Chicken flavored broth and health risks ၾကက္သားမႈန္႔ နဲ႔ က်န္းမာေရး

မဂၤလာပါဆရာခင္ဗ်ား။ ကြၽန္ေတာ္တို႔ အေမအပါအဝင္ ျမန္မာႏိုင္ငံက အိမ္႐ွင္မအမ်ားစုဟာေန႔စဥ္နဲ႔အမွ် ၾကက္သားမႈန္႔ chicken powder ကို မပါမျဖစ္စားသံုးေနၾကပါတယ္။ အရသာအမ်ိဳးမ်ိဳးတံဆိပ္အမ်ိဳးမ်ိဳးနဲ႔ၾကက္သားမႈန္႔ေတြကို ဘယ္အရာေတြနဲ႔ျပဳလုပ္ထားပါသလဲခင္ဗ်ာ။ အိမ္႐ွင္မေတြေန႔စဥ္နဲ႔အမွ်အသံုးျပဳေနၾကလို႔ ခႏၶာကိုယ္အတြက္ ဘယ္လိုအေထာက္အကူ ျပဳပါသလဲခင္ဗ်ာ။ ေရ႐ွည္မွာက်န္းမာေရးအေပၚ ဘယ္လိုအက်ိဳးသက္ေရာက္ႏိုင္ေစပါသလဲခင္ဗ်ာ။ ေမတၱာေ႐ွ႕ထား ႐ွင္းျပေပးေစလိုပါတယ္ခင္ဗ်ား။

အခ်ိဳတုအမ်ိဳးမ်ိဳးအေၾကာင္းေျပာရင္ MSG (monosodium glutamate) ကိုထည့္ေျပာရတယ္။ အဲတာက ဟင္းခ်ိဳမႈန္႔ထဲမွာ ပါတဲ့ဓါတ္ျဖစ္ပါတယ္။

ၾကက္သားမႈန္႔က နာမည္အမ်ိဳးမ်ိဳးနဲ႔လာတယ္။ Chicken flavored broth powder, Chicken Broth စတာေတြရွိတယ္။ အေရာင္းကုမၸဏီေတြကေတာ့ စီးပြါးေရးသေဘာအရ အေကာင္းခ်ည္းေရးထားပါတယ္။ က်န္းမာေရးဘက္ကေန အျပစ္ရွာၾကည့္ပါမယ္။ ၾကက္သားမႈန္႔မွာ No MSG, 100% Natural လို႔ဆိုထားပါတယ္။ ေထာက္ျပတာတခုကေတာ့ Chicken Broth: No MSG Labels Are False ၾကက္သားမႈန္႔ - ဟင္ခ်ိဳမႈန္႔မပါဆိုတာ မွားပါတယ္တဲ့။ ၾကက္သားမႈန္႔က ပိုေကာင္းတယ္။ ဟင္းခ်ိဳမႈန္႔မပါ ဆိုတဲ့သေဘာက ဟင္းခ်ိဳမႈန္႔မေကာင္းတာကို စီးပြါးေရးသမား အခ်င္ခ်င္း (ဘူဘူခ်င္း) ေက်ာတဲ့သေဘာျဖစ္ေနတယ္။


ဟင္းခ်ိဳမႈန္႔ထဲမွာပါတဲ့ MSG ဆိုတာ Neurotoxin အာရံုေၾကာအဆိပ္ျဖစ္တယ္လို႔ ၾကက္သားမႈန္႔ဆန္႔က်င္ေရးသမားက ဆိုပါတယ္။ ဦးေႏွာက္ထဲမွာရွိတဲ့ (ဟိုက္ပိုသဲလမတ္စ္) မွာရွိတဲ့ (ႏူရုမ္း) ေတြကို ပ်က္စီးေစတယ္လို႔ ေထာက္ျပထားတာ ဖတ္ရပါတယ္။ MSG ကို ၾကြက္ေတြကိုေၾကြးေတာ ဝလာတယ္၊ လူေတြမွာ ေခါင္းကိုက္တာနဲ႔ (မိုက္ဂရင္း) ျဖစ္ေစတယ္။

Yeast Extract တေဆးကထုတ္လုပ္သည္လို႔လဲ ေၾကာ္ညာပါေသးတယ္။ အမွန္က တေဆးဆိုတာ မုန္႔ဖုတ္ရာမွာသာ ေကာင္းတာပါ။ အိမ္မွာတင္ ၾကက္သားကို အဲလိုလုပ္ရင္ တေဆးသြားမထည့္ပါေလနဲ႔။ လူရီစရာျဖစ္ပါမယ္။

Organic Spices လို႔လဲေၾကာ္ညာျပန္ပါေသးတယ္။ ထုတ္လုပ္သူေတြက Spice mix ထဲမွာ MSG 50% ထက္နည္းပါရင္ မပါဘူးလို႔ေရးႏိုင္တယ္။ ခ်ဳပ္ေျပာရရင္ ၾကက္သားမႈန္႔ဆိုတာလဲ ဟင္းခ်ိဳမႈန္႔သာျဖစ္ပါတယ္။ အေကာင္း-အဆိုး ဆတူေလာက္ရွိပါမယ္။ သုေတသန နည္းပါေသးတယ္။ ေသြးတိုး၊ ဆီးခ်ိဳရွိသူေတြနဲ႔ မသင့္ပါ။

Dashi ဒက္ရွီဂ်ပန္စာဆိုတာ Soup စြပ္ျပဳပ္လုပ္ရာမွာနဲ႔ ေခါက္ဆြဲစတာေတြကို ခ်က္ျပဳပ္ရာမွာ သံုးတယ္။ Kelp ေခၚတဲ့ အညိဳေရာင္ ပင္လယ္ေရညႇိကေန ထုတ္လုပ္တယ္။ Niboshi ေခၚတဲ့ဆာဒင္းငါးေပါက္စနဲ႔ Shiitake ေခၚမိႈတမ်ိဳးကိုလည္း သံုးတယ္။ ၁၉ဝ၈ ကတည္းက ေပၚတယ္။ က်န္းမာေရးအတြက္ ေလ့လာထားတာ မေတြ႔ေသးပါ။

Ajinomoto ဟင္းခ်ိဳမႈန္႔ http://doctortintswe.blogspot.com/2015/03/ajinomoto.html
Chicken flavored broth and health risks ၾကက္သားမႈန္႔ နဲ႔ က်န္းမာေရး https://doctortintswe.blogspot.com/2015/03/chicken-flavored-broth-and-health-risks.html
Dashi and Sweetening Agents ဟင္းခပ္မႈန္႔မ်ား http://doctortintswe.blogspot.com/2015/07/sweetening-agents.html

ေဒါက္တာတင့္ေဆြ
၁၂-၁၂-၂ဝ၁၄
၅-၁၂-၂ဝ၁၇

Comments

Popular posts from this blog

က်န္းမာျခင္းသည္ လာဘ္တပါး

တခုတ္တရ