ျမန္မာႏိုင္ငံသားေတြ ဘယ္မွာေနေန က်န္းမာၾကပါေစ

Photo taken on 19-11-2011 by an Indian photo-journalist at Yamuna Clinic
This Blog is created on 10th October 2014

How to ask က်န္းမာေရးနဲ႔ ေဆးပညာ ေမးလိုတာရွိပါက

• ေဖ့စ္ဘြတ္ ကြန္မင့္ကေန မေမးပါနဲ႔။
• ျဖစ္တဲ့သူရ့ဲ က်ား-မ နဲ႔ အသက္ကို အရင္ဆံုးေရးပါ။ နာမည္ မလိုအပ္ပါ။
• ျဖစ္ေနတာ ၁-၂-၃။ ျဖစ္တာဘယ္ေလာက္ၾကာျပီ။ လိုအပ္ရင္ ရာသီ၊ အိမ္ေထာင္ေရး၊ က်န္းမာေရးေနာက္ခံ၊ ေနတဲ့တိုင္းျပည္။ တိုတိုရွင္းရွင္းသာေရးပါ။
• ေဆးစစ္ခ်က္ေတြနဲ႔ ပံုေတြကို အတည့္ပို႔ပါ။ လိုတာကိုသာပို႔ပါ။ အာလ္ထြာေဆာင္းမွာ ပံုမလိုပါ။ မွတ္ခ်က္သာလိုတယ္။
• SMS အေရးအသားမ်ိဳးကို မဖတ္တတ္ပါ။ ျမန္မာစကားကို အဂၤလိပ္စာလံုးနဲ႔ေရးတာကို မဖတ္ပါ။
• ဖုန္းဆက္ျပီးေမးရင္ အခ်ိန္ဇုန္မတူတာေရာ၊ အသံထြက္လြဲႏိုင္တာေရာေၾကာင့္ အဆင္မေျပပါ။
• ေမးတဲ့သူက မိမိကိုယ္မိမိ သား-သမီးလို႔မေရးပါနဲ႔။ ေျဖမယ့္ဆရာဝန္ကို ဆရာလို႔သာသံုးပါ။
• ေဆးရံု-ေဆးခန္း-ဆရာဝန္-ေဆးဆိုင္-ေဆးေစ်း-ကုန္က်စရိတ္ စတာေတြကို မသိပါ။
• ေမးစရာေနရာ (၁) အီးေမးလ္ doctortintswe@gmail.com (၂) ေဖ့စ္ဘြတ္ https://www.facebook.com/tint.swe.dr (၃) ေဖ့စ္ဘြတ္ https://www.facebook.com/drtintswe/
• ေမးနည္းစည္းကမ္းအရ မေမးလိုသူမ်ား http://doctortintswe.blogspot.com/ Dr. Tint Swe's Writings မွာ ရွာဖတ္ႏိုင္ၾကပါတယ္။

Friday, November 18, 2016

Puri (Poori) ပူရီ

ကေန႔ လက္ဖက္ရည္ဆိုင္ ထိုင္ျဖစ္တယ္။ (ပူရီ) ကို စားေတာ္ပဲနဲ႔။ တခ်ိဳ႕ဆိုင္က ကုလားပဲ။ ေဒလီမွာဆို ပဲနီညိဳညိဳ။ အင္ဖားမွာ စားေတာ္ပဲမွာ နံနံပင္ခပ္ထားတယ္။

ျပည္တြင္းမွာ ပလာတာေခၚတာကို ေဒလီမွာ (ပရာထား) ေခၚတယ္။ ထပ္တရာေခၚတာက အိႏိၵယမွာ ရွားတယ္။ နံျပားေတာ့ရွိတယ္၊ အေတာ္ၾကီးတယ္။ ပဲနဲ႔မစား၊ ဟင္းအမ်ိဳးမ်ိဳးနဲ႔သာစားတယ္။ ေဟာ္တယ္ေတြ စားေသာက္ဆိုင္ေတြမွာ (နန္) ေခၚတာကို ေထာပတ္ သုတ္ထားတယ္။ ဆီမပါပဲ အိုးကင္းပူတိုက္တာကို (ရိုတီး) လို႔ ေခၚတယ္။

စမူစာနဲ႔ သံုးေဒါင့္ခ်င္းတူတာ ေဒလီမွာ (ပဂိုးဒါး) ေခၚတာ အာလူးသာပါျပီး၊ အရြယ္ၾကီးတယ္။ ကြ်န္ေတာ္က မၾကိဳက္ပါ။ အိႏိၵယေတာင္ပိုင္းက (မဒရပ္စ္) ေခၚ (ခ်ႏိုင္း) မွာက ကြ်န္ေတာ္တို႔ စမူစာနဲ႔ တေထရာတည္း။

(စမူဆာကို စမူေဆးေခၚတာ။ ပဂိုဒါက အသီးအရြက္ကို ပဲမႈန္႔ႏွစ္နဲ႔ ေၾကာ္တာရယ္ ေပါင္မုန္႔ကို အာလူးညွပ္ျပီး ပဲမႈန္႔ႏွစ္ လူးျပီးေၾကာ္တာကိုေခၚတာလို႔ သမီးကေျပာတယ္။ သူက ကြ်န္ေတာ့္ထက္ ကုလားျပည္ကအစာေတြသိတယ္။)

(အိႏၵိယေျမာက္ပိုုင္းက စမူဆာကိုု ဆင္ဂရားေခၚပါတယ္။ လုုံး၀မတူပါဘူး သူကၾကီးျပီး မုုန္႔ႏွစ္ပိုုမ်ားတယ္။ ကြ်တ္လည္းမေနဘူး။ စားေတာ့အေတာ္စားၾကတယ္။ ဥတၱရာပရာဒက္ရွ္တိုု႔ ဘီဟားတိုု႔ဆိုု အရမ္းစားတာေလ ဘူတာတိုုင္းမွာရတယ္။ အဲတာက ကိုျမင့္ေအးကျဖည့္စြက္တာ။ သူကလည္း ကြ်န္ေတာ့္ထက္သိတယ္။)

အိႏိၵယမွာ ဘယ္ေနရာသြားသြား လက္ဖက္ရည္ကေတာ့ ေကာင္းတယ္။ ႏြားႏို႔နဲ႔သာ ေဖ်ာ္ၾကတယ္။ ျပည္တြင္းမွာ ခ်က္ႏို႔ဆီနဲ႔ေဖ်ာ္တာသာေသာက္ခဲ့ျပီး ထြက္လာခဲ့သူမို႔ ေရာက္စက ေပါ့သလိုလို။ ေနာက္ေတာ့ အသားက်သြားတယ္။ အိုးပုတ္နဲ႔ေသာက္ရလည္း ေကာင္းတာပဲ။ ကြ်န္ေတာ့္အတြက္ေတာ့ အိႏိၵယမွာ အဆင္မေျပတာက မဆလာ။

ေဒါက္တာတင့္ေဆြ
၁၈-၁၁-၂ဝ၁၆

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.