Nutrition အာဟာရ

ဆရာရွင့္ ဗဟုသုတေမးခ်င္လို႔ပါရွင့္။ က်မတို႔ ကေလးမိခင္ေတြမွာအျငင္းအခုန္ျဖစ္ေနႀကပါတယ္။ ကေလးေတြမွာ ကစီဓာတ္ လိုအပ္လားမလိုအပ္ဘူးလားသိခ်င္ပါတယ္ရွင့္ link ေလးမ်ားရွိရင္ ေက်းဇူးျပဳျပီးလမ္းညႊန္ေပးပါရွင့္။ ေနာက္ျပီး  gluten ဆိုတာ ကစီဓာတ္ကိုေျပာတာပါပဲလားရွင့္။ ဆရာ့ရဲ႔ blog ကိုလမ္းညႊန္ေပးပါဆရာ က်မ ရွာဖတ္ပါ့မယ္ရွင့္

ေမးခြန္းရလို႔ ဒီစာကို ျပန္တင္ပါတယ္။ ကြ်န္ေတာ္တို႔ျမန္မာစာ အားနည္းခ်က္ေတြထဲမွာ အတတ္ပညာနဲ႔ဆိုင္တဲ့ စာလံုးေတြ တသမတ္တည္းမရွိေသးတာျဖစ္တယ္။ ေဆးပညာမွာ နမူနာေတြမနည္းပါ။ တေလာက ေဘလံုးနဲ႔ သရက္ရြက္ ေရးတယ္။ သားအိမ္ေခါင္းနဲ႔ သားအိမ္ဝ တေယာက္တမ်ိဳးေခၚၾကတယ္။ ကစီဓါတ္ဆိုတာ ဟိုအရင္ကတည္းက သံုးေနတာ။ ကာဗြန္ဟိုက္ဒရိတ္လို႔ေျပာရင္ ေခါင္းရႈတ္မယ္။ စတာ့ခ်္လို႔ေျပာလည္း နာလည္ခ်င္မွ နားလည္မယ္။ သၾကားဓါတ္လို႔ အလြယ္ေျပာရင္ ေရာေထြးႏိုင္တယ္။ ဓါတုေဗဒစာလံုးေတြ ထည့္ျပန္ရင္လည္း ပိုျပီးခက္ခဲေစမယ္။

ကစီဓါတ္ ေခၚ စတာ့ခ်္ ေခၚ ကာဗြန္ဟိုက္ဒရိတ္ဆိုတာ ေန႔စဥ္စားၾကတဲ့ ဆန္၊ ဂ်ံဳ၊ ေျပာင္း၊ လူး၊ ဆပ္တို႔မွာပါတယ္။

Gluten ဂလူတင္ဆိုတာတမ်ိဳး။ ပရိုတင္းတမ်ိဳးျဖစ္တယ္။ စတာ့ခ်္ဓါတ္နဲ႔အတူ သိုေလွာင္ထားတာ။ ဂ်ံဳေစ့အေပၚလႊာမွာ ပါတယ္။ ဘာလီေစ့၊ ရိုင္းစပါး၊ အုတ္စပါးေတြမွာလည္းပါတယ္။ မတည့္တဲ့သူေတြရွိလို႔ တသက္လံုးေရွာင္ရတယ္။

လူေတြစားသံုးတဲ့ အစားအစာေတြရဲ႕ အာဟာရကို စနစ္တက်ခြဲျခားရင္ အၾကီးစားနဲ႔ အႏုစားလို႔ခြဲတယ္။ အၾကီးစားထဲမွာ ကာဗြန္ဟိုက္ဒရိတ္၊ ဖိုက္ဗာ၊ အဆီ၊ ဖက္တီးအက္စစ္၊ ပရိုတင္းနဲ႔ ေရေတြပါတယ္။ အႏုစားထဲမွာ ဓါတ္ဆားေတြနဲ႔ ဗီတာမင္ေတြပါတယ္။

အာဟာရဓါတ္ ၇ မ်ိဳးလို႔ခြဲနည္းလည္းရွိတယ္။ ကာဗြန္ဟိုက္ဒရိတ္၊ ပရိုတင္း၊ အဆီ၊ ဗီတာမင္ေတြ၊ ဓါတ္ဆားေတြ၊ ဖိုင္ဗာ နဲ႔ ေရ။ ကာဗြန္ဟိုက္ဒရိတ္၊ ပရိုတင္း နဲ႔ အဆီတို႔ကေန အင္နာဂ်ီ ေခၚ ခြန္အားကိုရရွိတယ္။ ကလိုရီ နဲ႔တိုင္းတာတယ္။ ကာဗြန္ဟိုက္ဒရိတ္၊ ၁ ဂရမ္ ကေန ၄ ကလိုရီ၊ ပရိုတင္း ၁ ဂရမ္ ၄ ကလိုရီနဲ႔ အဆီ ၁ ဂရမ္ ၉ ကလိုရီတို႔ ရတယ္။

ပရိုတင္းကို အသားဓါတ္ေခၚတာ မျပည့္စံုပါ။ အဲတာထဲမွာ မရွိမျဖစ္တဲ့အမိုင္ႏိုအက္စစ္ေတြ ပါဝင္တယ္။ ပ်က္စီးသြားတဲ့ တစ္ရွဴးေတြ၊ ဆဲလ္ေတြ အစားထိုး၊ အသစ္တည္ေဆာက္ဖို႔အတြက္ အသံုးက်တယ္။ အသား၊ ပဲ၊ ငါး၊ ဥ၊ အေစ့အဆံ၊ ႏို႔၊ ႏို႔ထြက္ ပစၥည္းေတြကရတယ္။ ကိုယ္အေလးခိ်န္ ၇ဝ ကီလိုရွိသူအတြက္ တေန႔ ပရိုတင္း ၇ဝ ဂရမ္လိုအပ္တယ္။ ဖိုင္ဗာ ဆိုတာ အသီးအႏွံေတြမွာပါတယ္။ မစားရင္ ဝမ္းခ်ဳပ္ေစတယ္။

ကိုယ္အေလးခ်ိန္ရဲ႕ ၇ဝ% က ေရျဖစ္တယ္။ တေန႔ ေရ ၁-၉ လီတာ လိုအပ္တယ္။ ေရနည္းရင္ ေရခမ္းေျခာက္ျခင္း ျဖစ္လာမယ္။ ဓါတ္ဆားေတြက ကယ္လ္စီယမ္၊ ကလိုရိုက္၊ မက္ဂနီဆီယမ္၊ ပိုတက္ဆီယမ္၊ ဆိုဒီယမ္၊ ေကာပါး၊ ခရိုမီယမ္၊ မင္းဂနီးစ္၊ နစ္ကယ္၊ ဆယ္လင္နီယမ္၊ ကိုေဘာ့ခ္၊ အိုင္အိုဒင္း၊ သံဓါတ္တို႔ျဖစ္တယ္။

မွ်တတဲ့ အစားအစာ
အမ်ိဳးအစား စံုေအာင္ စားရတယ္။ သင္တင့္မွ်တစြာ ပါဝင္ရမယ္။ အာဟာရလိုအပ္ခ်က္နဲ႔လည္း ျပည့္မီရမယ္။ လိုအပ္ခ်က္ မတူၾကပါ။ အလုပ္ၾကမ္းလုပ္ရသူ၊ ကိုယ္ဝန္ေဆာင္ေတြက ပို၍စားရမယ္။ ကိုယ္ဝန္ေဆာင္စဥ္ သံဓါတ္၊ ေဖါလစ္အက္စစ္၊ ဗီတာမင္ ဘီ ၁၂၊ ဗီတာမင္ဘီအုပ္စု၊ ကယ္လ္စီယမ္ဓါတ္ဆားေတြ ေပးရမယ္။ အရက္ေၾကာင့္ အသည္းေရာင္ရင္ ဗီတာမင္ေဆးျပား + 40 kcal/kg + ပရိုတင္း 1.5-2 G/kg + ေဖါလစ္အက္စစ္ + ဘီ ၁ တို႔ေပးရတယ္။

ကိုလက္စေထာဆိုတာ အဆီတမ်ိဳးျဖစ္တယ္။ တိရစၧာန္အဆီ-အရြတ္ေတြမွာပါတယ္။ မာဂ်ရင္း၊ ကြတ္ကီးစ္၊ ခရက္ကား တို႔မွာလည္းပါတယ္။ အဆိုး LDL နဲ႔ အေကာင္း HDL ႏွစ္မ်ိဳးရွိတယ္။ အဆိုးမ်ားရင္ ေသြးေၾကာေလးေတြနံရံမွာ လာစုလို႔ ႏွလံုးေသြးေၾကာက်ဥ္း စထုပ္ခ္၊ ဆီးခ်ိဳအမ်ိဳးအစား ၂ ရႏိုင္တယ္။ အဝလြန္၊ အသည္း၊ ကင္ဆာ၊ အဇာမိုင္ယားေရာဂါေတြ ျဖစ္ေစတယ္။ ေကာင္းတဲ့ဆီေတြက ေျပာင္းဆီ၊ ကင္ႏိုလာဆီ၊ သံလြင္ဆီ၊ ေနၾကာဆီ၊ ပံပုပ္ဆီ တို႔ျဖစ္တယ္။

ဂ်န္႔ဖုဒ္ဆိုတာ အလြယ္ဝယ္ယူစားရၾကတဲ့ ေခတ္ေပၚအစာေတြကို ေခၚတယ္။ အာဟာရတန္ဖိုး နည္းနည္းသာပါဝင္ က်န္းမာေရးနဲ႔မသင့္တဲ့ ဆီေတြကို ထရန္႔ဖက္ေခၚတယ္။ ေကာင္းျပီးသားဝါေစ့ဆီ၊ ပဲပုတ္ေစ့ဆီေတြကို ဟိုက္ဒရိုဂ်င္ ထပ္ေပါင္းထည့္ လိုက္ျခင္းျဖစ္တယ္။ အသံုးခံတယ္။ အရသာထူးလာေစတယ္။ က်န္းမာေရးထိခိုက္ေစႏိုင္တဲ့ ဆား၊ ထရန္႔ဆီ၊ ကလိုရီေတြပါတယ္။ ႏြားႏို႔၊ အမဲ-ဆိတ္-သိုးအဆီ၊ ေထာပတ္၊ မာဂ်ရင္းေတြမွာ ထရန္႔ဆီပါေနတယ္။

အစားအစာေတြကို အေအးခံျခင္း၊ ေရခဲေသတၲာထဲထားနည္းေတြနဲ႔ သိုေလွာင္ထားရာမွာ သတိထားရမယ္။ ယင္-ၾကြက္-ေၾကာင္-ပိုးဟပ္စသည္ေတြ မလာေစရန္ လံုျခံဳေအာင္ ဖံုးထာရန္လည္း သတိထားရမယ္။ ခ်က္ျပဳတ္ရာမွာ အပူခ်ိန္၊ လွီးျဖတ္တဲ့ဓါး၊ ထည့္တဲ့ ေဆးတဲ့ အိုးခြက္စတာေတြကိုလည္း သတိထားဘို႔လုိုတယ္။

ဗီတာမင္ေတြ
အမ်ိဳးအစားေပါင္း ၁၂ မ်ိဳးေတြ ့ထားျပီးျဖစ္တယ္။ အဆီထဲ ေပ်ာ္ဝင္တဲ့အုပ္စုနဲ႔ ေရထဲ ေပ်ာ္ဝင္တဲ့အုပ္စုဟု ႏွစ္မ်ိဳးရွိတယ္။ ဘီနဲ႔စီ တို႔သည္ ေရထဲေပ်ာ္ဝင္ၾကသည္။ ေအ၊ ဒီ၊ အီး၊ ေကတို႔သည္ အဆီထဲ ေပ်ာ္ဝင္ၾကသည္။ ပိုေနရင္ အသည္းထဲမွာ သိမ္းထားသည္။

ဗီတာမင္ ေအ = ရက္တီေနာဟာ ငါးၾကီးဆီ၊ အသည္း၊ ဥ၊ ႏို႔နဲ႔ ႏို႔ထြက္အစာေတြ၊ မုန္လာဥနီမွာ ပါဝင္တယ္။ အေရျပားနဲ႔ အေပၚဖုံးလႊာေတြ ေကာင္းေစရန္၊ အရိုးၾကီးထြားရန္၊ ဆဲလ္ေတြအသစ္ျပဳျပင္ရန္၊ ခုခံအားေကာင္းရန္၊ ၾကက္မ်က္သင့္ေရာဂါ ကာကြယ္ရန္။
- လူၾကီးေယာက္်ား = 900 micrograms daily 3,000 IU
- လူၾကီးမိန္းမ = 700 micrograms daily 2,300 IU
- ကိုယ္ဝန္ေဆာင္ = 770 micrograms daily 2,600 IU
- ႏို႔တိုက္မိခင္ = 1,300 micrograms daily 4,300 IU
- ဗီတာမင္ေအနည္းေနသူ = တေန႔ 100,000 IU စားေဆး ၃ ရက္၊ ထို႔ေနာက္ ထိုးေဆး တေန႔ 50,000 IU ၂ ပတ္ၾကာထိုး။ ထို႔ေနာက္ တေန႔ 10,000-20,000 IU ၂ လ။
- ကေလးေမြးျပီးမိခင္ = ၆ ပတ္ေနလွ်င္ တေန႔ 400,000 IU ၂ ရက္။

ဗီတာမင္ ဘီ ၁ သိုင္ယာမင္း = ရိစ္၊ ဥ၊ အသည္း၊ အေစ့-အဆံ၊ အသားတို႔မွာ ပါဝင္တယ္။ ဗယ္ရီဗယ္ရီေခၚထံုနာ-က်င္နာ ေရာဂါကို ကာကြယ္သည္။ ဆန္ေစ့၏ အေပၚယံလႊာမွာ ပါဝင္သျဖင့္ ေရခမ္းခ်က္စာပါ။

ဗီတာမင္ ဘီ ၂ ရိုင္ဘိုဖေလဗင္း = ႏို႔နဲ႔ ႏို႔ထြက္အစာေတြ၊ ဥ၊ အသည္း၊ အသီးအရြက္၊ ဆန္၊ ဂ်ံဳ၊ ရိစ္ တို႔မွာပါဝင္တယ္။ ခ်ိဳ႕တဲ့ရင္ က်ီးကန္းပါးစပ္နာျဖစ္ေစတယ္။

ဗီတာမင္ ဘီ ၆ ပိုင္ရီေဒါက္ဆင္း = အခ်ိဳ႕ေဆးဝါးေတြေၾကာင့္၄င္း နည္းေစတယ္။ ဥပမာ တီဘီ ေဆး၊

ဗီတာမင္ ဘီ ၉ ေဖါလစ္အက္စစ္ = ေသြးနီဥသန္စြမ္းေစရန္ အသံုးဝင္တယ္။ ကိုယ္ဝန္မွာ ေသာက္ရမယ္။

ဗီတာမင္ ဘီ ၁၂ ကိုဘယ္လမင္း = ရိစ္၊ ႏို႔နဲ႔ ႏို႔ထြက္အစာေတြ၊ ဥ၊ အသည္း၊ ငါး၊ အသားတို႔မွာ ပါဝင္တယ္။ ခႏၶာကိုယ္ၾကီးထြား ေစရန္၊ ဆဲလ္တည္ေဆာက္ရန္၊ ေသြးနဲ႔ အာရံုေၾကာ ေကာင္းေစရန္အတြက္ျဖစ္တယ္။ ၄င္းနည္းပါက ပါနီးရွပ္စ္ ေသြးအားနည္းေရာဂါျဖစ္ေစတယ္။

ဗီတာမင္ စီ အက္စေကာဗစ္အက္စစ္ = စိမ္းတဲ့ အသီးအရြက္ေတြ၊ အသီးအႏွံေတြမွာ ပါဝင္ေနသည္။ ခ်ဥ္တဲ့အသီးေတြ သံပုရာသီး၊ ေရွာက္သီး၊ ဆီးျဖဴသီး အရိုး၊ သြား၊ သြားဖံုး၊ ေသြးေၾကာ၊ အရြတ္ ေကာင္းေစတယ္။ ခုခံအားလည္း ေကာင္းေစတယ္၊ အနာက်က္ေစတယ္။ ခ်ိဳ႕တဲ့ပါက စေကာဗီ ေရာဂါ ရေစတယ္။

ဗီတာမင္ ဒီ = ငါးၾကီးဆီ၊ ႏို႔ထြက္အစာေတြမွာ ပါဝင္တယ္။ ေနေရာင္ေၾကာင့္ Vitamin A မွ Vitamin D ျဖစ္လာေစတယ္။ အရိုးတည္ေဆာက္ရန္ အသံုးက်သည္။ ခ်ိဳ႕တဲ့ပါက Rickets အရိုးေျပာ့ေရာဂါျဖစ္ေစတယ္။

ဗီတာမင္ အီး = အသီးအရြက္ကရတဲ့ ဆီ၊ ဂ်ံဳ၊ ဆန္၊ ေပါင္မံု ့၊ ဥ၊ အေစ့အဆံေတြမွာ ပါဝင္ေနသည္။ ေသြးဥ၊ ၾကြက္သား၊ အာရံုေၾကာေတြ အလုပ္ေကာင္းေစရန္ အသံုးက်သည္။

ဗီတာမင္ ေက = အသီးအရြက္ေတြမွာပါသည္။ ေသြးတိတ္ေစတယ္။

BMR ဘီအင္မ္အာ
လူတိုင္း အလုပ္မလုပ္ဘဲ ေနလည္း အသက္ရွင္ေနႏိုင္ဘို႔ ကိုယ္အဂၤါအစိတ္အပိုင္းေတြ အလုပ္လုပ္ေနႏိုင္ရန္အတြက္ လိုအပ္တဲ့ အနည္းဆုံး လိုအပ္ခ်က္ ကယ္လိုရီကိုေခၚတယ္။ ကလိုရီမွာ လူတေယာက္ေန ့စဥ္ လိုအပ္ခ်က္ စုစုေပါင္း၏ ၆ဝ-၇ဝ%ရွိတယ္။ ေပါင္ ၁၅ဝ ေလးတဲ့ လူၾကီး ေယာက္်ား = ၁၈ဝဝ ကယ္လိုရီ၊ BMR၊ ေပါင္ ၁၂ဝ ေလးတဲ့ လူၾကီး မိန္းမ = ၁၃၂ဝ ကယ္လိုရီ၊ BMR ရွိတယ္။

ကယ္လိုရီ
- ပိန္တဲ့သူတဦး တေန႔လိုအပ္ခ်က္ = ကိုယ္အေလးခ်ိန္ ေပါင္ x ၁၄ ကယ္လိုရီ၊
- မပိန္-မဝသူတဦး တေန႔လိုအပ္ခ်က္ = ကိုယ္အေလးခ်ိန္ ေပါင္ x ၁၇ ကယ္လိုရီ၊
- အလုပ္ၾကမ္းလုပ္ရသူတဦး တေန႔လိုအပ္ခ်က္ = ကိုယ္အေလးခ်ိန္ ေပါင္ x ၂ဝ ကယ္လိုရီ၊

ေပါင္ ၁၂ဝ ေလးတဲ့ အမ်ိဳးသမီးတေယာက္ ေအာက္ကအလုပ္တခုကို ၁ဝ မိနစ္ၾကာလုပ္ရင္ ကုန္မဲ့ ကယ္လိုရီ၊
• ေအရိုးဗစ္ သာမန္ 45.4
• ေအရိုးဗစ္ အျပင္းစား 63.6
• ေယာဂ-ေလ့က်င္ခန္း သာမန္ 22.7
• အေလးမျခင္း 54.5
• စက္ဘီစီးျခင္း ၁၆-၁၉ မိုင္ႏွဳန္း 109
• ၾကိဳးခုန္ျခင္း 90.9
• ၅ မိုင္ႏႈန္းေျပးျခင္း 72.7
• ၁ဝ မိုင္ႏႈန္းေျပးျခင္း 145.4
• တင္းနစ္ရိုက္ျခင္း 72.7
• ေျပး-ခုန္ပစ္ 54.5
• ၅ မိုင္ႏႈန္း လမ္းေလ်ာက္ 72.7
• တင္းခြဲ 54.5
• ဥယ်ာဥ္လုပ္ 40.9
• တံပ်က္စီးလွည္း 36.3
• ကေလးထိန္း 27.2
• အိမ္သန္႕ရွင္းေရး 27.2
• ထမင္းခ်က္ 18.1
• သန္ ့ရွင္းေရး အျပင္းလုပ္ျခင္း 17.2
• မီးပူတိုက္ 20.9
• အိပ္စက္ျခင္း 8.1
• တီဘီၾကည့္ျခင္း 9.0
• ကြန္ျပဴတာစာရိုက္ 13.6
• ေက်ာက္မီးေသြးမိုင္းအလုပ္ 54.5
• လက္သမားအလုပ္ 31.8
• ေဆာက္လုပ္ေရးအလုပ္ 49.9

ဖိုင္ဘာပါတဲ့ အစားအစာေတြ
• ပန္းသီး အခြံပါ 1 medium 5.00
• ငွက္ေပ်ာသီး 1 medium 3.92
• ဘယ္ရီသီး 1 cup 4.18
• စပ်စ္သီး 1/2 medium 6.1
• လိမ္ေမာ္သီး 1 medium 3.40
• မက္မြန္သီး 1 medium 2.00
• သစ္ေတာ္သီး 1 medium 5.08
• ဆီးသီး 1 medium 1.00
• ရက္စ္ဘယ္ရီသီး 1 cup 8.34
• စေထာဘယ္ရီ 1 cup 3.98
• မံုလာစိမ္း 1 cup 4.5
• ကြမ္းသီးေဂၚဖီ 1 cup 2.84
• မံုလာထုပ္ 1 cup 4.20
• မံုလာဥနီ 1 medium 2.00
• ပန္းမံုလာ 1 cup 3.43
• ေျပာင္းဖူး 1 cup 4.66
• ပဲသီးစိမ္း 1 cup 3.95
• ၾကက္သြန္နီ 1 cup 2.88
• ပဲ 1 cup 8.84
• အာလူးျပဳတ္ အခြံပါ 1 medium 4.80
• ဟင္းႏုႏြယ္ 1 cup 4.3
• ကစြန္းဥ 1 cup 5.94
• ခရမ္းခ်ဥ္ 1 medium 1.00
• ေပါင္မံု႔ ၁ ခ်ပ္ 2.00
• အုတ္စပါး 1 cup 12.00
• ပါစတာ 1 cup 6.34
• ဆန္လံုးညိဳ 1 cup 7.98
• အယ္မုန္း 1 oz 4.22
• သီဟိုဠ္ေစ့ 1 oz 1.00
• ဘိုစားပဲ 1 cup 13.33
• ပဲနီကေလး 1 cup 15.64
• ေျမပဲ 1 oz 2.30
• ဖရံုေစ့ 1/4 cup 4.12
• ပဲပုတ္ 1 cup 7.62
• ေနၾကာေစ့ 1/4 cup 3.00
• သစ္ၾကားသီး 1 oz 3.08

ေဒါက္တာတင့္ေဆြ
၁၂-၁-၂ဝ၁၈

Food and diet writing links အစားအတဲ့က္နဲ႔ အာဟာရစာေတြ
1. Babies and vitamins ကေလးငယ္နဲ႔ ဗီတာမင္ http://doctortintswe.blogspot.com/2016/01/babies-and-vitamins.html
2. Banana Diets ငွက္ေပ်ာသီး-အာဟာရ http://doctortintswe.blogspot.com/2015/01/diet-for-breastfeeding-mom-2.html
3. Bee pollen granules ပ်ားကေနထုတ္တဲ့ေဆး http://doctortintswe.blogspot.com/2014/11/bee-pollen-granules_19.html
4. Breast Milk Storage ႏို႔ရည္ကို ဘယ္လိုထားသုိမလဲ http://doctortintswe.blogspot.com/2014/11/breast-milk-storage.html
5. Calcium ကယ္လ္စီယမ္ http://doctortintswe.blogspot.com/2014/12/calcium.html
6. Calcium blood test ကယ္လ္စီယမ္ စစ္ေဆးျခင္း http://dts-medicaleducation.blogspot.in/2013/02/calcium-blood-test.html
7. Cereal မနက္စာ http://doctortintswe.blogspot.com/2017/03/cereal.html
8. Chicken egg and Duck egg ဘဲဥကို ပြတ္စားပါတဲ့ http://doctortintswe.blogspot.com/2014/12/duck-eggs.html
9. Chicken eggs and Cholesterol ၾကက္ဥနဲ႔ ကိုလက္စေထာ http://doctortintswe.blogspot.com/2014/11/chicken-eggs.html
10. Cholesterol and food ကိုလက္စေထာနဲ႔ အစားအစာ http://doctortintswe.blogspot.com/2015/03/cholesterol-and-food.html
11. Cholesterol ကိုလက္စေထာ http://doctortintswe.blogspot.com/2014/11/cholesterol.html
12. Cirrhosis Diet အသည္းေျခာက္ အစားအတဲ့က္ http://doctortintswe.blogspot.com/2015/12/digestive-myths.html
13. Coconut oil အုန္းဆီ၊ စားအုန္းဆီ http://doctortintswe.blogspot.com/2015/07/coconut-oil.html
14. Cod liver oil ငါးၾကီးဆီ http://doctortintswe.blogspot.com/2014/11/cod-liver-oil.html
15. Cooking Oils စားသံုးဆီ http://doctortintswe.blogspot.com/2014/10/cooking-oils.html
16. Corn ေျပာင္းစားနည္း http://doctortintswe.blogspot.com/2014/11/corn.html
17. Crash diets ပိန္စာ http://doctortintswe.blogspot.com/2014/11/crash-diets.html
18. Diabetes diet ဆီးခ်ိဳအတြက္အစားအစာေတြ http://doctortintswe.blogspot.com/2014/12/diabetes-diet.html
19. Diet and cancer ကင္ဆာ နဲ႔ အစားအစာ http://dts-medicaleducation.blogspot.com/2012/01/diet-and-cancer.html
20. Diet for a breastfeeding mom 1 ႏို႔တိုက္မိခင္ ဘာစားခ်င္လဲ ၁ http://doctortintswe.blogspot.com/2015/01/diet-for-breastfeeding-mom-1.html
21. Diet for a breastfeeding mom 2 ႏို႔တိုက္မိခင္ ဘာစားခ်င္လဲ ၂ http://doctortintswe.blogspot.com/2015/12/banana-diets.html
22. Digestive Myths အစားအစာမွာ အထင္မွားေနတာေတြ http://doctortintswe.blogspot.com/2014/12/cirrhosis-diet.html
23. Eggs and Sprite အားျဖစ္တယ္ဆိုလို႔ http://doctortintswe.blogspot.com/2014/11/eggs-and-sprite.html
24. Eggs ၾကက္ဥ အစရွာျခင္း http://doctortintswe.blogspot.com/2014/11/eggs.html
25. Evening primrose oil ညေနခင္း ႏွင္းဆီ http://doctortintswe.blogspot.com/2015/06/evening-primrose-oil.html
26. Folic acid ေဖါလစ္-အက္စစ္ http://dts-medicaleducation.blogspot.com/2011/11/folic-acid.html
27. Food combination အစားအစာ ဘယ္လို တြဲစားသင့္ပါသလဲ http://doctortintswe.blogspot.com/2015/03/food-combination.html
28. Food for and not for Diabetes http://doctortintswe.blogspot.com/2015/12/food-for-and-not-for-diabetes.html
29. Food for health အစားအတဲ့က္ http://doctortintswe.blogspot.com/2015/03/food-for-health.html
30. Food Storage and Safety Guidelines အစားအတဲ့က္ သိုေလွာင္ျခင္း http://doctortintswe.blogspot.com/2015/04/food-storage-and-safety-guidelines.html
31. Foods for Healthy Hair ဆံပင္ အာဟာရ http://doctortintswe.blogspot.com/2014/11/foods-for-healthy-hair.html
32. Hard-Boiled Egg Vs Fried Egg ၾကက္ဥေက်ာ္နဲ႔ ၾကက္ဥျပဳပ္ http://doctortintswe.blogspot.com/2015/07/hard-boiled-egg-vs-fried-egg.html
33. High Calorie Food ကယ္လိုရီ ေတြတဲ့ အစားအစာေတြ http://dts-medicaleducation.blogspot.com/2010/07/high-calorie-food.html
34. High Cholesterol diet ကိုလက္စေထာ ေတြလို႔ မစားသင့္တဲ့အစားအစာေတြ http://doctortintswe.blogspot.com/2014/12/high-cholesterol-diet.html
35. Iodine ပင္လယ္နဲ႔မနီး လည္ပင္းၾကီး http://dts-medicaleducation.blogspot.com/2011/01/iodine.html
36. Iron supplement and Liver diseases သံဓါတ္နဲ႔ အသည္းေရာဂါ http://dts-medicaleducation.blogspot.com/2011/11/iron-supplement-and-liver-diseases.html
37. Iron supplements သံဓါတ္အားေဆး http://dts-medicaleducation.blogspot.in/2013/01/iron-supplements.html
38. Liver Tonics အသည္းအားေဆး http://doctortintswe.blogspot.com/2015/04/liver-tonics.html
39. Milk types ႏြားႏို႔အမ်ိဳးအစားေတြ http://doctortintswe.blogspot.com/2014/10/milk-types.html
40. Minerals ဓါတ္ဆားေတြ http://doctortintswe.blogspot.com/2014/11/minerals.html
41. Nutrition Facts အျမစ္-အသည္း ခြဲသိရေအာင္ http://dts-medicaleducation.blogspot.in/2011/03/nutrition-facts.html
42. Nutrition for women အမ်ိဳးသမီးေတြအတြက္အာဟာရ http://doctortintswe.blogspot.com/2015/08/nutrition-for-women.html
43. Nutrition အာဟာရ http://dts-medicaleducation.blogspot.com/2009/12/nutrition.html
44. Oat အုတ္စပါး http://doctortintswe.blogspot.com/2014/11/oat.html
45. Obimin အိုဗီမင္ အားေဆး http://doctortintswe.blogspot.com/2014/12/nutrition.html
46. Omega-3 အိုမီဂါ သရီး ဘာလို႔ နာမယ္ၾကီး http://dts-medicaleducation.blogspot.com/2011/11/omega-3.html
47. Palm oil and Coconut oil စားအုန္းဆီနဲ႔ အုန္းဆီ http://doctortintswe.blogspot.com/2015/07/palm-oil.html
48. Raw food အစိမ္းစားတဲ့အေလ့ http://doctortintswe.blogspot.com/2015/03/raw-food.html
49. Saturated Fatty Acids and Health risks ဆီ၊ အဆီနဲ႔ က်န္းမာေရး http://doctortintswe.blogspot.com/2015/03/saturated-fatty-acids-and-health-risks.html
50. Supplementary foods ကေလးအတြက္ ျဖည့္စြက္စာ http://doctortintswe.blogspot.com/2014/11/supplementary-foods.html
51. Tonics အားေဆး http://doctortintswe.blogspot.com/2014/11/tonics.html
52. Trans Fats က်န္းမာေရးနဲ႔ မသင့္တဲ့ စားသံုးဆီ http://doctortintswe.blogspot.com/2014/10/trans-fats.html
53. Trans Fats က်န္းမာေရးနဲ႔ မသင့္တဲ့ စားသံုးဆီ http://doctortintswe.blogspot.com/2014/10/trans-fats.html
54. Trans Fats အညာသားေတြဆီစားၾကသည္ http://doctortintswe.blogspot.com/2014/10/cooking-oils.html
55. Types of Eggs ၾကက္ဥအမ်ိဳးမ်ိဳး http://doctortintswe.blogspot.com/2015/07/types-of-eggs.html
56. Vegetarianism သက္သတ္လြတ္ နဲ႔ က်န္းမာေရး http://doctortintswe.blogspot.com/2014/11/vegetarianism.html
57. Vitamin A ဗီတာမင္ ေအ http://doctortintswe.blogspot.com/2015/04/vitamin.html
58. Vitamin B complex ဗီတာမင္ ဘီ အုပ္စု http://doctortintswe.blogspot.com/2014/11/vitamin-b-complex.html
59. Vitamin B12 and Iron supplement ဘီ-၁၂ နဲ႔ သံဓါတ္လုိအပ္ခ်က္ http://doctortintswe.blogspot.com/2014/11/vitamin-b12-and-iron-supplement.html
60. Vitamin C ဗီတာမင္ စီ http://doctortintswe.blogspot.com/2015/04/vitamin-c.html
61. Vitamin D ဗီတာမင္ ဒီ http://doctortintswe.blogspot.com/2014/11/vitamin-d.html
62. Vitamin E ညိဳေခ်ာေလးေတြ http://doctortintswe.blogspot.com/2014/11/vitamin-e.html
63. Vitamin K ဗီတာမင္ ေက http://doctortintswe.blogspot.com/2014/11/vitamin-k.html
64. Vitamins and memory ဗီတာမင္ေတြက မွတ္ဥာဏ္တိုးေစႏိုင္သလား http://doctortintswe.blogspot.com/2015/03/vitamins-and-memory.html
65. Zinc သြပ္ဓါတ္ http://doctortintswe.blogspot.com/2016/01/zinc.html

ေဒါက္တာတင့္ေဆြ

Comments

Popular posts from this blog

က်န္းမာျခင္းသည္ လာဘ္တပါး

တခုတ္တရ