ျမန္မာႏိုင္ငံသားေတြ ဘယ္မွာေနေန က်န္းမာၾကပါေစ

Photo taken on 19-11-2011 by an Indian photo-journalist at Yamuna Clinic
This Blog is created on 10th October 2014

How to ask က်န္းမာေရးနဲ႔ ေဆးပညာ ေမးလိုတာရွိပါက

• ေဖ့စ္ဘြတ္ ကြန္မင့္ကေန မေမးပါနဲ႔။
• ျဖစ္တဲ့သူရ့ဲ က်ား-မ နဲ႔ အသက္ကို အရင္ဆံုးေရးပါ။ နာမည္ မလိုအပ္ပါ။
• ျဖစ္ေနတာ ၁-၂-၃။ ျဖစ္တာဘယ္ေလာက္ၾကာျပီ။ လိုအပ္ရင္ ရာသီ၊ အိမ္ေထာင္ေရး၊ က်န္းမာေရးေနာက္ခံ၊ ေနတဲ့တိုင္းျပည္။ တိုတိုရွင္းရွင္းသာေရးပါ။
• ေဆးစစ္ခ်က္ေတြနဲ႔ ပံုေတြကို အတည့္ပို႔ပါ။ လိုတာကိုသာပို႔ပါ။ အာလ္ထြာေဆာင္းမွာ ပံုမလိုပါ။ မွတ္ခ်က္သာလိုတယ္။
• SMS အေရးအသားမ်ိဳးကို မဖတ္တတ္ပါ။ ျမန္မာစကားကို အဂၤလိပ္စာလံုးနဲ႔ေရးတာကို မဖတ္ပါ။
• ဖုန္းဆက္ျပီးေမးရင္ အခ်ိန္ဇုန္မတူတာေရာ၊ အသံထြက္လြဲႏိုင္တာေရာေၾကာင့္ အဆင္မေျပပါ။
• ေမးတဲ့သူက မိမိကိုယ္မိမိ သား-သမီးလို႔မေရးပါနဲ႔။ ေျဖမယ့္ဆရာဝန္ကို ဆရာလို႔သာသံုးပါ။
• ေဆးရံု-ေဆးခန္း-ဆရာဝန္-ေဆးဆိုင္-ေဆးေစ်း-ကုန္က်စရိတ္ စတာေတြကို မသိပါ။
• ေမးစရာေနရာ (၁) အီးေမးလ္ doctortintswe@gmail.com (၂) ေဖ့စ္ဘြတ္ https://www.facebook.com/tint.swe.dr (၃) ေဖ့စ္ဘြတ္ https://www.facebook.com/drtintswe/
• ေမးနည္းစည္းကမ္းအရ မေမးလိုသူမ်ား http://doctortintswe.blogspot.com/ Dr. Tint Swe's Writings မွာ ရွာဖတ္ႏိုင္ၾကပါတယ္။

Friday, September 30, 2016

MSG Criticisms Should Be Taken With A Grain Of Salt ဟင္းခ်ိဳမႈန္႔ သတင္း

ဟင္းခ်ိဳမႈန္႔ ေဆးသုေတသနသတင္း လန္ဒန္ေနသူငယ္ခ်င္းက တင္ထားတယ္။ ကြ်န္ေတာ္လည္း ဟင္းခ်ိဳမႈန္႔၊ အသားမႈန္႔စာေတြေရးထားလို႔ ေသခ်ာဖတ္ရတယ္။ အဲဒီသတင္းက ၂၆-ဂ-၂ဝ၁၄ ေန႔ကထြက္ခဲ့တာပါ။ သတင္းေခါင္းစဥ္က MSG Chinese Food တရုပ္လုပ္ ဟင္းခ်ိဳမႈန္႔လို႔ ေရးထားတာနဲ႔ ဟင္းခ်ိဳမႈန္႔ေခၚ Monosodium glutamate (MSG) သမိုင္းကို လွန္ရတယ္။

ဟင္းခ်ိဳမႈန္႔မွာ အဓိကပါတဲ့ Glutamic acid (ဂလူတားမစ္ အက္စစ္) ကို ၁၈၆၆ ကတည္းက ဂ်ာမန္ပညာရွင္ ေတြ႔ထားတယ္။ ၁၉ဝ၈ မွာ Kikunae Ikeda (အိုင္ကီးဒါး) ဂ်ပန္ ဘုရင့္တကၠသိုလ္ကေန အရာသာဓါတုပစၥည္းအျဖစ္ ေဖၚထုတ္ပါတယ္။ Laminaria japonica ပင္လယ္ ေရေမွာ္ပင္ကေန ထုတ္ယူတာပါ။ Katsuobushi နဲ႔ Kombu အရသာမႈန္႔ေတြကိုလည္း (အိုက္ကီဒါး) ကေန ေတြ႔တာပါ။ Dashi လို႔ေခၚတယ္။ အရသာသစ္ဟာ ခ်ိဳတာလည္း မဟုတ္၊ ငန္တာလည္း မဟုတ္၊ ခ်ဥ္တာလည္း မဟုတ္၊ ခါးတာလည္း မဟုတ္ပါ။ လူေတြက ၾကိဳက္ၾကတယ္။

Aji-no-moto (အာဂ်ီႏိုမိုတို) လို႔ေခၚတဲ့ ကေန႔လူသံုးမ်ားလြန္းလွတဲ့ ဟင္းခ်ိဳမႈန္ကိုေတာ့ ၁၉ဝ၉ ခုႏွစ္ကတည္းက ဂ်ပန္ Suzuki ဆူဇူးကီး ညီအကိုကေန ထုတ္လုပ္ခဲ့တာျဖစ္ပါတယ္။ တရုပ္တေယာက္မွ မပါခဲ့ပါ။

ဟင္းခ်ိဳမႈန္႔သံုးစြဲလြန္းလို႔ရလာတဲ့ေရာဂါကိုေတာ့ Chinese Food Syndrome (Chinese Restaurant Syndrome) တရုပ္စာဆင္ဒရုမ္းေခၚပါတယ္။ ျဖစ္ရင္ ေခါင္းကိုက္မယ္၊ ပ်ိဳ႕ခ်င္မယ္၊ ႏွလံုးတုန္မယ္။

ဟင္းခ်ိဳမႈန္႔သံုးစြဲေနခဲ့ၾကတာ ႏွစ္ေပါင္း ၁ဝဝ ေက်ာ္ပါျပီ။ သုေတသနေတြလည္းလုပ္ၾကတာမ်ားပါျပီ။ အခုထိေတာ့ မသံုးစြဲသင့္၊ သံုးလည္းဘာမွမျဖစ္ အမ်ိဳးမ်ိဳးရွိတယ္။ စြဲေစတာေတာ့ မွန္တယ္။ မသံုးရမေနႏိုင္သူေတြ၊ အဲတာမပါ ဟင္းမခ်က္တတ္သူေတြ ရွိတယ္။ အဲတာမပါပဲ ခ်က္တတ္၊ စားတတ္သူေတြလည္းရွိတယ္။

ဆံုးျဖတ္ခ်က္ကေတာ့ လူၾကီးမင္းတို႔နဲ႔ ဂုဏ္သေရရွိအမ်ိဳးသမီးတို႔ သေဘာပါခင္ဗ်ား။ ကြ်န္ေတ္ာ့အိမ္မွာေတာ့ ဧည့္သည္လာလို႔ စားခ်င္သူဆိုရင္ ေပးဘို႔သာ ဝယ္ထားပါတယ္။

Ajinomoto ဟင္းခ်ိဳမႈန္႔ http://doctortintswe.blogspot.com/…/…/sweetening-agents.html
Ajinomoto ဟင္းခ်ိဳမႈန္႔ http://doctortintswe.blogspot.com/2014/12/ajinomoto.html
Chicken flavored broth and health risks ၾကက္သားမႈန္႔ နဲ႔ က်န္းမာေရး http://doctortintswe.blogspot.com/…/chicken-flavored-broth-…
Chicken flavored broth and health risks ၾကက္သားမႈန္႔ နဲ႔ က်န္းမာေရး http://doctortintswe.blogspot.com/…/chicken-flavored-broth-…
Dashi and Sweetening Agents ဟင္းခပ္မႈန္႔မ်ား http://doctortintswe.blogspot.com/2015/03/ajinomoto.html

ေဒါက္တာတင့္ေဆြ
၃ဝ-၉-၂ဝ၁၆




No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.