Neem Leaves တမာရြက္

ကေန႔ေတာ့ ေတာထဲသြားခူးတာလည္းမဟုတ္။ ေစ်းဆိုင္သြားဝယ္တာလည္းမဟုတ္။ အိမ္မွာတင္စိုက္တာလည္းမဟုတ္။ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ေတာ့ အစံုရတယ္။ ညမွာရလာတာက သမီးမိတ္ေဆြကေပးတဲ့ ခ်ဥ္ေပါင္ရြက္။ ေခြ်းမဆီကရတဲ့ တမာရြက္နဲ႔ ခရမ္းခါးသီး။ တမာရြက္က ကြ်န္ေတာ့္နာမည္နဲ႔၊ ခရမ္းခါးသီးက အန္တီနာမည္တပ္ထားတယ္။

တမာထဲကဓါတ္ကို Azadirachta indica ေခၚတယ္။ အာယုေဗဒေဆး၊ အူနာနီနဲ႔ ဟိုမီယိုပက္သစ္ေဆးနည္းေတြမွာ သံုးၾကတယ္။ ေခတ္ေပၚေဆးနည္ရဲ႕ အဓိကသံုးလို ျဖစ္လာေနတယ္။ သူ႔ကိုဓါတ္ခြဲရင္ ျဒပ္ေပါင္း ၁၄ဝ မကပါတယ္။ တမာရြက္၊ တမာပြင့္၊ တမာေစ့၊ တမာျမစ္၊ တမာသီး၊ တမာေခါက္ေတြကို စမ္းတာျဖစ္တယ္။ ေရာင္ရမ္းျဖစ္စဥ္၊ ပိုးဝင္ျခင္း၊ ကိုယ္ပူ၊ အေရျပားနာေတြနဲ႔ သြားမေကာင္းတာေတြအတြက္ သံုးၾကတယ္။ အမ်ားဆံုးက တမာအရြက္ကိုသံုးတယ္။ ေဆးဝါးေဗဒအရ ခုခံအား၊ ေရာင္ရမ္းျဖစ္စဥ္၊ ငွက္ဖ်ား၊ ဖန္းဂတ္စ္၊ ဗက္တီးရီးယား၊ ဗိုင္းရပ္စ္၊ ကင္ဆာအစြမ္းေတြအျပင္ အနာသက္သာနဲ႔ သၾကားဓါတ္က်စြမ္းေတြလဲ ရွိတယ္။

တမာရ့ဲေဆးစြမ္းေကာင္း (၆) မ်ိဳး
(၁) အေရျပားနာမ်ား
တမာရြက္ကို ႏူးသြားေအာင္ျပဳတ္ပါ။ ျပဳတ္ရည္ကအစိမ္းေရာင္ျဖစ္လာမယ္။ အရြက္ေတြအေရာင္ေျပာင္းလာမယ္။ ျပဳတ္ေရကို ေဆးအျဖစ္လိမ္းပါ။ ေရခ်ိဳးေရထဲလဲထည့္သံုးပါ။

(၂) ဝက္ျခံ
တမာရြက္ျပဳတ္ရည္ကို ဂြမ္းစေလးနဲ႔ ဝက္ျခံေပၚလိမ္းေပးပါ။ (တမာ+သခြါးသီး) နဲ႔ (တမာ+ေရာဂတ္) ေတြကို မ်က္ႏွာမွာ ကပ္ႏိုင္တယ္။

(၃) အေရျပားတင္းေဆး
တမာရြက္ ျပဳတ္ရည္ကို မ်က္ႏွာအေရးအေၾကာင္းေတြထင္ေနတာ သက္သာေစမယ္။ ငယ္ရုပ္ဆင္ေစမယ္။ ဝက္ျခံအမာရြတ္ ထင္ေနတာ သက္သာေစမယ္။ (တမာ+ႏွင္းဆီ) ကိုမ်က္ႏွာမွာကပ္ႏိုင္တယ္။ ျပီးရင္မ်က္ႏွာသစ္လိုက္ပါ။

(၄) အေရျပားေျခာက္ေနရင္
တမာမံႈ႕ထဲမွာ စပ်စ္ေစ့ဆီနဲ႔ေရာျပီး မ်က္ႏွာကို ညီညီညာညာလိမ္းပါ။ မိနစ္အနည္းငယ္ၾကာရင္ ေရေအးနဲ႔မ်က္ႏွာသစ္ပါ။

(၅) အေရျပားအေပါက္မ်ား
ဝက္ျခံေခါင္းမဲကေန က်န္ရစ္တဲ့အေပါက္ေတြကို သက္သာေစမယ္။ (တမာရြက္ + လိမ္ေမာ္ခြံ) ေရာေထာင္းပါ၊ (ပ်ားရည္ + ေရာဂတ္ + ပဲပုပ္ဆီ) နဲနဲစီေရာပါ၊ တပါတ္ ၃ ၾကိမ္လိမ္းပါ။ တမာဆီလဲသံုးႏိုင္တယ္။

(၆) ဆံပင္
ဆံပင္ေပါက္သန္ေစမယ္။ တမာဆီကို ေဘာက္၊ မိႈေရာဂါေတြအတြက္သံုးႏိုင္တယ္။ တမာမံႈ႕နဲ႔ေရေရာျပီး ေခါင္းလိမ္းျပီး တနာရီေစာင့္ပါ၊ ေနာက္ ေခါင္းေလွ်ာ္လိုက္ပါ။

ေဆးသုေတသနထဲမွာမပါတဲ့ တမာရြက္အစြမ္းကို ဗမာေတြပဲသိတယ္။ တမာရြက္ေပၚခ်ိန္မွာ တမာရြက္အတို႔နဲ႔ စားရတဲ့ အရသာကို ဘာနဲ႔မွမလဲႏိုင္ပါ။ တို႔စရာ အညာငါးပိခ်က္က အလိုက္ဖက္ဆံုး။ ေအာက္ငါးပိရည္နဲ႔လည္း ေကာင္းတယ္။ ငန္ျပာရည္ခ်က္နဲ႔လည္း ေကာင္းတယ္။ စားတမာမရွိလည္း တမာမွန္သမွ်စားလို႔ရတယ္။ တမာရြက္ကို အခ်ဥ္ (ဆီးခ်ဥ္သီး) နဲ႔စိမ္တာကေတာ့ စပါယ္ရွယ္။

ခရမ္းခါးသီးကို ေျပာင္းဖူးနဲ႔ေရာျပဳတ္မယ္တဲ့။ အဲဒီစားနည္းကို ခ်င္းလူမ်ိဳးေတြဆီကေနရတာ။ ေျပာင္းဖူးကလည္း ေယာနယ္နဲ႔ ခ်င္းေတာင္ကထြက္တဲ့ စီး (ေစး) တဲ့ေျပာင္းက ပိုေကာင္းတယ္။ အေမရိကန္ေျပာင္းက ခ်ိဳတယ္။

ေဒါက္တာတင့္ေဆြ
၁-၈-၂ဝ၁၆

Comments

Popular posts from this blog

က်န္းမာျခင္းသည္ လာဘ္တပါး

တခုတ္တရ