Alcohol အရက္ဋီကာခ်ဲ႕ျခင္း (၃)

Ayesu Mon တခ်ိဳ႕တရုပ္မ်ား ကေလးေမြးၿပီး နို႔ထြက္ေကာင္းေအာင္ အရက္ခ်ိဳကို ဟင္းနွင့္ေရာခ်က္ေက်ြးပါသည္။ ကေလးအတြက္ အႏၲာရာယ္ရွိပါလား ဆရာရွင္။ (အရက္ခ်ိဳ = ေကာက္ညႇင္းတမ်ိဳးတည္းမွ ျပဳလုပ္ထားပါသည္။ အခု အရက္ခ်ိဳမ်ားတြင္ေတာ့ ေစ်းကြက္စီးပြားေရးအရ အရက္ျပင္းမ်ားနဲနဲေရာၾကသည္။)

ျမန္မာျပည္ကနဲ႔ တရုပ္ျပည္ကအရက္ေတြကို ေဆးသုေတသနလုပ္ထားတာမရွိပါ။

အရက္အမ်ိဳးမ်ိဳးကို ခ်က္လုပ္ရာမွာ ဘယ္လိုအေစ့အဆံေတြသံုးသလဲ -
• Bourbon whiskey 51% Corn (Maize) ေျပာင္း-ေျပာင္းဖူးေစ့၊
• Corn whiskey 80% Corn ေျပာင္းေစ့၊
• Malt whiskey 51% Malted barley ဘာလီေစ့၊
• Rye whiskey 51% Rye ရိုင္း-စပါးေစ့၊
• Rye malt whiskey 51% Malted rye ရိုင္း-စပါးေစ့၊
• Wheat whiskey 51% wheat ဂ်ံဳေစ့၊
• Beer (ဘီယာ) ကို Barley ဘာလီ၊ ဒါမွမဟုတ္ တျခားအေစ့အဆံေတြကေန ထုတ္တယ္။
• Wine (ဝိုင္) ကို စပ်စ္သီးကေန အမ်ားဆံုးထုတ္တယ္။ တျခား အသီးေတြကေနလဲ ထုတ္ေသးတယ္။
• Vodka (ေဗာ့ဒဂါ) ကို အေစ့အဆံကိုသိုးေအာင္လုပ္ျပီးမွ ထုတ္ရတယ္။
• Gin (ဂ်င္န္) ကလဲ အဲလိုဘဲ။
• Cider (စီဒါ) ဆိုတဲ့ အေမရိကားနဲ႔ ကေနဒါကအရက္ကို ပန္းသီးရည္ကေနထုတ္တယ္။

အရက္အမ်ိဳးမ်ိဳးထဲမွာ အရက္ဘယ္ေလာက္ပါသလဲ -
• Pilsner ေပလ္စနာ = 3–6%
• Beers ဘီယာ = 3-10%
• Lager လက္ဂါဘီယာ = 4-5%
• IPA (Pale Ale) ေပးလ္-ေအးလ္ = 6-7%
• Sparkling Wine စပါကလင္-ဝိုင္ = 8–12%
• Wine (general) ပံုမွန္ ဝိုင္ = 10–15%
• Madeira Wine မဒီရာ-ဝိုင္ = 15-18%
• Bum Wine ဘမ္-ဝိုင္ = 15-20%
• Port Wine ပို႔တ္-ဝိုင္ = 16-20%
• Fortified Wines ဝိုင္အျပင္း = 16–22%
• Sherry ရွယ္ရီ-ဝိုင္ = 17–22%
• Cask Strength Whisky/Rum စည္သြပ္ ဝီစကီ၊ ရမ္ = 60%
• Vodka/Whiskey/Rum ေဗာ့ဒဂါ၊ ဝီစကီ၊ ရမ္ = 40%
• Neutral Grain Spirits ခ်က္အရက္ = 95%
• Rectified Spirits မီးေတာက္အရက္ = 96%

တာရွည္ အရက္ေသာက္ရာကေန ရေစႏိုင္တဲ့ ေရာဂါ ၁ ဒါဇင္တိတိ နာမည္ေလးေတြ ေရးပါရေစ။
1. Anemia ေသြးအားနည္းျခင္း၊
2. Cancer ကင္ဆာ၊
3. Cardiovascular disease ႏွလံုး-ေသြးေၾကာေရာဂါ၊
4. Cirrhosis အသည္းေျခာက္ေရာဂါ၊
5. Dementia အသိဥာဏ္ခ်ိဳ႕ယြင္းေရာဂါ၊
6. Depression စိတ္က်ေရာဂါ၊
7. Seizures အတက္ေရာဂါ၊
8. Gout ေဂါက္ေရာဂါ၊
9. High blood pressure ေသြးတိုးေရာဂါ၊
10. Infectious disease ကူးစက္ေရာဂါ၊
11. Nerve damage အာရံုေၾကာထိခိုက္ျခင္း၊
12. Pancreatitis သရက္ရြက္ေရာင္ျခင္း။

အရက္ေစ်းၾကီးတာက ပိုေကာင္းတယ္ဆိုလို႔ ေသာက္ႏိုင္သူမ်ားခင္ဗ်ား၊ တပုလင္း ေဒၚလာ ၂ဝ ကေန ၁ဝဝဝ အကုန္ခံႏိုင္တယ္ထားပါေတာ့၊ အသည္းေရာဂါရလို႔ အသည္းလဲရရင္ ေဒၚလာတေသာင္းမက ကုန္က်ပါမယ္။ ေသာက္သံုးမ်ား သေဗၺသတၱာ ကမၼသကာ။

ေဒါက္တာတင့္ေဆြ
၂၃-၆-၂ဝ၁၅

Comments

Popular posts from this blog

က်န္းမာျခင္းသည္ လာဘ္တပါး

တခုတ္တရ