Yogurt reduces diabetes risk (ေရာဂတ္) စားျခင္းျဖင့္ ဆီးခ်ိဳကို သက္သာေစႏိုင္

• ၆-၂-၂ဝ၁၄ ေန႔ကထြက္တဲ့ က်န္းမာေရးနဲ႔ ေဆးပညာ ႏိုင္ငံတကာ သတင္းေခါင္းစဥ္ ျဖစ္ပါတယ္။
• အရင္က “ပန္းသီးတေန႔တလံုးစားရင္ ဆရာဝန္နဲ႔ ေဝးႏိုင္တယ္” လို႔ ေဆာင္ပုဒ္ရွိထားခဲ့ရာကေန အခုတခါ “ေရာဂတ္စားရင္လဲ ဆရာဝန္နဲ႔ ခပ္ေဝးေဝးေနေနႏိုင္တယ္” လို႔ ေျပာရမလိုျဖစ္လာတဲ့သတင္းမ်ိဳးပါ။
• ဒီအသစ္ေတြ႔ရွိခ်က္က ျဗိတိသွ်သုေတသနလုပ္သူေတြကေန Diabetologia ထဲမွာေရးလိုက္တာပါ။ ဆရာဝန္ေတြက လူေပါင္း ၄ဝဝဝ ေလာက္ကိုစမ္းသပ္ခဲ့ပါတယ္။ တခ်ိဳ႕ဆိုရင္ ဆီးခ်ိဳ အမ်ိဳးအစား (၂) ျဖစ္ေနတာ ၁ဝ ႏွစ္ေက်ာ္ေနသူေတြ ျဖစ္ပါတယ္။ ရလဒ္ကေန ဆီးခ်ိဳျဖစ္လာႏိုင္ေျခ ၂၈% ေလ်ာ့ခ်ႏိုင္တယ္။

• ေရာဂတ္ဆိုတာ အဆီနည္းနည္းပါႏြားႏို႔ကို အခ်ဥ္ေဖာက္ (ကေစာ္ေဖာက္) ထားတာျဖစ္ပါတယ္။
• Yogurt ကိုလုပ္ရာမွာ Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus နဲ႔ Streptococcus thermophilus ဗက္တီးရီးယားပါတဲ့ (ကာလ္ခ်ာ) ကိုသံုးပါတယ္။ ဒါ့အျပင္ lactobacilli နဲ႔ bifidobacteria ေတြကိုလဲ ထပ္သံုးတယ္။ တခ်ိဳ႕ႏိုင္ငံေတြမွာ colony-forming microorganisms ပိုးေတြကလဲသံုးပါတယ္။
• ေရာဂတ္လိုဘဲ အဆီနည္းနည္းပါႏြားႏို႔ကေနလုပ္ထားတဲ့ Cottage cheese အိမ္လုပ္ဒိန္ခဲ ကေနလဲ ၂၄% ေလ်ာ့နည္းေစတာကိုပါ ေတြ႔ရပါတယ္။ ေရာဂတ္ကို တပါတ္မွာ ၄ ေအာင္စ ေရာဂတ္ ၄-၅ ရက္စားၾကပါတယ္။
• ဒီလိုအစားအေသာက္ကေနဘာလို႔ ဆီးခ်ိဳျဖစ္ႏိုင္ေျခနည္းေစသလဲဆိုတာေတာ့ မေျပာႏိုင္ေသးပါ။ ေရာဂတ္ထဲမွာ ဗီတာမင္ (ေက) ပါတာေၾကာင့္လားလဲ စဥ္းစားၾကပါတယ္။ Probiotic bacteria (ပရိုဘိုင္ေအာတစ္ ဗက္တီးရီးယား) ပါတာေၾကာင့္လားလဲ စဥ္းစာပါတယ္။
• ေရာဂတ္ထဲမွာ ပါတဲ့ အာဟာရဓါတ္ေတြကေတာ့ ပရိုတင္း၊ ကယ္လ္စီယမ္၊ ဗီတာမင္ ဘီ ၂၊ ဘီ ၅၊ ဘီ ၁၂ ေတြ ျဖစ္တယ္။ အဆီပါဝင္မႈကေတာ့ (ဝ) ကေန (၄%) အထိ အမ်ိဳမ်ိဳးရွိတယ္။
• Yogurt (Yoghurt or Yoghourt) ေရာဂတ္ကို ႏို႔အမ်ိဳးမ်ိဳးကေနထုတ္ၾကပါတယ္။ ႏို႔ထဲမွာပါတဲ့ Casein (ေကဆင္း ပရိုတင္း) ကို (ဗက္တီးရီးယား) နဲ႔ေတြ႔ေပးထားတာျဖစ္ပါတယ္။ အိႏၵိယမွာ Da-hi (ဒါဟီး) လို႔ ေခၚတယ္။
• Lactose-intolerant ႏို႔ထဲမွာပါတဲ့ (လက္တို႔စ္) သၾကားဓါတ္ကို ခံႏိုင္ရည္မရွိသူေတြတခ်ိဳ႕ဟာ ေရာဂတ္ေတာ့ စားႏိုင္တာ ေတြ႔ရတယ္။
• လူၾကီးေတြေရာ ကေလးေတြအတြက္ပါ အာဟာရျဖစ္ေစတယ္။ အနံ႔ေမႊးေအာင္ စေထာဘယ္ရီလို ထည့္ထားတာေတြလဲရွိတယ္။
• ေရာဂတ္ကို (အင္တီဘိုင္ေအာတစ္) ေဆးေသာက္လို႔ျဖစ္တဲ့ ဝမ္းပ်က္တာကို ေပးႏိုင္ပါတယ္။
• ဒီလို က်န္းမာေရးသတင္းမ်ိဳးကို ေခါင္းစဥ္ေလးဖတ္ျပီး တန္းမယံုသင့္ပါ။ ဆီးခ်ိဳေရာဂါရဲ႕ အေျခခံထဲမွာ လူဝတာ ပါတယ္။ ေရာဂတ္စားလို႔ မ်ားလာမဲ့ (ကယ္လိုရီ) ကိုလဲ ထည့္တြက္ရပါမယ္။ ကိုယ္လက္ေလ့က်င့္ခန္းလုပ္ဘို႔ လိုတာလဲ ေမ့လုိ႔မရပါ။ အခ်ိဳမစားရတာကေတာ့ အဓိကအခ်က္ျဖစ္ပါတယ္။ မ်ိဳးရိုးလိုက္တာကိုလဲ ျပင္မရႏိုင္ပါ။

ေဒါက္တာတင့္ေဆြ

Comments

Popular posts from this blog

က်န္းမာျခင္းသည္ လာဘ္တပါး

Furamin BC သံဓါတ္အားေဆး