Sugar Substitutes ခ်ိဳတိုင္းေတာ့ သၾကားမဟုတ္

ဆရာ (အက္စ္ပါတိန္း) ဆိုတာ ေဆးသၾကားလားရွင့္။

ေဆးသၾကားဆိုတာ ဘာလည္းလို႔ ျပန္ေမးရပါမယ္။ တရပ္မွာ နာမည္တမ်ိဳးေခၚတယ္။ ကြ်န္ေတာ္က်င္လည္ခဲ့တဲ့အရပ္မွာ ေဆးသၾကားဆိုတာ (ဂလူးကို႔စ္) ကိုေခၚတယ္။ အဲတာက ေရနဲ႔ေဖ်ာ္ေသာက္ရတာနဲ႔ ေဆးထိုး၊ ေဆးသြင္းရတာမ်ိဳး။ ဆီးခ်ိဳရွိလို႔ ေကာ္ဖီ၊ လက္ဖက္ရည္ေဖ်ာ္ရင္ သၾကားအစားထည့္ရတာကို သၾကားဆီလို႔ေခၚတယ္။ အခ်ဥ္လုပ္တဲ့အခါ သံုးတာမ်ိဳး။ အဲတာက Saccharin (ဆက္ခရင္) ျဖစ္တယ္။

Sugar (သၾကား) ေကာ္ဖီ၊ လက္ဖက္ရည္ေဖ်ာ္တာသံုးတယ္။ Glucose (ဂလူးကို႔စ္) ေမာလို႔ေရနဲ႔ေဖ်ာ္္္ေသာက္္္တာ။ Dextrose (ဒက္စထို႔စ္) ေသြးေၾကထဲသြင္းတာ။ Sucrose (ဆူးခရို႕စ္)၊ Fructose (ဖရပ္တို႔စ္) အခ်ိဳရည္ေတြမွာပါတာ၊ Lactose (လက္တို႔စ္) ႏို႔အမ်ိဳးမ်ိဳးထဲမွာပါတာေတြကိုေတာ့ အေတာ္မ်ားမ်ားသိၾကပါတယ္။

(သၾကား) ဆိုတာလည္း အမ်ားၾကီးကြဲဲေသးတယ္။ လူတိုင္းေန႔တိုင္းသံုးတဲ့သၾကားကို White or Regular sugar လို႔ ေခၚတယ္။
1. Bakers Special Sugar
2. Brown Sugar
3. Brown sugar (light and dark)
4. Coarse sugar
5. Confectioners or powdered sugar
6. Demerara sugar
7. Evaporated Cane Juice
8. Free-flowing brown sugars
9. Fruit Sugar
10. Invert sugar
11. Liquid Sugar
12. Muscovado or Barbados sugar
13. Sanding sugar
14. Superfine, ultrafine, or bar sugar

Artificial Sweeteners and Sugar Substitutes သၾကားအစားသံုးတာေတြက ၁ဝ မ်ိဳးမကရွိတယ္။
1. Acesulfame potassium
2. Agave nectar
3. Aspartame
4. High-fructose corn syrup
5. Honey
6. Neotame
7. Saccharin
8. Stevia leaf extract
9. Sucralose
10. Sucrose
11. Sugar alcohols

ေဒါက္တာတင့္ေဆြ
၂၇-၄-၂ဝ၁၅

Comments

Popular posts from this blog

က်န္းမာျခင္းသည္ လာဘ္တပါး

တခုတ္တရ