Jaggery ထန္းလ်က္

ဆရာ ထန္းလ်က္ကို အဂၤလိပ္လို ဘယ္လိုေပါင္းရတာလဲရွင့္။

Jaggery လို႔ ေခၚတယ္။ traditional non-centrifugal cane sugar သဘာဝရိုးရာ ၾကံသၾကား။ အမွန္က အဲတာက ၾကံသကာ။

toddy palm tree ေခၚ ထန္းပင္ကရတဲ့ ထန္းရည္ခ်ိဳကေနလုပ္တာကိုလည္း Jaggery လို႔ေခၚၾကတယ္။ gur လို႔လည္း ေခၚတယ္။

sap of coconut အုန္းရည္နဲ႔ date palm စြံပလြံရည္ကေနလည္း လုပ္ပါသတဲ့။ အဲတာကိုလည္း jaggery လို႔ေခၚတယ္။

လြန္ခဲ့တဲ့ ၃ ႏွစ္က ေရာက္လာ၊ ထန္းေခါက္ဖာနဲ႔ ထန္းလ်က္၊ အညာစာ ေႏြစာ၊ ရိုးရာမပ်က္၊ ျမန္မာျပည္မွာ ေနစဥ္ခါ၊ ရိုးရိုးထန္းလ်က္၊ ေထာပတ္ထန္းလ်က္၊ ႏို႔ထန္းလ်က္၊ တင္းေတာင္းနဲ႔ ေန႔စဥ္ရက္ဆက္၊ ေတာဆရာဝန္မွာ သြားေရစာ၊ ပီဇာမဟုတ္၊ ဘာဂါမဟုတ္၊ ဇီးထုပ္၊ ဇီး (ဆီး) ထန္းလ်က္၊ ခံတြင္းျမက္။

ျမိဳ႕သာမွာ တာဝန္က်စဥ္က ျဖဴဥေနတဲ့ ရိုးရိုးထန္းလ်က္၊ မံု႔လုပ္စရာ အၾကီးစားထန္းလ်က္၊ ႏို႔ထန္းလ်က္၊ ေထာပတ္ ထန္းလ်က္၊ ဇီး (ဆီး) ထန္းလ်က္ေတြ စားမကုန္ခဲ့တာကို အမွတ္ရေစတယ္။ ေက်းဇူး။ ေနေကာင္းၾကပါေစ။

ေဒါက္တာတင့္ေဆြ
၂၁-၁၁-၂၀၁၉

Comments

Popular posts from this blog

က်န္းမာျခင္းသည္ လာဘ္တပါး

Furamin BC သံဓါတ္အားေဆး