Cirrhosis Diet အသဲေျခာက္ အစားအေသာက္
ဆရာ ကြ်န္ေတာ္က နယ္စပ္မွာ က်န္းမာေရးလုပ္သားေဆးမွဴးလုပ္ေနပါတယ္။ ေဆးစာေတြမွာ အသဲေျခာက္ေနသူဟာ အသားဓါတ္မစားနဲ႔ စားပါဆိုျပီး ဖတ္ရတယ္ဆရာ။ ဘယ္ဟာက မွန္ပါသလဲ။
အသဲေျခာက္ေနသူဟာ အသီးေတြ၊ အသီးအႏွံေတြ၊ ျဖဴေဖြးသြားေအာင္လုပ္မထားတဲ့ ဆန္-ဂ်ံဳ နဲ႔ အဲဒီကလုပ္တဲ့ အစားအစာေတြနဲ႔ သင့္ေတာ္တဲ့ (ပရိုတင္း) ဓါတ္ပါအစားေတြက ေကာင္းပါတယ္။
ေန႔စဥ္ဗီတာမင္ေတြပါျဖည့္ေသာက္တာ ေကာင္းတယ္။ (ေက)၊ (ေအ)၊ (ဒီ) နဲ႔ (အီး) လိုႏိုင္တယ္။ သိထားဘို႔က မွ်တ-လံုေလာက္တဲ့ အစားအစာေတြစားေနသူမွာ ဒီဗီတာမင္ေတြက ပါေနျပီးျဖစ္တယ္။
ဘာေတြေရွာင္ရမလဲ (၁) အရက္ နဲ႔ (၂) အဆီမ်ားအစားအေသာက္ေတြျဖစ္တယ္။ အသဲေျခာက္တာက အရက္မေသာက္လဲ ျဖစ္ေပမဲ့ အသဲေျခာက္ေနသူတိုင္း အရက္ေရွာင္သင့္တယ္။
အဆီကို အသဲ (အသဲအရည္ + သည္းေျခရည္) ကခ်က္လုပ္တာမို႔ အသဲေျခာက္ေနရင္ မခ်က္ႏိုင္ပါ။ သတိထားဘို႔က အဆီ+ ဆီကို လံုးဝေရွာဘို႔မဟတု္ပါ။ အနည္းဆံုးလိုအပ္ခ်က္ရဘို႔လိုတယ္။ ဒါေၾကာင့္ ေကာင္းတဲ့ဟင္းခ်က္ဆီ၊ အေစ့အဆံေတြ၊ ငါးနဲ႔ အသီးအႏွံအဆီေတြစားသင့္ပါတယ္။
အသဲေျခာက္သူေတြမွာ ေနာက္ဆက္တြဲျဖစ္ႏိုင္တာ (၃) မ်ိဳးရွိတယ္။ (၁) Ascites ေရဖ်င္း၊ (၂) Hypoglycemia သၾကားဓါတ္နည္းတာနဲ႔ (၃) Encephalopathy ဦးေႏွာက္ထိခိုက္တာ။
Ascites ေရဖ်င္းရွိေနသူဆိုရင္ ဆားေလွ်ာ့ရမယ္။ ေခတ္ေပၚ ဆိုင္ကေန အလြယ္ဝယ္ရတဲ့ အစားအေသာက္ေတြမွာ ဆိုဒီယမ္ဓါတ္ ေခၚ ဆား မ်ားၾကတယ္။
Hypoglycemia သၾကားဓတ္နည္းေနသူဆုိရင္ အစားကို အၾကိမ္မ်ားမ်ား စားေပးရမယ္။
Encephalopathy ဦးေႏွာက္ကိုထိခိုက္မႈရွိေနသူဆိုရင္ အသဲေရာင္ေနသူေတြလိုဘဲ ပရိုတင္းဓါတ္ကို ႏိိုင္ေအာင္ အလုပ္လုပ္မေပးႏိုင္ဘူး။ ဒါေၾကာင့္ ေသြးထဲမွာ ပရိုတင္းဓါတ္ေတြ ပိုမ်ားေနမယ္။ အမိုးနီးယားဓါတ္ေတြ မ်ားေနမယ္။ ဦးေႏွာက္ကို ထိခိုက္ေစတယ္။ ဒါေၾကာင့္ ပရိုတင္းေလွ်ာ့စားသင့္တယ္။
Ascites ေရဖ်င္း https://doctortintswe.blogspot.com/2014/11/ascites.html
ေဒါတာတင့္ေဆြ
၂၃-၂-၂ဝ၁၄
၂၃-၂-၂ဝ၁၈
အသဲေျခာက္ေနသူဟာ အသီးေတြ၊ အသီးအႏွံေတြ၊ ျဖဴေဖြးသြားေအာင္လုပ္မထားတဲ့ ဆန္-ဂ်ံဳ နဲ႔ အဲဒီကလုပ္တဲ့ အစားအစာေတြနဲ႔ သင့္ေတာ္တဲ့ (ပရိုတင္း) ဓါတ္ပါအစားေတြက ေကာင္းပါတယ္။
ေန႔စဥ္ဗီတာမင္ေတြပါျဖည့္ေသာက္တာ ေကာင္းတယ္။ (ေက)၊ (ေအ)၊ (ဒီ) နဲ႔ (အီး) လိုႏိုင္တယ္။ သိထားဘို႔က မွ်တ-လံုေလာက္တဲ့ အစားအစာေတြစားေနသူမွာ ဒီဗီတာမင္ေတြက ပါေနျပီးျဖစ္တယ္။
ဘာေတြေရွာင္ရမလဲ (၁) အရက္ နဲ႔ (၂) အဆီမ်ားအစားအေသာက္ေတြျဖစ္တယ္။ အသဲေျခာက္တာက အရက္မေသာက္လဲ ျဖစ္ေပမဲ့ အသဲေျခာက္ေနသူတိုင္း အရက္ေရွာင္သင့္တယ္။
အဆီကို အသဲ (အသဲအရည္ + သည္းေျခရည္) ကခ်က္လုပ္တာမို႔ အသဲေျခာက္ေနရင္ မခ်က္ႏိုင္ပါ။ သတိထားဘို႔က အဆီ+ ဆီကို လံုးဝေရွာဘို႔မဟတု္ပါ။ အနည္းဆံုးလိုအပ္ခ်က္ရဘို႔လိုတယ္။ ဒါေၾကာင့္ ေကာင္းတဲ့ဟင္းခ်က္ဆီ၊ အေစ့အဆံေတြ၊ ငါးနဲ႔ အသီးအႏွံအဆီေတြစားသင့္ပါတယ္။
အသဲေျခာက္သူေတြမွာ ေနာက္ဆက္တြဲျဖစ္ႏိုင္တာ (၃) မ်ိဳးရွိတယ္။ (၁) Ascites ေရဖ်င္း၊ (၂) Hypoglycemia သၾကားဓါတ္နည္းတာနဲ႔ (၃) Encephalopathy ဦးေႏွာက္ထိခိုက္တာ။
Ascites ေရဖ်င္းရွိေနသူဆိုရင္ ဆားေလွ်ာ့ရမယ္။ ေခတ္ေပၚ ဆိုင္ကေန အလြယ္ဝယ္ရတဲ့ အစားအေသာက္ေတြမွာ ဆိုဒီယမ္ဓါတ္ ေခၚ ဆား မ်ားၾကတယ္။
Hypoglycemia သၾကားဓတ္နည္းေနသူဆုိရင္ အစားကို အၾကိမ္မ်ားမ်ား စားေပးရမယ္။
Encephalopathy ဦးေႏွာက္ကိုထိခိုက္မႈရွိေနသူဆိုရင္ အသဲေရာင္ေနသူေတြလိုဘဲ ပရိုတင္းဓါတ္ကို ႏိိုင္ေအာင္ အလုပ္လုပ္မေပးႏိုင္ဘူး။ ဒါေၾကာင့္ ေသြးထဲမွာ ပရိုတင္းဓါတ္ေတြ ပိုမ်ားေနမယ္။ အမိုးနီးယားဓါတ္ေတြ မ်ားေနမယ္။ ဦးေႏွာက္ကို ထိခိုက္ေစတယ္။ ဒါေၾကာင့္ ပရိုတင္းေလွ်ာ့စားသင့္တယ္။
Ascites ေရဖ်င္း https://doctortintswe.blogspot.com/2014/11/ascites.html
ေဒါတာတင့္ေဆြ
၂၃-၂-၂ဝ၁၄
၂၃-၂-၂ဝ၁၈
Comments
Post a Comment