Our Culture ကြ်န္ေတာ္တို႔ ယဥ္ေက်းမႈ
အဆာေျပစားစရာ တို႔ဟူးသုပ္၊ ကိုယ္တိုင္လုပ္သူက လာေပးပါတယ္။ အရင္လည္း
ေပးတယ္။
အဲတာ ျမန္မာ့ယဥ္ေက်းမႈ။ တေယာက္ရွိတာတေယာက္ ေဝမွ်စားၾက၊ ေပးၾကကမ္းၾက၊
လွဴဒါန္းၾကတယ္။ အန္တီ အခုပဲ ဒူးနာကို ဖီဇီကယ္သာရပီလုပ္ျပီးအျပန္မွာ ေစ်းဝင္ဝယ္လာတာ။
ငွက္စာ။ ကုန္တိုင္း တအိတ္တအိတ္ဝယ္ရတယ္။ ငွက္ေတြကို ကိုယ္က ေမြးျမဴထားတာေတာ့ မဟုတ္ပါ။
အဲတာလည္း ကြ်န္ေတာ္တို႔ယဥ္ေက်းမႈ။
ဆိုင္ေတြမွာ ဝယ္ရတဲ့ တို႔ဖူးကတမ်ိဳး။ ပဲပုပ္ေစ႔နဲလုပ္တာ။ ပဲျပားေခၚတယ္။
ေဒလီမွာေနတုန္းက ေအာက္စ္ဖို႔ဒ္ဆရာမၾကီးက ပဲျပားကို ဆီတို႔ဟူးလုပ္နည္းေျပာျပတယ္။ သူက
ရွမ္းျပည္မွာေနခဲ့လို႔သိတာ။
ေန႔လယ္စာ ၾကက္ဟင္းခါးရြက္ခ်က္တာနဲ႔စားရတယ္။ ကေန႔ညေနမွာ ကိုယ္တိုင္စိုက္ပ်ိဳးသူကေန
ဟင္းသီးဟင္းရြက္ေတြ လာေရာင္းမယ္ထင္တယ္။ ေခြးေတာက္ရြက္ပါရင္ ဝယ္ရအုန္းမယ္။ ဒီျမိဳ႕မွာ
သီတင္းသံုးတဲ့ ဘုန္းၾကီးကို ကပ္ပါမယ္လို႔ ေလွ်ာက္ထားျပီးျပီ။
အဲတာ ျမန္မာ့ယဥ္ေက်းမႈ။ တေယာက္ရွိတာတေယာက္ ေဝမွ်စားၾက၊ ေပးၾကကမ္းၾက၊
လွဴဒါန္းၾကတယ္။ အန္တီ အခုပဲ ဒူးနာကို ဖီဇီကယ္သာရပီလုပ္ျပီးအျပန္မွာ ေစ်းဝင္ဝယ္လာတာ။
ငွက္စာ။ ကုန္တိုင္း တအိတ္တအိတ္ဝယ္ရတယ္။ ငွက္ေတြကို ကိုယ္က ေမြးျမဴထားတာေတာ့ မဟုတ္ပါ။
အဲတာလည္း ကြ်န္ေတာ္တို႔ယဥ္ေက်းမႈ။
Dr. တင့္ေဆြ

Comments
Post a Comment