ျမန္မာႏိုင္ငံသားေတြ ဘယ္မွာေနေန က်န္းမာၾကပါေစ

Photo taken on 19-11-2011 by an Indian photo-journalist at Yamuna Clinic
This Blog is created on 10th October 2014

How to ask က်န္းမာေရးနဲ႔ ေဆးပညာ ေမးလိုတာရွိပါက

• ေဖ့စ္ဘြတ္ ကြန္မင့္ကေန မေမးပါနဲ႔။
• ျဖစ္တဲ့သူရ့ဲ က်ား-မ နဲ႔ အသက္ကို အရင္ဆံုးေရးပါ။ နာမည္ မလိုအပ္ပါ။
• ျဖစ္ေနတာ ၁-၂-၃။ ျဖစ္တာဘယ္ေလာက္ၾကာျပီ။ လိုအပ္ရင္ ရာသီ၊ အိမ္ေထာင္ေရး၊ က်န္းမာေရးေနာက္ခံ၊ ေနတဲ့တိုင္းျပည္။ တိုတိုရွင္းရွင္းသာေရးပါ။
• ေဆးစစ္ခ်က္ေတြနဲ႔ ပံုေတြကို အတည့္ပို႔ပါ။ လိုတာကိုသာပို႔ပါ။ အာလ္ထြာေဆာင္းမွာ ပံုမလိုပါ။ မွတ္ခ်က္သာလိုတယ္။
• SMS အေရးအသားမ်ိဳးကို မဖတ္တတ္ပါ။ ျမန္မာစကားကို အဂၤလိပ္စာလံုးနဲ႔ေရးတာကို မဖတ္ပါ။
• ဖုန္းဆက္ျပီးေမးရင္ အခ်ိန္ဇုန္မတူတာေရာ၊ အသံထြက္လြဲႏိုင္တာေရာေၾကာင့္ အဆင္မေျပပါ။
• ေမးတဲ့သူက မိမိကိုယ္မိမိ သား-သမီးလို႔မေရးပါနဲ႔။ ေျဖမယ့္ဆရာဝန္ကို ဆရာလို႔သာသံုးပါ။
• ေဆးရံု-ေဆးခန္း-ဆရာဝန္-ေဆးဆိုင္-ေဆးေစ်း-ကုန္က်စရိတ္ စတာေတြကို မသိပါ။
• ေမးစရာေနရာ (၁) အီးေမးလ္ doctortintswe@gmail.com (၂) ေဖ့စ္ဘြတ္ https://www.facebook.com/tint.swe.dr (၃) ေဖ့စ္ဘြတ္ https://www.facebook.com/drtintswe/
• ေမးနည္းစည္းကမ္းအရ မေမးလိုသူမ်ား http://doctortintswe.blogspot.com/ Dr. Tint Swe's Writings မွာ ရွာဖတ္ႏိုင္ၾကပါတယ္။

Sunday, January 29, 2017

Bovine Animals ႏြားထီး-ႏြားမ

Dede Dede ႏြားထီး မဟုတ္ဘူးလားဆရာ

Tint Swe ႏြားမလို႔ ေရးထားလို႔လား။

Dede Dede မဟုတ္ပါဘူးဆရာ။ သမီးတို႔ငယ္က ဆရာမက cow ႏြားမ ox ႏြားထီးလို႔သင္လာခဲ့လို႔ပါ။ ခု ဆရာေျပာေတာ့ တခုပိုသိရပါျပီ ေက်းဇူးပါရွင့္။

Ox = အိမ္သံုး Bovine ဘိုဗိုင္းအုပ္စုတိရစာၦန္။ ႏို႔ႏွင့္ အသားအတြက္သံုးႏိုင္။ Cow သို႔မဟုတ္ Bull ျဖစ္သည္။ ခိုင္းႏြားအျဖစ္သံုးႏိုင္။ တခ်ိဳ႕ကိုသင္းသတ္ထားသည္။

Cow = အရြယ္ေရာက္ ႏြားမ။ Ox ႏွင့္အႏြယ္တူသည္။ ႏို႔ႏွင့္ အသားအတြက္သံုးႏိုင္။ ဘိုဗိုင္းအုပ္စုတိရစာၦန္ အထီး + အမကိုလည္းေခၚႏိုင္သည္။

Calf = ႏြားကေလး။ အမ်ားအားျဖင့္ ဘိုဗိုင္းအုပ္စုတိရစာၦန္ တႏွစ္သား။

Cattle = ခ်ိဳနဲ႔ ခြါပါတဲ့ အိမ္ေမြး၊ ႏို႔နဲ႔ အသား၊ ခိုင္းစားလို႔လည္းရတဲ့အေကာင္ေတြကိုေခၚတယ္။ ႏြား + ကြ်ဲ + ယခ္ စသည္။

Bovine animals = ဘိုဗိုင္းအုပ္စုတိရစာၦန္မ်ား။ Cow, Ox, Buffalo တို႔ကိုစုျပီးေခၚသည္။

Bovine Tuberculosis ဆိုတာ ႏြားႏို႔ကေနကူးစက္တဲ့ တီဘီေရာဂါကိုေခၚတယ္။ Mycobacterium bovis (M. bovis) ပိုးကေန ကူးစက္တယ္။

Pasteurization ပတ္စျခာရိုက္ေဇးရွင္းနည္းနဲ႔ပိုးေသေစျပီးမွသာ ေသာက္သံုးရတယ္။ ႏြားႏို႔ကို အပူခ်ိန္ 72 °C (161 °F) အထိ ၁၅ စကၠန္႔ၾကာ အပူေပးရတယ္။

ေဒါက္တာတင့္ေဆြ
၃ဝ-၁-၂ဝ၁၇

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.