Non-alcoholic beverage အရက္မပါ ေသာက္စရာ

အဂၤလိပ္စာလံုးေလးေတြပါလို႔ ေဆာရီး။

၁။ Malted Beverage (Non-alcoholic) သည္ ဆုိးက်ိဳးရွိပါသလားခင္ဗ်ာ။ အာရပ္ႏုိင္ငံမ်ားတြင္ အရက္မပါေသာ ဘီယာ ေပါ့ခင္ဗ်ာ။ က်ေနာက္က ေျပာင္းဆန္အနွံေမႊးလုိ႔ ေသာက္ပါသည္။ က်န္းမာေရးအရ ဆုိးက်ိဳးကုိ သိလုိပါသည္။ ဘီယာ အစစ္ေသာက္လွ်င္ ဘယ္ေလာက္အထိေသာက္ႏုိင္ပါသလဲခင္ဗ်ား။

ဘီယာေသာက္တာ ေနာက္မွ ေရးပါမယ္။ အရက္ဟာ အရက္ပါဘဲ။ တတက္စားလဲ ၾကက္သြန္ျဖဴပါဘဲ။ ဒီစာမွာ အရက္မပါ ေသာက္စရာကိုသာေရးပါမယ္။

၂။ က်ေနာ့္ အသက္ ၂၅ ပါဆရာ။ ထိုင္းကလာတဲ့ ကြၽဲ႐ိုင္း M150 မၾကာၾကာႏွစ္ရက္ တခါေလာက္ ေသာက္ျဖစ္တယ္။ အဲ့ဒီ အရာေတြအတြက္ ဆိုးက်ိဳးေကာင္းက်ိဳး ေသာက္သင့္မေသာက္သင့္ သိခ်င္လို႔ပါဆရာ။

M-150 Energy Drink 8.46 fl. oz ေခၚ ေဖ်ာ္ရည္ဗူးထဲမွာ ေကဖင္းဓါတ္ 80mg ပါတယ္။ ထိုင္းကထုတ္တယ္။ 150 mL ဖန္ပုလင္းနဲ႔လည္းေရာင္းတယ္။ ၂ဝ၁ဝ ခုႏွစ္တုန္းက ေစ်းကြက္ ၆၅% ကိုလႊမ္းမိုးရာကေန ၂ဝ၁၄ မွာ ၄၆% သာ ရွိေတာ့တယ္။

အရက္မပါတဲ့ ေသာက္စရာေတြကို Non-alcoholic Beer အရက္မဟုတ္တဲ့ ဘီယာ နာမည္ပါတြဲလာတယ္။ ဆြဲေဆာင္ခ်င္တဲ့သေဘာနဲ႔ Non-alcoholic wine အရက္မပါဝိုင္လဲရွိတယ္။ ပိုျပီးႏွစ္သက္ေစအာင္ Virgin drink လို႔လဲ ေခၚေသးတယ္။ ဘာဘဲေခၚေနေန (အယ္လ္ေကာ္ေဟာ) ဝ႕၅% ေတာ့ ပါေနပါတယ္။ Near beer နဲ႔ Mocktail လို႔ ေခၚတာမ်ိဳးလဲ ရွိေသးပါတယ္။ Sodas (ဆိုဒါ)၊ Juices ေဖ်ာ္ရည္ နဲ႔ Sparkling cider (စပါကလင္) ေတြမွာေတာ့ အရက္တစက္မွ မပါပါ။

၂ဝ၁ဝ ခုႏွစ္၊ ကမာၻ႔က်န္းမာေရးအဖြဲ႔ၾကီး ကေန သတ္မွတ္ခ်က္ေတြ ထုတ္ပါတယ္။ ရည္ရြယ္ခ်က္ေတြကေတာ့ က်န္းမာေရးဂရုစိုက္ဘို႔သင့္တဲ့ ကေလးသူငယ္ေတြအတြက္ အစား-အေသာက္ ေတြထဲမွာ Saturated fats ျပည့္ဝဆီ၊ Trans-fatty acids (ထရန္႔) ဆီ၊ Free sugars သၾကားဓါတ္ နဲ႔ Salt ဆား ပါဝင္တာကို လိုတာထက္ မမ်ားေအာင္ ျဖစ္ပါတယ္။

က်န္းမာေရးနဲ႔မညီညြတ္တဲ့ အစားအစာဆိုတာေတြကေန ကူးစက္တာမဟုတ္ေပမဲ့ရႏိုင္တဲ့ ေရာဂါဘယေတြ ျဖစ္ေစႏိုင္တယ္။ လူတိုင္းမွာ က်န္းမာေရးနဲ႔ညီတဲ့ ကိုယ္အေလးခ်ိန္ ရွိရမယ္။ က်န္းမာေရးနဲ႔ညီတဲ့ အစားအေသာက္ေတြသာ စားေသာက္သင့္ၾကတယ္။ ဒီလိုလုပ္ရတာဟာ လတ္တေလာကာလေတြမွာ ကေလးေတြကစျပီး အလြန္ဝလာၾက၊ ေရာဂါေတြရလာၾကလို႔ျဖစ္ပါတယ္။

အရက္မပါ အစားအေသာက္ေတြ ထုတ္လုပ္သူေတြအတြက္ လမ္းညႊန္ခ်က္ေတြ ထုတ္ထားပါျပီ။ ကေလးေတြအတြက္ လမ္းညႊန္ခ်က္ (၂ဝ-၁၁-၂ဝဝ၈၊ ဂ်နီဗာ) ေခၚပါတယ္။ အလားတူ NGOs အစိုးရမဟုတ္တဲ့အဖြဲ႔ (၉) နဲ႔လဲ ေဆြးေႏြးပြဲ လုပ္ပါေသးတယ္။ လမ္းညႊန္ခ်က္ အတိုခ်ဳပ္ကေတာ့ ေက်ာင္းေတြမွာ ေရာင္းကုန္ေၾကာ္ညာေတြနဲ႔ သပ္သပ္ခြဲသင့္တယ္။ ကာကြယ္သင့္တယ္။ တံဆိပ္ေတြ ခြဲေျပာသင့္တယ္။ အာဟာရတန္ဘိုး သတ္မွတ္ခ်က္ပါသင့္တယ္။

Non-alcoholic Erdinger wheat beer ဆိုတဲ့ ဂ်ံဳကေနလုပ္တဲ့ အားကစားသမားေတြ ေသာက္တဲ့ အရက္မပါ-ဘီယာကို ေလ့လာမႈ လုပ္တယ္။ စမ္းသပ္မႈမွာ (မာရသြန္) အေျပးသမားေတြကို တေန႔မွာ ဒီဟာကို ၁႕၅ လီတာေသာက္တယ္။ ေသာက္သူေတြနဲ႔ မေသာက္သူေတြကို ယွဥ္ျပီးေလ့လာတယ္။ ေသာက္သူေတြမွာ ေရာင္ရမ္းျဖစ္စဥ္ တံု႔ျပန္မႈေတြ လြန္ကဲလာတယ္။ ခုခံအားစနစ္လဲ မွ်ေခ်ပ်က္သြားတယ္။ အသက္ရွဴလမ္းအေပၚပိုင္း ကူးစက္ေရာဂါေတြ ပိုျပီးဝင္လြယ္ေစတယ္။ ေသာက္တာထဲမွာ Polyphenols ပါတဲ့အတြက္ အက်ိဳးမ်ားေစတာလဲ ေတြ႔ရတယ္။ ေရာင္ရမ္းျဖစ္စဥ္ ကိုးကားခ်က္ေတြ နည္းေစလို႔ ကူးစက္ေရာဂါရမွာကို နည္းေစတယ္။ ခံစားရတဲ့လကၡဏာေတြလဲ သက္သာေစတယ္။

အေမရိကန္က်န္းမာေရးဌာနက သုတသနလုပ္သူေတြက (အင္နာဂ်ီ) ေဖ်ာ္ရည္ေတြကေန (ေကဖင္း) မ်ားလြန္းတာအတြက္ စိုးရိမ္ခ်က္ရွိတယ္လို႔ ဆိုပါတယ္။ ဒါေတြထဲမွာ (ကိုလာ) ထက္ (ေကဖင္း) ၃ ဆပိုပါတယ္။

Non-Alcoholic Beer သမိုင္းစခဲ့တာ ၁၉၁၉ အေမရိကားမွာ Prohibition အရက္တားဆီးေရး လႈပ္ရွားမႈ ကတည္းကပါ။ အရက္ ထုတ္လုပ္တာ၊ သယ္ပို႔တာ၊ ေရာင္းခ်တာနဲ႔ ေသာက္သံုးတာေတြကို ဆန္႔က်င္ေရး လုပ္တာျဖစ္တယ္။ အရက္ ကုမၸဏီၾကီးေတြျဖစ္ၾကတဲ့ Anheuser-Busch, Miller နဲ႔ Schlitz ေတြကေန အဲဒီအခ်ိန္ကရွိတဲ့ ဥပေဒနဲ႔ လြတ္ေအာင္ Near beer ကိုထုတ္လုပ္ၾကတယ္။ Malted beverages ေတြျဖစ္ပါတယ္။ အရက္နည္းနည္းေလးသာ (.5% alcohol by volume) ပါတယ္။ ဘီယာကို က်ိဳျပီးျဖစ္ျဖစ္၊ စစ္ျပီးျဖစ္ျဖစ္လုပ္ယူရတယ္။ မၾကိဳက္သူေတြက အရသာပ်က္တယ္တဲ့။ ဒီေတာ့ တခ်ဳိ႕က အရက္ပိုထည့္ထားျပီး Spiked beer ဆိုျပီးေရာင္းတယ္။

ေကာင္းတဲ့ဖက္ကေန ေထာက္ျပတာေတြလဲရွိတယ္။ စပိန္မွာ ခရစ္ယန္သီလရွင္ေတြကုိ ေလ့လာမႈလုပ္ပါသတဲ့။ သူတို႔ကို ၄၅ ရက္တာ Non-alcoholic beer ေသာက္ေစတယ္။ ေသြးထဲမွာ Antioxidant levels တိုးလာတာ ေတြ႔ရတယ္။

ေဒါက္တာတင့္ေဆြ
၂၁-၉-၂ဝ၁၂
၁၆-၃-၂ဝ၁၇

Comments

Popular posts from this blog

က်န္းမာျခင္းသည္ လာဘ္တပါး

Furamin BC သံဓါတ္အားေဆး