက္ရေလေလ ဆိုးက်ိဳးပိုျဖစ္ႏိုင္ေလဆိုတာလည္း မွန္ပါတယ္။ က်န္းမာေရးဘက္က တြက္ရင္ေတာ့ အဆိုးေလးနဲ႔ အဆိုးႀကီးသာ ကြာပါတယ္။

အရက္ဆိုရင္ ေဟာင္းေလေကာင္းေလ ဥပေဒသလည္း ရွိပါတယ္။ ၁၈ ႏွစ္သက္တမ္းရွိတဲ့ Macallan Old Sherry Wood Distilled 1980 Bottled 1998 700ml တပုလင္းကို ေဒၚလာ ၁၁ဝဝ ေပးရတယ္။ Scotch Whisky စေကာ့ခ်္ ဝီစကီေတြက ေဟာင္းရင္ ေစ်းေကာင္းရတယ္။
• ၂၁ ႏွစ္သက္တမ္း Balvenie Portwood = $189.90
• ၁၇ ႏွစ္သက္တမ္း Balvenie = $129.90
• ၁၅ ႏွစ္သက္တမ္း Dalwhinnie Single Malt = $63.90
• ၁၂ ႏွစ္သက္တမ္း Cragganmore Single Malt = $59.95
• ၁၂ ႏွစ္သက္တမ္း Dewar’s Special Reserve = $35.95
• ၁ဝ ႏွစ္သက္တမ္း Ardbeg = $49.95
• ၅ ႏွစ္သက္တမ္း Bench 5 Scotch Whisky = $23.55
• ၃ ႏွစ္သက္တမ္း House Of Stuart = $18.90
• ၃ ႏွစ္သက္တမ္း House of Stuart = $9.25

အရက္မွာ ေဟာင္းတိုင္းေကာင္းသလားလို႔ ေမးခြန္းထုတ္တာေတြလည္း ရွိပါေသးတယ္။ နာမည္ႀကီး Chivas (ခ်ီးဗတ္စ္) ကေန သုေတသန လုပ္ထားပါတယ္။ ေသာက္သံုးသူ ၉၃ ရာခုိင္ႏႈန္းကေတာ့ ေဟာင္းတာ ေကာင္းတယ္လို႔ ေျပာၾကပါတယ္။ ေရာင္းတဲ့သူအႀကိဳက္ အေျဖျဖစ္ပါတယ္။ က်န္ရာႏႈန္းထဲက ေထာက္ျပတာကေတာ့ ဝီစကီထဲမွာပါတဲ့ Spirits (စပစ္ရစ္) အရက္ဟာ သိမ္းဆီးဖုိ႔ ထားရတဲ့ Cask ထည့္စရာထဲမွာ ၾကာလာရင္ သစ္သားနဲ႔ဓာတ္ျပဳၿပီး ေျပာင္းလဲပ်က္စီးလာမယ္တဲ့။ သူ႔ထဲမွာ ခ်က္လုပ္ရာမွာပါတဲ့ အေစ့အဆံရဲ႕အစြမ္းကို ဖံုးလႊမ္းသြားတယ္တဲ့။ ဥပမာ Malt Scotch ေမာ့လ္ စေကာ့္ခ်္ ထုတ္တာမွာသံုးတဲ့ ဘာလီေစ့။ ဥပမာျပရရင္ မ်က္ႏွာမွာ မိတ္ကပ္ထူထူႀကီး လိမ္းသလိုပဲတဲ့။

အရက္အမ်ိဳးမ်ိဳးကို ခ်က္လုပ္ရာမွာ ဘယ္လိုအေစ့အဆံေတြ သံုးသလဲ ႕႕႕
• Bourbon whiskey 51% Corn (Maize) ေျပာင္း-ေျပာင္းဖူးေစ့၊
• Corn whiskey 80% Corn ေျပာင္းေစ့၊
• Malt whiskey 51% Malted barley ဘာလီေစ့၊
• Rye whiskey 51% Rye ႐ုိင္း-စပါးေစ့၊
• Rye malt whiskey 51% Malted rye ႐ုိင္း-စပါးေစ့၊
• Wheat whiskey 51% wheat ဂ်ံဳေစ့၊
• Beer (ဘီယာ) ကို Barley ဘာလီ၊ ဒါမွမဟုတ္ တျခားအေစ့အဆံေတြကေန ထုတ္တယ္။
• Wine (ဝိုင္) ကို စပ်စ္သီးကေန အမ်ားဆံုးထုတ္တယ္။ တျခား အသီးေတြကေနလည္း ထုတ္ေသးတယ္။
• Vodka (ေဗာ့ဒဂါ) ကို အေစ့အဆံကို သိုးေအာင္လုပ္ၿပီးမွ ထုတ္ရတယ္။
• Gin (ဂ်င္န္) ကလည္း အဲလိုပဲ။
• Cider (စီဒါ) ဆိုတဲ့ အေမရိကားနဲ႔ ကေနဒါက အရက္ကို ပန္းသီးရည္ကေန ထုတ္တယ္။

Scotch whiskies ေတြက အနည္းဆံုး ႏွစ္ခါ (တခ်ိဳ႕က အခါ ၂ဝ) ေပါင္းခံတယ္။ အစစ္သတ္မွတ္ခ်က္အရ အနည္းဆံုး ၃ ႏွစ္ထားရမယ္။ Oak casks (အုတ္သစ္သား) နဲ႔ လုပ္ထားတဲ့ စည္ပိုင္းထဲမွာသာ ထားရမယ္။ ဘယ္ေလာက္ၾကာၿပီဆိုတာ မပါဘဲ ေရာင္းမရဘူး။ Smoky flavor မီးသင္းထားတဲ့ အနံ႔ေလး ပါတာမ်ားတယ္။ Peat smoke သစ္ေဆြးေျမကို သံုးေလ့ရွိတယ္။

အရက္ေကာင္းလို႔ ေယဘုယ်ေခၚၾကတဲ့ ဝီစကီကို တျခားႏိုင္ငံေတြကလည္း ထုတ္ပါတယ္။ (စေကာ့ခ်္) အစစ္မဟုတ္ပါ။ ဥပမာ အိႏၵိယမွာ ဝီစကီကို Neutral spirits အရက္ပ်ံနဲ႔ ေရာထားတယ္။ ဒီဟာက သၾကားထုတ္တဲ့အခါမွာသံုးတဲ့ ႀကံ၊ စပ်စ္ စတာေတြကေနရတယ္။ အဲလိုထုတ္လုပ္တာက Rum (ရမ္) နဲ႔ ပိုတူေနပါမယ္။

အရက္ထဲမွာ ဓာတုေဗဒအရ ဘာေတြပါသလဲ ႕႕႕
အနံ႔ေမႊးဖုိ႔ သံုးတာထဲမွာ (ကာဗြန္ႏိုင္းလ္) ဓာတ္ေပါင္း၊ (အယ္လ္ကိုေဟာ)၊ (ကာေဘာက္ဆလစ္ အက္စစ္)၊ (ႏိုက္ထ႐ုိဂ်င္) နဲ႔ (ဆာလ္ဖါ) ဓာတ္ေပါင္းေတြ၊ (တဲနင္)၊ (တာပိုင္း)၊ (ပိုင္ရဒင္း)၊ (ပိုင္ရဇင္း) ဆိုတာေတြပါတယ္။ Oak အုတ္သစ္သား စည္ထဲမွာ ထားသိုရလို႔ (အုတ္) နံ႔ ရေနတယ္။ ဓာတ္ေပါင္းေတြပါမယ္။ Distillation ေပါင္းခံျဖစ္စဥ္ကေန Fusel oils ေလာင္စာဆီ ပါတယ္။ သူက (အက္စေနာလ္) ထက္ပိုၿပီး အဆိပ္သေဘာရွိတယ္။ ဒါေၾကာင့္ ဒုတိယအႀကိမ္ ေပါင္းခံတဲ့အခါမွာ မီးေသြး စတာေတြကို သံုးတတ္တယ္။ ဝီစကီကို အေရာင္ေပးဖို႔ သံုးတဲ့ ဓာတ္ေပါင္းေတြလည္း ပါေနတယ္။

အရက္အမ်ိဳးမ်ိဳးထဲမွာ အရက္ဘယ္ေလာက္ပါသလဲ ႕႕႕
• Pilsner ေပလ္စနာ = 3–6 %
• Beers ဘီယာ = 3-10 %
• Lager လက္ဂါဘီယာ = 4-5 %
• IPA (Pale Ale) ေပးလ္-ေအးလ္ = 6-7 %
• Sparkling Wine စပါကလင္-ဝိုင္ = 8–12 %
• Wine (general) ပံုမွန္ ဝိုင္ = 10–15 %
• Madeira Wine မဒီရာ-ဝိုင္ = 15-18 %
• Bum Wine ဘမ္-ဝိုင္ = 15-20 %
• Port Wine ပို႔တ္-ဝိုင္ = 16-20 %
• Fortified Wines ဝိုင္အျပင္း = 16–22 %
• Sherry ရွယ္ရီ-ဝိုင္ = 17–22 %
• Cask Strength Whisky/Rum စည္သြပ္ ဝီစကီ၊ ရမ္ = 60 %
• Vodka/Whiskey/Rum ေဗာ့ဒဂါ၊ ဝီစကီ၊ ရမ္ = 40 %
• Neutral Grain Spirits ခ်က္အရက္ = 95 %
• Rectified Spirits မီးေတာက္အရက္ = 96 %

ျမန္မာျပည္ထြက္ေတြကို ကြန္မင့္ကေန တေယာက္က ေျပာျပလို႔ မွတ္ထားတာရွိတယ္။
• ျမန္မာ ရမ္ = 45 %
• ျမန္မာ အာမီရမ္ = 40 %
• ျမန္မာ ဘီအီး (အရက္ျဖဴ ) = 30%

Alcohol powder အရက္မႈန္႔
အရက္မႈန္႔ကို ၂ဝ ဂရမ္ထုပ္တထုပ္ကို ၁-၁ ဒသမ ၅ ယူ႐ုိ (၁ ဒသမ ၃၅-၂ ေဒၚလာ) နဲ႔ေရာင္းတယ္။ အရက္ကို အမႈန္႔လုပ္နည္းကို ယူအက္စ္မွာ ၁၉၆၉ ကတည္းက မူပိုင္ခြင့္ကို မွတ္ပံုတင္ထားတယ္။ လုပ္နည္းက အပူခ်ိန္ (-173.4° F) အထိ ေလွ်ာ့ခ်ရတယ္။ Palcohol ကို FDA က အသိအမွတ္ျပဳေပးထားပါတယ္။ ႐ုရွားက နာမည္ႀကီး ေဗာ္ဒကာအရက္ကိုလည္း Dry vodka အမႈန္႔အေနနဲ႔ လုပ္ထားတယ္။

၁။ Reconstituted ေရနဲ႔ေရာေသာက္ရတယ္။
၂။ Oral ေဆးေတာင့္ပံုစံလုပ္ထားၿပီး ေဆးေသာက္သလို ေသာက္ရတယ္။
၃။ Nebulizer ႐ႉေဆးနည္းနဲ႔သံုးတယ္။

အရက္ဟာ သိပၸံပညာရွင္ေတြကေန တီထြင္ၿပီး ေတြ႔သိလာတဲ့ အဆန္းထြင္မႈမဟုတ္ပါ။ အစားအေသာက္နဲ႔ အသီးအႏွံေတြမွာ ပါေနတဲ့ သၾကားဓာတ္က သဘာဝနည္းနဲ႔ ကေစာ္ေပါက္တာကို အမွတ္မထင္ ေသာက္သံုးရာကေန ေတြ႔လာပါ။ အေကာင္ေတြ၊ ငွက္ေတြက အဲလိုဟာကိုေသာက္လို႔ အမူအယာ ထူးျခားေနတာကို သတိထားမိတဲ့ တိရစာၧန္အထိန္းေတြ၊ ေတာသူေတာင္သားေတြကေန စမ္းၾကည့္ရာကေန ေသာက္သံုးတာလို႔ ဆိုပါတယ္။ ေက်ာက္ေခတ္ေႏွာင္းပိုင္းကာလ သက္တမ္းရွိတဲ့ ဘီယာခြက္နဲ႔တူတာကိုလည္း ေတြ႔ရွိထားလို႔ ဒီအယူအဆကုိ ခိုင္မာေစတယ္။ ဘီစီ ၁ဝဝဝဝ လို႔ မွန္းပါတယ္။

အရက္အမယ္ေပါင္း ၂ ဒါဇင္ေလာက္ ေရးၿပီးၿပီ၊ တာရွည္ အရက္ေသာက္ရာကေန ရေစႏိုင္တဲ့ ေရာဂါ ၁ ဒါဇင္တိတိ နာမည္ေလးေတြပါ ေျပာပါရေစ။

• Anemia ေသြးအားနည္းျခင္း၊
• Cancer ကင္ဆာ၊
• Cardiovascular disease ႏွလံုး-ေသြးေၾကာေရာဂါ၊
• Cirrhosis အသည္းေျခာက္ေရာဂါ၊
• Dementia အသိဉာဏ္ခ်ိဳ႕ယြင္းေရာဂါ၊
• Depression စိတ္က်ေရာဂါ၊
• Seizures အတက္ေရာဂါ၊
• Gout ေဂါက္ေရာဂါ၊
• High blood pressure ေသြးတိုးေရာဂါ၊
• Infectious disease ကူးစက္ေရာဂါ၊
• Nerve damage အာ႐ုံေၾကာထိခိုက္ျခင္း၊
• Pancreatitis သရက္ရြက္ေရာင္ျခင္း။

အရက္ေစ်းႀကီးတာက ပိုေကာင္းတယ္ဆိုလို႔ ေသာက္ႏိုင္သူမ်ားခင္ဗ်ား၊ တပုလင္း ေဒၚလာ ၂ဝ ကေန ၁ဝဝဝ အကုန္ခံႏိုင္တယ္ထားပါေတာ့၊ အသည္းေရာဂါရလို႔ အသည္းလဲရရင္ ေဒၚလာ ၁ဝဝဝဝ မက ကုန္က်ပါမယ္။

ေဒါက္တာတင့္ေဆြ
By ဒီဗီြဘီ 24 February 2016

Comments

Popular posts from this blog

က်န္းမာျခင္းသည္ လာဘ္တပါး

တခုတ္တရ