Saturated Fatty Acids and Health risks ဆီ၊ အဆီနဲ႔ က်န္းမာေရး

ျပည့္ဝဆီဆိုတာ ႏို႔နဲ႔ႏို႔ထြက္အစားအေသာက္ေတြ၊ အသားေတြ၊ တခ်ိဳ႕စားသံုးဆီေတြကေနရတယ္။ ဆီေတြထဲမွာ စားအုန္းဆီ၊ အုန္းဆီေတြကဆိုးတယ္။ တခ်ိဳ႕ျပည့္ဝဆီေတြကေတာ့ က်န္းမာေရးအတြက္ေကာင္းတယ္။ တခ်ိဳ႕က မ်ားေလမေကာင္းေလ။ နာတာရွည္ေရာဂါေတြ ရလာေစႏိုင္တယ္။

(၁) Heart Disease Risks ႏွလံုးေရာဂါေတြ
ျပည့္ဝဆီမ်ားသြားရင္ ဆိုးတဲ့ (ကိုလက္စေထာ) တက္လာေစတယ္။ တဆက္တည္းမွာ ႏွလံုးေရာဂါရလာေစမယ္။ ေသဆံုးရတဲ့အေၾကာင္းရင္းေတြထဲမွာ ထိပ္ပိုင္းစားရင္းဝင္ျဖစ္တယ္။ အေမရိကန္ႏွလံုးအသင္းကေန အၾကံျပဳထားတာက တေန႔မွာ ကယ္လိုရီ ၂ဝဝဝ ရသင့္သူတေယာက္ဟာ ရသမွ်ကယ္လိုရီထဲမွာ ျပည့္ဝဆီကေနရတာဟာ ၇% ထက္မမ်ားေစနဲ႔။ တနည္းးအားျဖင့္ ျပည့္ဝဆီ ၁၆ ဂရမ္။ တကယ္လို႔ (ကိုလက္စေထာ) မ်ားေနျပီးျဖစ္သူဆိုရင္ ၅-၆% နဲ႔ ၁၁-၁၃ ဂရမ္။

(၂) High in Calories ကယ္လိုရီမ်ားျခင္း
အစားအစာေတြထဲက ကာဗြန္ဟိုက္ဒရိတ္ (ကစီဓါတ္) ၁ ဂရမ္ကေန ၄ ကယ္လိုရီရတယ္။ ပရိုတင္း ၁ ဂရမ္ကေန ၄ ကယ္လိုရီရတယ္။ အဆီ ၁ ဂရမ္ကေန ၉ ကယ္လိုရီရတယ္။ ဒါေၾကာင့္ အဆီစားမ်ားေလေလ ကယ္လိုရီမ်ားမ်ား ရေလျဖစ္တယ္။ လူဝလာတယ္။ ေလးလာမယ္။ တေန႔မွာ ၂၅ဝ ကယ္လိုရီပိုတာနဲ႔ ကိုယ္အေလးခ်ိန္ တပတ္မွာ ေပါင္တဝက္တက္မယ္။ တလမွာ ၄-၅ ေပါင္တိုးမယ္။

(၃) Healthier Saturated Fats ေကာင္းတဲ့ျပည့္ဝဆီ
အသီအႏွံေတြကေနရတဲ့ဆီက တိရစၧာန္ေတြကေတြကရတဲ့ဆီေတြထက္ နည္းနည္းပိုေကာင္းတယ္။ အဆီမ်ားတဲ့ အသားေတြ၊ အဆီပါတာမ်ားတဲ့ ႏို႔နဲ႔ ႏို႔ထြက္အစားအေသာက္ေတြ မေကာင္းပါ။

(၄) Reduce Saturated Fat အဆီဘယ္လိုေလွ်ာ့မလည္း
လူေနမႈပံုစံျပင္လုက္ပါ။ ၾကိဳက္တယ္ မၾကိဳက္ဖူးဆိုတာ ကိုယ့္စိတ္ဆံုးျဖတ္ခ်က္ျဖစ္တယ္။ အဆီနည္းတာေျပာင္းစားပါ။ မ်ားတာကိုေရွာင္ပါ။ ဝက္သား၊ ဆိတ္သား၊ အေရခြံပါၾကက္သား၊ ဘဲသား၊ ၾကက္ဆင္သား၊ ၾကက္ဥအဝါႏွစ္၊ ႏို႔အစစ္၊ ခရင္မ္၊ အိုက္စခရင္မ္၊ ေထာပတ္၊ ဒိန္ခဲ၊ ဝက္အူေတာင့္၊ ဝက္ေပါင္ေျခာက္ မသင့္ပါ။ ငါးေတြကေကာင္းတယ္။ ပင္လယ္စာ၊ တို႔ဖူး၊ ၾကက္ဥအျဖဴ သင့္တယ္။ စားသံုးဆီေတြထဲမွာ သံလြင္ဆီ၊ ကင္ႏိုလာဆီ၊ ႏွမ္းၾကတ္၊ ပန္းႏွမ္း၊ ေနၾကာဆီ၊ သစ္ၾကားသီး၊ ပဲပုပ္ဆီသန္႔သန္႔ကေကာင္းပါတယ္။ ဟိုက္ဒရိုဂ်င္ေပါင္းထည့္ေပးထားတဲ့ပဲပုပ္ဆီ မေကာင္းပါ။

• Chicken eggs and Cholesterol ၾကက္ဥနဲ႔ (ကိုလက္စေထာ) http://doctortintswe.blogspot.com/2014/11/chicken-eggs.html
• High Cholesterol diet (ကိုလက္စေထာ) မ်ားလို႔ မစားသင့္တဲ့အစားအစာေတြ http://doctortintswe.blogspot.com/2014/12/high-cholesterol-diet.html
• Cholesterol ကိုလက္စေထာ http://doctortintswe.blogspot.com/2014/11/cholesterol.html
• Cooking Oils စားသံုးဆီ http://doctortintswe.blogspot.com/2014/11/trans-fats.html
• Trans Fats အညာသားမ်ားဆီစားၾကသည္ http://doctortintswe.blogspot.com/2014/10/cooking-oils.html
• Trans Fats က်န္းမာေရးႏွင့္ မသင့္ေသာ စားသံုးဆီ http://doctortintswe.blogspot.com/2014/10/trans-fats.html
• Cholesterol and food ကိုလက္စေထာနဲ႔ အစားအစာ http://doctortintswe.blogspot.com/2015/03/cholesterol-and-food.html

ေဒါက္တာတင့္ေဆြ
၉-၃-၂ဝ၁၅

Comments

Popular posts from this blog

က်န္းမာျခင္းသည္ လာဘ္တပါး

Furamin BC သံဓါတ္အားေဆး