Food Storage and Safety Guidelines အစားအေသာက္ သိုေလွာင္ျခင္း

၁။ မဂၤလာပါဆရာ ကၽြန္ေတာ္သိခ်င္တာေလး ေမးပါရေစ။ အခုေတာ့ျပည္ပမွာဆိုေတာ့ တေယာက္တည္းခ်က္စားပါတယ္။ တေယာက္ထဲဆိုေတာ့ ဟင္းတခါခ်က္ရင္ ၃ရက္စာေလာက္ခ်က္ထားၿပီး အပူေပးတဲ့စက္နဲ႔ မနက္တခါ ညတခါ ေႏႊးေႏႊးစားပါတယ္။ ၃ ရက္ဆိုေတာ့ ျပန္ေႏြးတဲ့အႀကိမ္ေရက ၆ ႀကိမ္ေလာက္ျဖစ္ေနပါတယ္။ အသီးအရြက္ေတြေရာ အသားငါးပါ ဒီလိုဘဲခ်က္ခ်က္စားျဖစ္ပါတယ္။ က်န္းမာေရးအရ သင့္ေတာ္လား မသင့္ေတာ္ဘူးလား ေက်းဇူးျပဳၿပီး ဗဟုသုတအေနနဲ႔ေရာ က်န္းမာေရးအရပါ သိပါရေစဆရာ။ စာလုံးေပါင္းတာေတြမမွန္ရင္လည္း ခြင့္လႊတ္ေပးပါ။ ဆရာတို႔မိသားစု ထာဝရက်န္းမာပါေစ။

ဗဟုသုတနဲ႔ သင့္ေသာ္ေတြကို ျပင္လိုက္တယ္။

သင့္တင့္တဲ့ အပူခ်ိန္မွာထားသိုတာက စားလို႔ ေရာဂါ မရေစေလာက္ပါ။ အစားအေသာက္ဆိုတာ ထားတာၾကာေလ အာဟာရဓါတ္နည္းေလး။ ပရိုတင္းလိုဓါတ္က မေလ်ာ့ႏိုင္။ အသီးအရြက္ေတြက ေလ်ာ့ေစႏိုင္။ ေရာဂါေတာ့ မရေလာက္။

၂။ သမီး စိတ္ထဲမရွင္းတာေလး ေမးခ်င္လို႔ပါ။ အစားအေသာက္ေတြ အသားေတြ ခ်က္ထားတဲ့ဟင္းကို ေရခဲေသတၱာထဲ ဘယ္ႏွစ္ရက္ ထားသင္႔ပါသလဲဆရာ။ သမီးသူငယ္ခ်င္းက တပတ္ေလာက္ဘပဲထားထား ဘာမွမျဖစ္ပါဘူးတဲ့။ သမီးကေတာ့ ၂ ရက္ေလာက္ဘဲထားသင့္တယ္။ အသားအစိမ္းဆိုရင္ေတာ့တမ်ိဳးေပါ႔။ ခ်က္ျပီးသားဆိုရင္ ၂ ရက္ထပ္ ပိုထားရင္ က်န္းမာေရးအရမေကာင္းပါဘူးလို႔။ သူကအဲ့လိုမဟုတ္ပါဘူးရတယ္တဲ့။ အဲ႔ဒါ စိတ္ထဲမရွင္းမလင္း ျဖစ္ေနလို႔ပါဆရာ။

၃။ ဆရာရွင့္ ေရခဲေသတၱာသံုးျခင္းသည္ က်န္းမာေရးကို ထိခိုက္ႏိုင္ေစပါသလားရွင္။ အသားငါးမ်ား၊ အရြက္၊ အေအး၊ ဥ၊ ႏို႔ လက္ဖက္တို႔ကို ေရခဲေသတၱာထဲတြင္ ၾကာရွည္ထားျပီး စားေသာက္ျခင္းမ်ားသည္ က်န္းမာေရးကို သိသိသာသာ ထိခိုက္ႏိုင္ပါသလားရွင္။ ေရခဲေသတၱာအသံုးျပဳျခင္းသည္ ကင္ဆာေရာဂါျဖစ္ပြားျခင္းႏွင့္ ဆိုင္မဆိုင္ကိုလည္း ေျဖၾကားေပးေစခ်င္ပါတယ္ရွင့္။

• အစားအစာေတြကို တနပ္စာထက္ပိုေနတာမွန္သမွ် ထားသိုဘို႔လိုရင္ စတနစ္တက် ထားသိုတတ္ရပါမယ္။
• အစားအစာရဲ႕ အရည္အေသြး၊ အနံ႔-အရသာ၊ အာဟာရဓါတ္ေတြ မနည္းေစ၊ မပ်က္စီးေစေအာင္ သတိထားရမွာ ျဖစ္ပါတယ္။
• မထားသိုတတ္လို႔ အစားအစာပုပ္သိုးျပီး စာမိရင္ အစာဆိပ္သင့္ပါမယ္။
• အေျခခံအားျဖင့္ ေရခဲေသတၲာထဲမွာ ထားသိုရပါမယ္။ တခ်ိဳ႕ကို အစားသိုဘီရို (ေၾကာင္အိမ္) မွာ ထားရပါမယ္။ ဥပမာ ဆန္၊ ဂ်ံု၊ ပဲ။ ပ်က္စီးလြယ္တဲ့ အသီး၊ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ေတြကုိ အတိုင္းအဆနဲ႔သာဝယ္သင့္ပါတယ္။
• အသား၊ ငါး၊ ဥ၊ ႏို႔နဲ႔ ႏို႔ထြက္အစားအစာေတြကို ေရခဲေသတၲာထဲမွာ အေအးဆံုးေနရာမွာထားရမယ္။ ေရခဲေသတၲာထဲမွာလဲ ျပည့္ညပ္ေနေအာင္ မထားသင့္ပါ။
• ခ်က္ျပဳတ္ျပီးသားအစာေတြကို ေလလံုေအာင္ထုပ္ပိုးျပီးမွ သိမ္းရပါမယ္။ ဒါမွမဟုတ္ zip lock pouches ဇစ္ပိတ္ပါတာမ်ိဳးနဲ႔ထားပါ။
• ေရခဲေသတၲာကို ၁၅ ရက္တခါ သန္႔ရွင္းေရးလုပ္ပါ။ ေဟာင္း၊ သိုးေနတာမ်ိဳး အစအန မက်န္ပါေစနဲ႔။
• ခဲခန္းအပူခ်ိန္ကို 0ºF ေအာက္မွာသာထားပါ။
• ခဲထားတဲ့ ပဲ + ၾကက္သားအစားေတြကို ခဲခန္းထဲမထားပါနဲ႔။
• soups, stews and casseroles ေတြကို ျပန္အပူေပးတာနဲ႔ ျပန္ေအးခဲေအာင္လုပ္တာ ေရွာင္က်ဥ္ပါ။
• စားလို႔မကုန္တာကိုသိမ္းထားရင္ ေန႔စြဲေရးမွတ္ထားပါ။ ျမန္ျမန္စားသံုးပါ။
• ထားစရာကိုလဲ အခ်ိန္မွန္ သန္႔ရွင္းေရးလုပ္ေပးပါ။
• ထားသိုတဲ့အစားအစာဟာ အရည္အေသြး အနည္းနဲ႔အမ်ား ေလွ်ာ့ပါတယ္။
• ထားစရာအခန္းသာမက ကိုင္တြယ္တဲ့လက္ကလဲ သန္႔ရပါမယ္။

အစားအစာအမ်ိဳးအစားအလိုက္ ဘယ္ေနရာမွာ ဘယ္ေလာက္ၾကာထားႏိုင္သလဲ
အခန္းတြင္းအပူခ်ိန္ = (70° F)၊ ေရခဲေသတၲာ = (37° to 40° F)၊ အခဲခန္း = (0 °F)
• ေပါင္မုန္႔ အခန္းတြင္း = ၃-၅ ရက္။ အခဲခန္း = ၃ လ
• ကိတ္မုန္႔ ေရခဲေသတၲာ = ၂-၄ ရက္၊ အခဲခန္း = ၂-၄ လ
• ခ်ိစ္ ေရခဲေသတၲာ = ၁-၄ ရက္၊ အခဲခန္း = ၁-၆ လ
• ေထာပတ္ ေရခဲေသတၲာ = ၁-၃ လ၊ အခဲခန္း = ၉-၁၂ လ
• ေရခဲမုန္႔ ေရခဲေသတၲာ = မထားရ၊ အခဲခန္း = ၁-၂ လ
• ႏို႔ ေရခဲေသတၲာ = ၇ ရက္၊ အခဲခန္း = ၁ လ
• ေရာဂတ္ ေရခဲေသတၲာ = ၇-၁၄ ရက္၊ အခဲခန္း = ၁-၂ လ
• ပန္းသီး အခဲခန္း = ၃-၅ လ
• ငွက္ေပ်ာသီး အခန္းတြင္း။
• စပ်စ္သီး၊ သေဘၤာသီး၊ မာလကာသီး၊ ေရခဲေသတၲာ = ၁-၂ ပတ္
• သံပုရာသီး၊ အခန္းတြင္း= ၇ ရက္၊ ေရခဲေသတၲာ = ၂-၅ ပတ္။
• လိမ္ေမာ္သီး အခန္းတြင္း= ၃-၄ ရက္၊ ေရခဲေသတၲာ = ၂-၅ ပတ္။
• ေဖ်ာ္ရည္ ေရခဲေသတၲာ = မဖြင့္ ၃ ပတ္၊ ဖြင့္ ၇-၁ဝ ရက္၊ ခဲခန္း = ၈-၁၂ လ။
• ဝက္အူေတာင့္ ေရခဲေသတၲာ = ၁-၂ ရက္။ ခဲခန္း = ၁-၂ လ။
• ၾကက္သား ေရခဲေသတၲာ = ၁-၂ ရက္။ ခဲခန္း = ၁၂ လ။
• ပီဇာ ေရခဲေသတၲာ = ၃-၄ ရက္။ ခဲခန္း = ၁-၂ လ။
• အေစ့အဆံ အခန္းတြင္း = ၃-၄ လ။ ေရခဲေသတၲာ = ၁၂ လ။ ခဲခန္း = ၂၄ လ။
• တို႔ဖူး ေရခဲေသတၲာ = ၇ ရက္။ ခဲခန္း = ၅ လ။
• ဟင္းသီးဟင္းရြက္ ေရခဲေသတၲာ = ၇ ရက္။ ခဲခန္း = ၈-၁၂ လ။
• မိႈ ေရခဲေသတၲာ = ၁-၂ ရက္။ ခဲခန္း = ၈-၁၂ လ။
• ခရမ္းခ်ဥ္သီး ခဲခန္း = ၃-၄ လ။

ေဒါက္တာတင့္ေဆြ
၂၂-၁၁-၂ဝ၁၇

Comments

Popular posts from this blog

က်န္းမာျခင္းသည္ လာဘ္တပါး

တခုတ္တရ