Chybolic Myrobalan ဖန္ခါးသီး

မေန႔ညက ဖန္တဲ့အရသာအေၾကာင္းေရးတာထဲမွာ ေဒၚျမျမေအးက ဖန္ခါးသီးတမ္းတေနတယ္လို႔ပါတယ္။

ဖန္ခါးသီးရဲ႕အရသာက ဖန္ခါးျပီး ေနာက္မွာ အခ်ိဳအရသာလိုက္လာတယ္။ တခ်ိဳ႕ကမၾကိဳက္ၾက။ တခ်ိဳ႕က အလြန္ ႏွစ္ျခိဳက္ၾကတယ္။ Terminalia Cebula လို႔လည္းေခၚတယ္။ Haritka လို႔လည္းေခၚတယ္။

ဗမာေဆးက်မ္းေတြမွာ ဖန္ခါးသီးသည္ ဖန္၏။ ပူ၏။ ေၾကက်က္လြယ္၏။ ေျခာက္ကပ္ေစ၏။ ေၾကက်က္ေသာအခါ ခ်ိဳ၏။ ဝမ္းမီးကိုေတာက္ေစ၏။ ပ်ိဳ႕အန္ျခင္းကို သက္သာေစ၏။ ေရငတ္ေျပေစ၏။ နႈတ္ကိုၿမိန္ေစတတ္၏။ ေလကိုသက္ေစ၏။ ဝမ္းဗိုက္တင္းျခင္း၊ ထိုးေအာင့္ျခင္း၊ က်ိဳ႕ထိုးျခင္းမ်ားကို ေပ်ာက္ကင္းေစတတ္၏လို႔ေရးထားတယ္။

အာယုေဗဒေဆးက်မ္းမွာလည္း သံုးတယ္။ အဆိပ္အေတာက္ ပ်ယ္ေစတယ္။ ဆီးပိုသြားေစတယ္။ ပိတ္ေနတာကို ဖယ္ရွင္းေပးတယ္။ အစာေခ်လမ္းကို ေကာင္းေစတယ္။ Gallic acid ပါလို႔ E. coli ပိုးကိုေသေစတယ္။ ဆီးခ်ိဳရွိသူေတြလည္း သင့္တယ္။ ခံတြင္းေဆးရာမွာလည္း သံုးတယ္။ ႏွလံုးေရာဂါနဲ႔ ကင္ဆာအထိေရးတာေတြ ရွိေသးတယ္။ ကိုယ္အေလးခ်ိန္နည္းေစတယ္။ အေရျပားအတြက္ ေကာင္းတယ္။

မနက္က်ေတာ့ ႏွမကေရးတာ ဖတ္ရတယ္။ ရြာကအမ်ိဳးတေယာက္က မမေအးအတြက္ ဖန္ခါးသီးဆားရည္စိမ္ ပို႔ထားတယ္တဲ့။ ဖန္ခါးသီးတမ္းတေနသူက အပင္ေပၚတက္ျပီး ဆြတ္စားခ်င္ေနလားမသိလို႔ ျပန္ေရးလိုက္တယ္။ သူကေတာ့ အရသာကိုၾကိဳက္တာ။

ေဒါက္တာတင့္ေဆြ
၃၀-၄-၂၀၁၉

Comments

Popular posts from this blog

က်န္းမာျခင္းသည္ လာဘ္တပါး

တခုတ္တရ