ငပိ သတ္ပံု
ကြန္မင့္တခု ရတယ္။ က်မတို႔ေတာ့ ငါးပိမရွိတာနဲ႔ကို အေမရိကားမွာ ေနႏိုင္မယ္မထင္ဘူးဆရာတဲ့။
ယူအက္စ္ေအမွာ ငပိ၊ ငန္ျပာေရေကာင္းတာေတြ ေပါတယ္။ ငါးေျခာက္သာ မွာယူရတယ္။
ေအာ္ ဟုတ္ဆရာ အစံုရတာပဲ ရန္ကုန္က ပလာဇာတခုမွာေတာ့ made in USA ပစၥည္းေလးေတြေရာင္းတယ္ အဝတ္အစားကအစ စားစရာ အခ်ိဳမႈန္႔င႐ုပ္သီးမႈန္႔ ဆားအခ်ိဳမႈန္႔တဲ့အကုန္ရတယ္ ေစ်းေတာ့ႀကီးတယ္ဆရာ
ကြန္မင့္တခုလာပါတယ္။ တေန႔တြင္ ဦးဖိုးျမသည္ ေျမးငယ္ေမာင္လိႈင္ႏွင့္အတူ လွန္းထားေသာ ငေျခာက္မ်ားကို ေစာင့္ရင္းေနခဲ့ေလ၏လို႔ ေရးတဲ့စာမွာ တခ်ိဳ႕သတ္ပံုေတြကို ကြ်န္ေတာ္က ေထာက္ျပလို႔ လာတာ။
ျပန္လာတယ္။ ငေျခာက္ကို ထည့္မေျပာပံုေထာက္ရင္ ငါးကေနျဖစ္လာတဲ့ ငါးေျခာက္ဆိုတာကို ဆရာလက္ခံတယ္ ထင္ပါရဲ႕။ သဘာဝလည္းက်တယ္၊ ယုတၱိလည္းတန္တယ္။ ျဖစ္ႏိုင္က ဆရာ့အျမင္သိလို တဲ့။
၁၉၈၁ ခုႏွစ္ ျမန္မာစာအဖြဲ႔အစည္းအေဝးမွာ ဦးေနဝင္းကေန တေတြ တစ္ေတြကို တေျပးညီလုပ္သင့္တယ္လို႔ လမ္းညႊန္ပါတယ္။ လိုက္ျပင္ၾကသူေတြကေတာ့ အဲဒီေခတ္က ေတာ္ေကာက္ခံထားရတဲ့ ပညာရွင္ေတြ ျဖစ္ပါတယ္။ ေတာ္စာရင္းမဝင္တဲ့ ပညာရွင္ေတြက သေဘာမတူၾကပါ။ စစ္အစိုးရလက္ထက္ကစျပီး အစိုးရထုတ္ သတ္ပံုက်မ္းနဲ႔ မကိုက္ညီရင္ ထုတ္ေဝခြင့္မေပးပါ။ တစ္မဟုတ္ရင္ ဒဏ္ေငြပါေဆာင္ရသတဲ့။
ပညာရွင္ ပညာရွိဆိုတာ အမ်ိဳးမ်ိဳးရွိတယ္။ ေတာ္ဝင္ပညာရွင္ေတြက အသာစီးရတယ္။ လူေတြကလည္း အစိုးရက အမိန္႔နဲ႔ ခိုင္းတာကိုသာ အမွန္ယူတဲ့အက်င့္က အခုထိစြဲေနၾကတယ္။ အေထာက္အထားေတြကို ဓါတ္ပံုေတြနဲ႔ တင္ျပေနတာ နမူနာ သက္ေသခံေပါင္းတရာေက်ာ္ပါျပီ။ ကိုယ္က အာဏာမရွိသူျဖစ္လို႔ ဖုတ္ေလတဲ့ငပိသာ ျဖစ္ေနတယ္။
ငပိကိုလည္း ခုေခတ္သတ္ပံုက ငါးပိျဖစ္ေနပါတယ္။ ဒီစာေရးတဲ့ေန႔က ညစာ တမာရြက္နဲ႔ ငပိခ်က္စားပါတယ္။
ျမန္မာ့စြယ္စံုက်မ္း အတြဲ (၃) မွာ ငဝဲေရာင္၊ ငဝက္၊ ငသလဲထိုး၊ ငသေလာက္၊ ငသိုင္း၊ ငသိုင္းေခ်ာင္းျမိဳ႕လို႔ ေရးထားပါတယ္။
ႏိုင္ငံေတာ္မူ ငါးပိ။ ျမန္မာစာမူ ငပိ။ ငပိဆိုတာ ငါးကသာလုပ္တာ မဟုတ္ပါ။
ငန္
ဆားငန္
စပ္စပ္ငန္ငန္
ငန္ျပာေရ
ဆားတိငန္ငန္
ၾကက္ငန္ေရ
ငံ
အငံေရ
ပင္လယ္ေရငံ
လက္ငံသည္ = လက္ႏိုင္သည္
ရည္ငံသည္ = ခ်စ္ၾကိဳက္သည္
ေခ်ငံသည္
ႏိုင္ငံ
ေခ်ေခ်ငံငံ
ေဒါက္တာတင့္ေဆြ
၂၁-၁၁-၂၀၁၉
ယူအက္စ္ေအမွာ ငပိ၊ ငန္ျပာေရေကာင္းတာေတြ ေပါတယ္။ ငါးေျခာက္သာ မွာယူရတယ္။
ေအာ္ ဟုတ္ဆရာ အစံုရတာပဲ ရန္ကုန္က ပလာဇာတခုမွာေတာ့ made in USA ပစၥည္းေလးေတြေရာင္းတယ္ အဝတ္အစားကအစ စားစရာ အခ်ိဳမႈန္႔င႐ုပ္သီးမႈန္႔ ဆားအခ်ိဳမႈန္႔တဲ့အကုန္ရတယ္ ေစ်းေတာ့ႀကီးတယ္ဆရာ
ကြန္မင့္တခုလာပါတယ္။ တေန႔တြင္ ဦးဖိုးျမသည္ ေျမးငယ္ေမာင္လိႈင္ႏွင့္အတူ လွန္းထားေသာ ငေျခာက္မ်ားကို ေစာင့္ရင္းေနခဲ့ေလ၏လို႔ ေရးတဲ့စာမွာ တခ်ိဳ႕သတ္ပံုေတြကို ကြ်န္ေတာ္က ေထာက္ျပလို႔ လာတာ။
ျပန္လာတယ္။ ငေျခာက္ကို ထည့္မေျပာပံုေထာက္ရင္ ငါးကေနျဖစ္လာတဲ့ ငါးေျခာက္ဆိုတာကို ဆရာလက္ခံတယ္ ထင္ပါရဲ႕။ သဘာဝလည္းက်တယ္၊ ယုတၱိလည္းတန္တယ္။ ျဖစ္ႏိုင္က ဆရာ့အျမင္သိလို တဲ့။
၁၉၈၁ ခုႏွစ္ ျမန္မာစာအဖြဲ႔အစည္းအေဝးမွာ ဦးေနဝင္းကေန တေတြ တစ္ေတြကို တေျပးညီလုပ္သင့္တယ္လို႔ လမ္းညႊန္ပါတယ္။ လိုက္ျပင္ၾကသူေတြကေတာ့ အဲဒီေခတ္က ေတာ္ေကာက္ခံထားရတဲ့ ပညာရွင္ေတြ ျဖစ္ပါတယ္။ ေတာ္စာရင္းမဝင္တဲ့ ပညာရွင္ေတြက သေဘာမတူၾကပါ။ စစ္အစိုးရလက္ထက္ကစျပီး အစိုးရထုတ္ သတ္ပံုက်မ္းနဲ႔ မကိုက္ညီရင္ ထုတ္ေဝခြင့္မေပးပါ။ တစ္မဟုတ္ရင္ ဒဏ္ေငြပါေဆာင္ရသတဲ့။
ပညာရွင္ ပညာရွိဆိုတာ အမ်ိဳးမ်ိဳးရွိတယ္။ ေတာ္ဝင္ပညာရွင္ေတြက အသာစီးရတယ္။ လူေတြကလည္း အစိုးရက အမိန္႔နဲ႔ ခိုင္းတာကိုသာ အမွန္ယူတဲ့အက်င့္က အခုထိစြဲေနၾကတယ္။ အေထာက္အထားေတြကို ဓါတ္ပံုေတြနဲ႔ တင္ျပေနတာ နမူနာ သက္ေသခံေပါင္းတရာေက်ာ္ပါျပီ။ ကိုယ္က အာဏာမရွိသူျဖစ္လို႔ ဖုတ္ေလတဲ့ငပိသာ ျဖစ္ေနတယ္။
ငပိကိုလည္း ခုေခတ္သတ္ပံုက ငါးပိျဖစ္ေနပါတယ္။ ဒီစာေရးတဲ့ေန႔က ညစာ တမာရြက္နဲ႔ ငပိခ်က္စားပါတယ္။
ျမန္မာ့စြယ္စံုက်မ္း အတြဲ (၃) မွာ ငဝဲေရာင္၊ ငဝက္၊ ငသလဲထိုး၊ ငသေလာက္၊ ငသိုင္း၊ ငသိုင္းေခ်ာင္းျမိဳ႕လို႔ ေရးထားပါတယ္။
ႏိုင္ငံေတာ္မူ ငါးပိ။ ျမန္မာစာမူ ငပိ။ ငပိဆိုတာ ငါးကသာလုပ္တာ မဟုတ္ပါ။
ငန္
ဆားငန္
စပ္စပ္ငန္ငန္
ငန္ျပာေရ
ဆားတိငန္ငန္
ၾကက္ငန္ေရ
ငံ
အငံေရ
ပင္လယ္ေရငံ
လက္ငံသည္ = လက္ႏိုင္သည္
ရည္ငံသည္ = ခ်စ္ၾကိဳက္သည္
ေခ်ငံသည္
ႏိုင္ငံ
ေခ်ေခ်ငံငံ
ေဒါက္တာတင့္ေဆြ
၂၁-၁၁-၂၀၁၉
Comments
Post a Comment