Processed meat causes cancer ျပဳျပင္ထားတဲ့အသားေတြကေန ကင္ဆာျဖစ္ေစႏိုင္
ကေန႔ WHO ကေနထုတ္ျပန္လိုက္တာျဖစ္ပါတယ္။ ဝက္အူေခ်ာင္း၊ ဝက္ေပါင္ေျခာက္စတဲ့ အစားအေသာက္ေတြ ပါဝင္တယ္။ အဲတာေတြကို Red meat ေခၚ ဝက္သား၊ အမဲသားေတြကေနထုတ္လုပ္တာျဖစ္တယ္။ WHO ရဲ႕ ကင္ဆာသုေတသနဌာနက ေလ့လာမႈေပါင္းရာေက်ာ္ကေနေတြ႔ရွိခ်က္အရ အူမၾကီးကင္ဆာနဲ႔ ဆက္စပ္ေနတယ္လို႔ ေျပာတာပါ။
ေန႔စဥ္ အဲလိုအစာမ်ိဳး ဂရမ္ ၅ဝ (၁႕၈ ေအာင္စ) တနည္းအားျဖင့္ ဝက္ေပါင္ေျခာက္ ၂ ခု စားသံုးရင္ အူမၾကီးကင္ဆာ ျဖစ္ေစဘို႔ ၁၈% ပိုတိုးတယ္။ မ်ားလွတာေတာ့ မဟုတ္ပါ။ ျပဳျပင္ထားတဲ့အစာေတြဆိုတာမွာ ဆားပါတယ္။ မီးကင္ထားတယ္၊ အနံေကာင္းေအာင္ထည့္ထားတယ္။ အထားခံေအာင္လုပ္ထားတယ္။
ႏိႈင္းယွဥ္ေျပာရရင္ ေဆးလိပ္ေသာက္တာ၊ အရက္ေသာက္တာနဲ႔တူတယ္။ မီးခံေက်ာက္မံႈဝင္တာနဲ႔လည္းတူတယ္။ အႏၲရာယ္တူတယ္လို႔ေတာ့ မဆိုလိုပါ။ အဲလိုျပဳျပင္ထားတာမဟုတ္တဲ့ အမဲသား၊ ဆိတ္သား¬၊ သိုးသားျပဳတ္ေက်ာ္ကလည္း ကင္ဆာျဖစ္ႏိုင္ေျခမကင္းပါ။
ဒီေတြ႔ရွိခ်က္ကေန အစိုးရေတြနဲ႔ ႏိုင္ငံတကာေစာင့္ထိန္းေရးအဖြဲ႔အစည္းေတြကို လိုအပ္တဲ့ အေရးယူေဆာင္ရြက္မႈေတြ လုပ္ၾကဘု႔ိ သတိေပးတာျဖစ္တယ္။ အာဟာရရရွိမႈနဲ႔ အႏၲရာယ္ခ်ိန္ဆိုဘို႔ျဖစ္ပါတယ္။ ကမာၻမွာႏွစ္စဥ္ ကင္ဆာနဲ႔ ေသဆံုးေနရသူေပါင္း ၃၄ဝဝဝ ေယာက္မွာ အဲလို ျပဳျပင္မြမ္းမႈမ်ားတဲ့အစားအစာေတြနဲ႔ ဆက္စပ္ေနႏိုင္တယ္။ ၂ဝ၁၂ ခုႏွစ္အတြင္း ကင္ဆာနဲ႔ေသဆံုးခဲ့ရသူေပါင္း ၈႕၂ သန္းထဲက အစိတ္အပိုင္းတခုသာျဖစ္လို႔ မ်ားလွတယ္လို႔ေတာ့ မဆိုလိုပါ။
ဒီလိုအစားအစာမ်ိဳးကို ထုတ္လုပ္တဲ့ကုမၸဏီေတြ ဥပမာ National Cattlemen's Beef Association ကေတာ့ ဒီအစီရင္ခံစာကို သေဘာမတူၾကပါ။
WHO ရဲ႕ International Agency for Research on Cancer (IARC) ကေတာ့ သူတို႔ေျပာတာမွန္တယ္လို႔ဆိုပါတယ္။
ေဆးလိပ္၊ အရက္၊ အာဆင္းနစ္ေတြလိုကင္ဆာျဖစ္ေစႏိုင္တယ္။ ကင္ဆာေတြမွာ အူမၾကီးကင္တာ၊ သရက္ရြက္ကင္ဆာနဲ႔ ဆီးက်ိတ္ကင္ဆာေတြပါဝင္တယ္။
လြတ္လပ္တဲ့အာဟာရပညာရွင္ျဖစ္သူ Dr Elizabeth Lund ေါက္တာ အယ္လိဇဗက္လန္းေျပာတာက ၂ဝ၁ဝ တံုးက သူလုပ္ခဲ့တဲ့သုေတသနအရ လူၾကီးကင္ဆာလူနာ တသိန္း ထဲမွာ အူကင္ဆာ အဲလိုအသားေတြနဲ႔ဆက္စပ္တာ ၃ ေယာက္ ပိုေတြ႔ပါသတဲ့။ အသားစားသူတိုင္းဟာ ကိုယ္လက္လႈပ္ရွားမႈလုပ္ျပီး အသီးေတြပါစားေပးရင္ အူမၾကီးကင္ဆာျဖစ္ဘို႔ နည္းတယ္လို႔လည္းဆိုပါတယ္။
ပါေမာကၡ Ian Johnson အိုင္ယန္ဂြ်န္ဆင္အဆိုကေတာ့ ဝက္ေပါင္ေျခာက္နဲ႔ ဝက္အူေတာင့္ကို ေဆးလိပ္ ေသာက္တာနဲ႔ေတာ့ မႏိုင္းသင့္ပါ။ ေဆးလိပ္က အဆ ၂ဝ ေလာက္ပိုတယ္။
IARC အဆိုကေတာ့ ကင္ဆာျဖစ္ေစႏိုင္တဲ့အလားအလာမွာ ေလေကာင္းေလသန္႔မရတာနဲ႔ ေနေလာင္တာေတြက အတန္းအစား (၁)၊ ဝိုင္ (၁)၊ ေကာ္ဖီ ၂ (ခ)၊ ကင္ထားတဲ့အသား ၂ (ခ)၊ ဆံပင္အလွျပင္တာက ၂ (က)၊ အသားနီ (အမဲသား၊ ဝက္သား၊ ဆိတ္သား) ေတြဟာ အုပ္စု ၂ (က) မွာပါဝင္တယ္။ ျပဳျပင္မြမ္းမံထားတဲ့အသားေတြက အုပ္စု (၁) မွာပါဝင္တယ္။
ေဒါက္တာတင့္ေဆြ
၂၆-၁ဝ-၂ဝ၁၅
http://www.theguardian.com/society/2015/oct/26/bacon-ham-sausages-processed-meats-cancer-risk-smoking-says-who
ေန႔စဥ္ အဲလိုအစာမ်ိဳး ဂရမ္ ၅ဝ (၁႕၈ ေအာင္စ) တနည္းအားျဖင့္ ဝက္ေပါင္ေျခာက္ ၂ ခု စားသံုးရင္ အူမၾကီးကင္ဆာ ျဖစ္ေစဘို႔ ၁၈% ပိုတိုးတယ္။ မ်ားလွတာေတာ့ မဟုတ္ပါ။ ျပဳျပင္ထားတဲ့အစာေတြဆိုတာမွာ ဆားပါတယ္။ မီးကင္ထားတယ္၊ အနံေကာင္းေအာင္ထည့္ထားတယ္။ အထားခံေအာင္လုပ္ထားတယ္။
ႏိႈင္းယွဥ္ေျပာရရင္ ေဆးလိပ္ေသာက္တာ၊ အရက္ေသာက္တာနဲ႔တူတယ္။ မီးခံေက်ာက္မံႈဝင္တာနဲ႔လည္းတူတယ္။ အႏၲရာယ္တူတယ္လို႔ေတာ့ မဆိုလိုပါ။ အဲလိုျပဳျပင္ထားတာမဟုတ္တဲ့ အမဲသား၊ ဆိတ္သား¬၊ သိုးသားျပဳတ္ေက်ာ္ကလည္း ကင္ဆာျဖစ္ႏိုင္ေျခမကင္းပါ။
ဒီေတြ႔ရွိခ်က္ကေန အစိုးရေတြနဲ႔ ႏိုင္ငံတကာေစာင့္ထိန္းေရးအဖြဲ႔အစည္းေတြကို လိုအပ္တဲ့ အေရးယူေဆာင္ရြက္မႈေတြ လုပ္ၾကဘု႔ိ သတိေပးတာျဖစ္တယ္။ အာဟာရရရွိမႈနဲ႔ အႏၲရာယ္ခ်ိန္ဆိုဘို႔ျဖစ္ပါတယ္။ ကမာၻမွာႏွစ္စဥ္ ကင္ဆာနဲ႔ ေသဆံုးေနရသူေပါင္း ၃၄ဝဝဝ ေယာက္မွာ အဲလို ျပဳျပင္မြမ္းမႈမ်ားတဲ့အစားအစာေတြနဲ႔ ဆက္စပ္ေနႏိုင္တယ္။ ၂ဝ၁၂ ခုႏွစ္အတြင္း ကင္ဆာနဲ႔ေသဆံုးခဲ့ရသူေပါင္း ၈႕၂ သန္းထဲက အစိတ္အပိုင္းတခုသာျဖစ္လို႔ မ်ားလွတယ္လို႔ေတာ့ မဆိုလိုပါ။
ဒီလိုအစားအစာမ်ိဳးကို ထုတ္လုပ္တဲ့ကုမၸဏီေတြ ဥပမာ National Cattlemen's Beef Association ကေတာ့ ဒီအစီရင္ခံစာကို သေဘာမတူၾကပါ။
WHO ရဲ႕ International Agency for Research on Cancer (IARC) ကေတာ့ သူတို႔ေျပာတာမွန္တယ္လို႔ဆိုပါတယ္။
ေဆးလိပ္၊ အရက္၊ အာဆင္းနစ္ေတြလိုကင္ဆာျဖစ္ေစႏိုင္တယ္။ ကင္ဆာေတြမွာ အူမၾကီးကင္တာ၊ သရက္ရြက္ကင္ဆာနဲ႔ ဆီးက်ိတ္ကင္ဆာေတြပါဝင္တယ္။
လြတ္လပ္တဲ့အာဟာရပညာရွင္ျဖစ္သူ Dr Elizabeth Lund ေါက္တာ အယ္လိဇဗက္လန္းေျပာတာက ၂ဝ၁ဝ တံုးက သူလုပ္ခဲ့တဲ့သုေတသနအရ လူၾကီးကင္ဆာလူနာ တသိန္း ထဲမွာ အူကင္ဆာ အဲလိုအသားေတြနဲ႔ဆက္စပ္တာ ၃ ေယာက္ ပိုေတြ႔ပါသတဲ့။ အသားစားသူတိုင္းဟာ ကိုယ္လက္လႈပ္ရွားမႈလုပ္ျပီး အသီးေတြပါစားေပးရင္ အူမၾကီးကင္ဆာျဖစ္ဘို႔ နည္းတယ္လို႔လည္းဆိုပါတယ္။
ပါေမာကၡ Ian Johnson အိုင္ယန္ဂြ်န္ဆင္အဆိုကေတာ့ ဝက္ေပါင္ေျခာက္နဲ႔ ဝက္အူေတာင့္ကို ေဆးလိပ္ ေသာက္တာနဲ႔ေတာ့ မႏိုင္းသင့္ပါ။ ေဆးလိပ္က အဆ ၂ဝ ေလာက္ပိုတယ္။
IARC အဆိုကေတာ့ ကင္ဆာျဖစ္ေစႏိုင္တဲ့အလားအလာမွာ ေလေကာင္းေလသန္႔မရတာနဲ႔ ေနေလာင္တာေတြက အတန္းအစား (၁)၊ ဝိုင္ (၁)၊ ေကာ္ဖီ ၂ (ခ)၊ ကင္ထားတဲ့အသား ၂ (ခ)၊ ဆံပင္အလွျပင္တာက ၂ (က)၊ အသားနီ (အမဲသား၊ ဝက္သား၊ ဆိတ္သား) ေတြဟာ အုပ္စု ၂ (က) မွာပါဝင္တယ္။ ျပဳျပင္မြမ္းမံထားတဲ့အသားေတြက အုပ္စု (၁) မွာပါဝင္တယ္။
ေဒါက္တာတင့္ေဆြ
၂၆-၁ဝ-၂ဝ၁၅
http://www.theguardian.com/society/2015/oct/26/bacon-ham-sausages-processed-meats-cancer-risk-smoking-says-who
Comments
Post a Comment