Ajinomoto ဂ်ပန္ကစတဲ့ ဟင္းခ်ိဳမႈန္႔

ေစာေစာက CNN မွာတက္လာတဲ့ သတင္းတင္လိုက္တယ္။ တရုပ္အစာလို႔ေရးတယ္။ မွားတယ္။ Aji-no-moto အာဂ်ီႏိုမိုတိုကို ၁၉ဝ၉ ခုႏွစ္ကတည္းက ဂ်ပန္ Suzuki ဆူဇူးကီး ညီအကိုကေန ထုတ္လုပ္ခဲ့တာ ျဖစ္ပါတယ္။ တရုပ္ တေယာက္မွ မပါခဲ့ပါ။

Ajinomoto ဟာ ဂ်ပန္ႏိုင္ငံက အစားအေသာက္နဲ႔ ဓါတုပစၥည္းေတြ ထုတ္လုပ္တဲ့ ေကာ္ပိုေရးရွင္းရဲ႕ နာမည္ျဖစ္ပါတယ္။ Aspartame အက္စ္ပါတိမ္း ေခၚတဲ့ အခ်ိဳအတုထုတ္လုပ္တဲ့ ၉ ဘီလ်န္တန္ ကမာၻ႔အၾကီးဆံုး လုပ္ငန္းျဖစ္တယ္။ တႏွစ္မွာ ေဒၚလာ ၆၇ သန္းဘိုး ေရာင္းေနရတယ္။

၁၉ဝ၈ မွာ တိုက်ိဳဘုရင့္တကၠသိုလ္ပါေမာကၡ Kikunae Ikeda ကေန Glutamic acid ဂလူတားမစ္အက္စစ္ကို အရသာထူးေစတဲ့ဓါတ္အျဖစ္ ပင္လယ္ေမွာ္ထဲကေန စတင္ေဖၚထုတ္ခဲ့တယ္။ ခ်ိဳတာလဲမဟုတ္၊ ငန္တာလဲမဟုတ္၊ ခ်ဥ္တာလဲမဟုတ္၊ ခါးတာလဲမဟုတ္တဲ့ အရသာကိုေပးတယ္။ ဆူဇူကီးညီအစ္ကိုေတြကေန ၁၉ဝ၉ ကတည္းက Aji-no-moto ဆိုျပီး ေရာင္းတယ္။ အရသာရဲ႕ အသဲႏွလံုးလို႔ အဓိပၸါယ္ရတယ္။

MSG ကို သံုးေနၾကတာ ႏွစ္ေပါင္း ၁ဝဝ ေက်ာ္ပါျပီ။ ဒါေၾကာင့္ စိတ္ခ်ႏိုင္တယ္လို႔ေျပာလဲ မမွားပါ။ ၁၉၇ဝ မွာ အေမရိကန္ FDA က အသိအမွတ္ျပဳေပးခဲ့တယ္။ ဒီကာလအတြင္းမွာ ေလ့လာမႈေတြ အမ်ားၾကီးသုေတသနလုပ္ခဲ့ပါတယ္။ ႏိုင္ငံတကာေရာ ဂ်ပန္က ေလ့လာမႈေတြအရ ေယဘုယ်ေျပာရင္ စိတ္ခ်ရတယ္လို႔ ဆိုႏိုင္တယ္။

MSG သက္သက္က အရသာ မထူးေစပါ။ တခုခုနဲ႔ေရာရတယ္။ အသားနဲ႔၊ ငါးနဲ႔၊ အသီးအရြက္နဲ႔ ေရာတာမ်ိဳး လုပ္ရတယ္။ ျမန္မာေတြကေတာ့ လက္ဖက္ထဲ၊ အသုတ္မွန္သမွ်ထဲ ထည့္ၾကတယ္။ ဘယ္ဟင္းထဲမွာ ဘယ္ေလာက္ေရာရမယ္ ဆိုတာေတာ့ မတူဘူး။ အခ်ိဳမႈန္႔က မ်ားသြားျပန္ရင္လဲ အရသာပ်က္တယ္။ MSG 1 gm/100 ml ထက္ေက်ာ္တာနဲ႔ စားလို႔ မေကာင္းေတာ့ဘူး။

လူ႔ကိုယ္ကေန Glutamate ဂလူတားမိတ္ကို ေက်ခ်က္ႏိုင္ပါတယ္။ အဆိပ္ျဖစ္မႈ အလြန္မတန္နည္းတယ္။ ၾကြက္ေတြကို စမ္းေတာ့ 15 to 18 g/kg ေပးရင္ ေသေစႏိုင္တာ ေတြ႔ရတယ္။ ဆားကို 3 g/kg ေပးရင္ ေသေစႏိုင္တာမို႔ ၅ ဆ နည္းတယ္။ MSG ကို ဝိုင္၊ ဗနီဂါ၊ ေခ်ာကလက္ေတြကိုလုပ္သလို ဗက္တီးရီးယားေတြသံုးျပီး ကေစာ္ေဖါက္သလို လုပ္ရတယ္။ ေနာက္တဆင့္မွာ ဆားေရာထည့္ရတယ္။ Soy sauce ပဲငန္ျပာရည္ လုပ္တာနဲ႔လဲ တူတယ္။

MSG ဟင္းခ်ိဳမႈန္႔နဲ႔ Sodium chloride ဆားဟာ အျပန္အလွန္ဓါတ္ျပဳမႈရွိၾကတယ္။ ဒါေၾကာင့္ ဟင္းခ်ိဳမႈန္႔ခပ္ရင္ ဆား ေလွ်ာ့ခပ္ရတယ္။ ႏွလံုးေရာဂါ၊ ေသြးတိုးေရာဂါရွိသူေတြနဲ႔ မသင့္ဘူး။ ရင္ပတ္နာ၊ ေခါင္းကိုက္၊ မ်က္ႏွာနီျမန္း၊ ေခြ်းထြက္၊ မ်က္ႏွာထံုက်င္၊ ပ်ိဳ႕အန္ခ်င္၊ အားယုတ္၊ ႏွလံုးခုန္ျမန္တာေတြလို႔ ဆိုပါတယ္။

Chinese Restaurant Syndrome တရုတ္စားေသာက္ဆိုင္ဆင္ဒရုမ္းလို႔ ၁၉၆၈ ကတည္းကေခၚတယ္။ ေဆးပညာအရ MSG symptom complex လို႔ ေခၚတယ္။ တရုတ္စားေသာက္ဆိုင္ဆင္ဒရုမ္းရဲ႕ အေၾကာင္းတရားဟာ MSG လို႔ ၁၉၆၈ အစီရင္ခံစာက ဆိုပါတယ္။ အဲဒီကတည္းကေန သုေတသနေတြလုပ္ၾကေပမဲ့ ဟင္းခ်ိဳမႈန္႔နဲ႔ ေရာဂါလကၡဏာေတြ ဆက္စပ္မႈကိုေတာ့ သက္ေသမျပႏိုင္ေသးပါ။ ေခါင္းကိုက္မယ္၊ ပ်ိဳ႕ခ်င္မယ္၊ ႏွလံုးတုန္မယ္။

တရုတ္စားေသာက္ဆိုင္တိုင္းက ဟင္းခ်ိဳမႈန္႔မသံုးလို႔ အဲလိုေခၚတာ မမွန္ႏိုင္ဘူး။ အေမရိကန္ အစားအေသာက္ ဆင္ဒရုမ္းလို႔ ေခၚလိုက္တယ္။ သူတို႔ဆီမွာ တရားခံဟာ ေကအက္ဖ္စီၾကက္ေၾကာ္ နဲ႔ ဘာဂါျဖစ္တယ္လို႔ ေထာက္ျပထားတယ္။ သူ႔ေၾကာင့္ ေခါင္းကိုက္တာကို ေဟာ့ေဒါ့ေခါင္းကိုက္လို႔ေခၚတယ္။

အေမရိကန္ေတြကို တေျဖးေျဖးအဆိပ္သင့္ေနျပီဆိုတဲ့ စာအုပ္က အေမရိကန္ေတြ အလြန္ဝေစတဲ့ တရားခံလို႔ ဆိုထားတယ္။ စြဲေစတယ္။ အစားအေသာက္ စြဲလမ္းမႈေတြထဲမွာ အရက္၊ ဝိုင္၊ ဆား နဲ႔ ဟင္းခ်ိဳမႈန္႔ေတြ ထည့္ျပီး ခ်က္ျပဳတ္ေၾကာ္ေလွာ္တာေတြ ပါတယ္။ ေသေစတဲ့အရသာဆိုတဲ့ စာအုပ္ကေတာ့ MSG ကေန ကေလးေတြရဲ႕ ဦးေႏွာက္ကို ထိခိုက္ေစတယ္လို႔ ဆိုပါတယ္။

ေသခ်ာတာက ေသြးဖိအားကို တက္ေစႏိုင္တယ္။ အမ်ိဳးသမီးေတြ (Amlodipine, Sustained release Nifedipine, Felodipine, Nisoldipine) ေသြးက်ေဆး ေသာက္ေနရင္း တက္တာေတြ႔ရတယ္လို႔ သုေတသနတခုကဆိုပါတယ္။ အမ်ိဳးသမီးေတြ calcium channel blockers ေသြးက်ေဆးေသာက္ေနရင္း တက္တာေတြ႔ရတယ္။

သဘာဝအရာမဟုတ္သမွ် စိတ္မခ်ရဆိုတဲ့ အယူအဆကို ကြ်န္ေတာ္ကေတာ့ သေဘာက်တယ္။

1. Ajinomoto ဟင္းခ်ိဳမႈန္႔ http://doctortintswe.blogspot.com/2015/03/ajinomoto.html
2. Chicken flavored broth and health risks ၾကက္သားမႈန္႔ နဲ႔ က်န္းမာေရး http://doctortintswe.blogspot.com/2015/03/chicken-flavored-broth-and-health-risks.html
3. Dashi and Sweetening Agents ဟင္းခပ္မႈန္႔မ်ား http://doctortintswe.blogspot.com/2015/07/sweetening-agents.html
4. MSG Criticisms Should Be Taken With A Grain Of Salt ဟင္းခ်ိဳမႈန္႔ သတင္း http://doctortintswe.blogspot.com/2016/09/msg-criticisms-should-be-taken-with.html

ေဒါက္တာတင့္ေဆြ
၁၉-၁-၂၀၂၀

Comments

Popular posts from this blog

က်န္းမာျခင္းသည္ လာဘ္တပါး

တခုတ္တရ