Oat အုတ္စပါး

Hsu Mon ဆရာ႐ွင့္ အုတ္ဂ်ံဳ ဆိုတာေရာ ဘာပါလည္း႐ွင့္။ ၾကားဖူးေပမဲ့ မျမင္ဖူးလို႔ပါ။

Oat အုတ္စပါးလို႔ေခၚတာမ်ားတယ္။ ရုကၡေဗဒလို (Avena sativa) ေခၚတယ္။ Oatmeal နဲ႔ Rolled oats လုပ္ျပီး စားသံုးၾကတယ္။ က်န္းမာေရးအရေကာင္းတဲ့အစားအစာတမ်ိဳးျဖစ္ပါတယ္။ Oat bran အုတ္စပါးေစ့အေပၚယံမွာ ႏွလံုးေသြးေၾကာက်ဥ္းကိုျဖစ္ေစတဲ့ LDL (bad cholesterol) ကိုလက္စေထာပါတာနည္းလို႔ျဖစ္တယ္။ Soluble fiber ‘ဖိုက္ဘာ’ လဲပါတယ္။ အစာေခ်တာေႏွးတယ္။ ဗိုက္ျပည့္ေနတာအခ်ိန္ၾကာတယ္။

အေစ့အဆံမွန္သမွ် ျဖဴေဖြးေနေအာင္မခြ်တ္တာက က်န္းမာေရးအရေကာင္းတယ္။ Whole oats ေတြထဲမွာ Soluble fibre 3.0 grams ေန႔စဥ္စားသံုးရင္ ႏွလံုးေရာဂါကိုကာကြယ္ရာက်တယ္။ ဆရာဝန္ေတြက အဲဒီေတြ႔ရွိခ်က္ထုတ္ျပန္လိုက္ေတာ့ အေမရိကမွာ ၁၉၈ဝ-၉ဝ တံုးက Oat bran craze အုတ္ပါတဲ့ အစားအေသာက္ကို အရူးအမူးျဖစ္ခဲ့ၾကေသးတယ္။ ‘အာလူးခ်စ္ပ္’ ထဲထည့္ထားတာကိုေၾကာ္ညာေရာင္းတယ္။ (FDA) ကလဲ အသိအမွတ္ျပဳေပးလာတယ္။

Beta-D-glucans ဆိုတာ အစာခ်က္လို႔မရတဲ့ indigestible polysaccharides ျဖစ္တယ္။ အေစ့အဆံေတြ ဘာလီေစ့၊ တေဆး၊ ေရညႇိ၊ မိႈ နဲ႔ ဗက္တီးရီးယားေတြမွာပါတယ္။ Oat beta-glucan ကေတာ့ ေပ်ာ္ဝင္ႏိုင္တဲ့ ဖိုက္ဘာျဖစ္တယ္။
Cereal အေစ့အဆံေတြထဲမွာ Corn (maize) ေျပာင္း၊ ေျပာင္းဖူးျပီးရင္ အုတ္စပါးမွာ Lipid လစ္ပစ္အဆီပါတာ အမ်ားဆံုးျဖစ္တယ္။ အုတ္စပါးမွာ ၁ဝ% နဲ႔ ေျပာင္းမွာ ၁၇% ပါတယ္။ ဂ်ံဳမွာ ၂-၃% သာပါတယ္။

အုတ္စပါးထဲမွာ ပါဝင္တဲ့အာဟာရဓါတ္ေတြ
• Nutritional value per 100 g (3.5 oz)
• Energy 1,628 kJ (389 kcal)
• Carbohydrates 66.3 g
• Dietary fibre 10.6 g
• Fat 6.9 g
• Protein 16.9 g
• Thiamine (B1) (66%) 0.763 mg
• Riboflavin (B2) (12%) 0.139 mg
• Niacin (B3) (6%) 0.961 mg
• Pantothenic acid (B5) (27%) 1.349 mg
• Folate (B9) (14%) 56 μg
• Calcium (5%) 54 mg
• Iron (38%) 5 mg
• Magnesium (50%) 177 mg
• Manganese (233%) 4.9 mg
• Phosphorus (75%) 523 mg
• Potassium (9%) 429 mg
• Zinc (42%) 4 mg
• β-glucan (soluble fibre) 4 g

အုတ္စပါးကိုေန ထုတ္လုပ္တဲ့အစားအစာေတြ
• Export hay
• Mornflake
• Muesli
• Oat milk
• Oatcake
• Oatmeal
• Porridge
• Quaker Oats Company
• Rolled oats
• Steel-cut oats

ေဒါက္တာတင့္ေဆြ
၂၁-၁၁-၂ဝ၁၄

Comments

Popular posts from this blog

က်န္းမာျခင္းသည္ လာဘ္တပါး

တခုတ္တရ