Yogurt reduces diabetes risk (ေရာဂတ္) စားျခင္းျဖင့္ ဆီးခ်ိဳကို သက္သာေစႏိုင္

• ၆-၂-၂ဝ၁၄ ေန႔ကထြက္တဲ့ က်န္းမာေရးနဲ႔ ေဆးပညာ ႏိုင္ငံတကာ သတင္းေခါင္းစဥ္ ျဖစ္ပါတယ္။
• အရင္က “ပန္းသီးတေန႔တလံုးစားရင္ ဆရာဝန္နဲ႔ ေဝးႏိုင္တယ္” လို႔ ေဆာင္ပုဒ္ရွိထားခဲ့ရာကေန အခုတခါ “ေရာဂတ္စားရင္လဲ ဆရာဝန္နဲ႔ ခပ္ေဝးေဝးေနေနႏိုင္တယ္” လို႔ ေျပာရမလိုျဖစ္လာတဲ့သတင္းမ်ိဳးပါ။
• ဒီအသစ္ေတြ႔ရွိခ်က္က ျဗိတိသွ်သုေတသနလုပ္သူေတြကေန Diabetologia ထဲမွာေရးလိုက္တာပါ။ ဆရာဝန္ေတြက လူေပါင္း ၄ဝဝဝ ေလာက္ကိုစမ္းသပ္ခဲ့ပါတယ္။ တခ်ိဳ႕ဆိုရင္ ဆီးခ်ိဳ အမ်ိဳးအစား (၂) ျဖစ္ေနတာ ၁ဝ ႏွစ္ေက်ာ္ေနသူေတြ ျဖစ္ပါတယ္။ ရလဒ္ကေန ဆီးခ်ိဳျဖစ္လာႏိုင္ေျခ ၂၈% ေလ်ာ့ခ်ႏိုင္တယ္။

• ေရာဂတ္ဆိုတာ အဆီနည္းနည္းပါႏြားႏို႔ကို အခ်ဥ္ေဖာက္ (ကေစာ္ေဖာက္) ထားတာျဖစ္ပါတယ္။
• Yogurt ကိုလုပ္ရာမွာ Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus နဲ႔ Streptococcus thermophilus ဗက္တီးရီးယားပါတဲ့ (ကာလ္ခ်ာ) ကိုသံုးပါတယ္။ ဒါ့အျပင္ lactobacilli နဲ႔ bifidobacteria ေတြကိုလဲ ထပ္သံုးတယ္။ တခ်ိဳ႕ႏိုင္ငံေတြမွာ colony-forming microorganisms ပိုးေတြကလဲသံုးပါတယ္။
• ေရာဂတ္လိုဘဲ အဆီနည္းနည္းပါႏြားႏို႔ကေနလုပ္ထားတဲ့ Cottage cheese အိမ္လုပ္ဒိန္ခဲ ကေနလဲ ၂၄% ေလ်ာ့နည္းေစတာကိုပါ ေတြ႔ရပါတယ္။ ေရာဂတ္ကို တပါတ္မွာ ၄ ေအာင္စ ေရာဂတ္ ၄-၅ ရက္စားၾကပါတယ္။
• ဒီလိုအစားအေသာက္ကေနဘာလို႔ ဆီးခ်ိဳျဖစ္ႏိုင္ေျခနည္းေစသလဲဆိုတာေတာ့ မေျပာႏိုင္ေသးပါ။ ေရာဂတ္ထဲမွာ ဗီတာမင္ (ေက) ပါတာေၾကာင့္လားလဲ စဥ္းစားၾကပါတယ္။ Probiotic bacteria (ပရိုဘိုင္ေအာတစ္ ဗက္တီးရီးယား) ပါတာေၾကာင့္လားလဲ စဥ္းစာပါတယ္။
• ေရာဂတ္ထဲမွာ ပါတဲ့ အာဟာရဓါတ္ေတြကေတာ့ ပရိုတင္း၊ ကယ္လ္စီယမ္၊ ဗီတာမင္ ဘီ ၂၊ ဘီ ၅၊ ဘီ ၁၂ ေတြ ျဖစ္တယ္။ အဆီပါဝင္မႈကေတာ့ (ဝ) ကေန (၄%) အထိ အမ်ိဳမ်ိဳးရွိတယ္။
• Yogurt (Yoghurt or Yoghourt) ေရာဂတ္ကို ႏို႔အမ်ိဳးမ်ိဳးကေနထုတ္ၾကပါတယ္။ ႏို႔ထဲမွာပါတဲ့ Casein (ေကဆင္း ပရိုတင္း) ကို (ဗက္တီးရီးယား) နဲ႔ေတြ႔ေပးထားတာျဖစ္ပါတယ္။ အိႏၵိယမွာ Da-hi (ဒါဟီး) လို႔ ေခၚတယ္။
• Lactose-intolerant ႏို႔ထဲမွာပါတဲ့ (လက္တို႔စ္) သၾကားဓါတ္ကို ခံႏိုင္ရည္မရွိသူေတြတခ်ိဳ႕ဟာ ေရာဂတ္ေတာ့ စားႏိုင္တာ ေတြ႔ရတယ္။
• လူၾကီးေတြေရာ ကေလးေတြအတြက္ပါ အာဟာရျဖစ္ေစတယ္။ အနံ႔ေမႊးေအာင္ စေထာဘယ္ရီလို ထည့္ထားတာေတြလဲရွိတယ္။
• ေရာဂတ္ကို (အင္တီဘိုင္ေအာတစ္) ေဆးေသာက္လို႔ျဖစ္တဲ့ ဝမ္းပ်က္တာကို ေပးႏိုင္ပါတယ္။
• ဒီလို က်န္းမာေရးသတင္းမ်ိဳးကို ေခါင္းစဥ္ေလးဖတ္ျပီး တန္းမယံုသင့္ပါ။ ဆီးခ်ိဳေရာဂါရဲ႕ အေျခခံထဲမွာ လူဝတာ ပါတယ္။ ေရာဂတ္စားလို႔ မ်ားလာမဲ့ (ကယ္လိုရီ) ကိုလဲ ထည့္တြက္ရပါမယ္။ ကိုယ္လက္ေလ့က်င့္ခန္းလုပ္ဘို႔ လိုတာလဲ ေမ့လုိ႔မရပါ။ အခ်ိဳမစားရတာကေတာ့ အဓိကအခ်က္ျဖစ္ပါတယ္။ မ်ိဳးရိုးလိုက္တာကိုလဲ ျပင္မရႏိုင္ပါ။

ေဒါက္တာတင့္ေဆြ

Comments

Popular posts from this blog

က်န္းမာျခင္းသည္ လာဘ္တပါး

တခုတ္တရ