အုန္းႏို႔ေခါက္ဆြဲ

အုန္းႏို႔ေခါက္ဆြဲ ကြ်န္ေတာ္က ေကာင္းတယ္လို႔ေျပာခဲတယ္။

မေန႔က ဘုန္းၾကီးေက်ာင္း ေစ်းေရာင္းပြဲမွာ သမီးနဲ႔ ေခြ်းမနဲ႔အတူ အုန္းႏို႔ေခါက္ဆြဲေရာင္းၾကတယ္။ မကုန္ဘူးတဲ့။ လူရင္းတေယာက္က သမီးကို ေနာက္ႏွစ္ေတာ့ အုန္းႏို႔ေခါက္ဆြဲကို စိတ္နာသြားျပီထင္တယ္လို႔ စေတာ့။ သမီးက ေနာက္ႏွစ္မဟုတ္ဘူး၊ အခုကို မကုန္ေသးလို႔ နာေနျပီတဲ့။

ကြ်န္ေတာ့္ မေန႔ကညစာ အုန္းႏို႔ေခါက္ဆြဲစားတယ္။ ကိုယ့္သမီးခ်က္လို႔ေျပာတာမဟုတ္။ ဒီတခါ အုန္းႏို႔ေခါက္ဆြဲက အဟုတ္ေကာင္းတယ္။ အေနေတာ္တယ္။ အဆာပလာ အပိုမပါ။ အဆာမ်ားတဲ့ဟင္းဆို ဟုံတတ္တယ္။ ဟင္းရည္ကို ပူေအာင္ေႏႊးျပီး၊ ငရုပ္သီးမံႈ႕ကိုယ္ၾကိဳက္သေလာက္ထည့္စားတာ ႏွစ္ပန္းကန္။

ေနာက္ေခြ်းမတေယာက္နဲ႔ ေျမးမတို႔က ခုမနက္ အိမ္လာစားၾကတယ္။ သူတို႔က ညကတည္းက ဘြတ္လုပ္ထားတာ။

ကြ်န္ေတာ္က ကိုယ့္ပါတီကိုလည္း အျမဲတန္း ဖူးဖူးမႈတ္တာ မလုပ္တတ္ပါ။

Coconut Milk အုန္းႏို႔

၁။ အုန္းႏို႔ေခါက္ဆြဲက ေသြးတိုးတတ္ပါလား ဆရာ။
၂။ ၾကိဳက္တယ္ဆရာ။ ဒါေပမယ့္ ေသြးတိုးမွာေၾကာက္တယ္။

ဘယ္အစားအေသာက္မွာမဆို အေကာင္းနဲ႔ သတိထားစရာေတြ ဒြန္တြဲေနပါတယ္။

ဗီတာမင္ စီ၊ အီး၊ ဘီ-၁၊ ဘီ-၅၊ ဘီ-၆ ေတြနဲ႔ ဆယ္လယ္နီယမ္၊ ဆိုဒီယမ္၊ ကယ္လ္စီယမ္၊ မက္ဂနီဆီယမ္နဲ႔ ေဖါ့စ္ဖါးရပ္စ္ ဓါတ္ဆားေတြလည္းပါတယ္။ ေကာင္းတယ္။ Lauric acid ကို ကိုယ္ကေန Monolaurin အျဖစ္ေျပာင္းေပးတယ္။ ဗက္တီးရီးယားေတြနဲ႔ ဗိုင္းရပ္စ္ေတြကိုခုခံတိုက္ရာမွာ အသံုးက်တယ္။

ႏို႔အမ်ိဳးမ်ိဳး (မိခင္ႏို႔ + ႏြားႏို႔) ထဲမွာပါတဲ့ လက္တို႔စ္ဓါတ္နဲ႔ မတည့္သူေတြအတြက္ အုန္းသီးကထုတ္တာကတည့္တယ္။

ကလိုရီမ်ားတာေတာ့ သတိထားရပါမယ္။ က်န္းမာေရးအတြက္ မေကာင္းပါ။ လူကိုပိုဝေစတယ္။ တခြက္ကေန ကယ္လိုရီ ၅၅ဝ ရမယ္။ လူေတြ တေနကုန္ ၂ဝဝဝ-၂၅ဝဝ သာပ်မ္းမွ်လိုအပ္တယ္။ အဆီပါတာ မ်ားတယ္။ ျပည့္ဝဆီပါတယ္။ တခြက္ကေန အဆီ 40 grams ရမယ္။ အဆီဓါတ္က အသားကရတဲ့အဆီထက္ေတာ့ေကာင္းတယ္။ HDL ကိုလက္စေထာ အေကာင္းကို တိုးေစတယ္။ LDL ဆိုးတဲ့ကိုလက္စေထာပါ မ်ားေစမယ္။

Coconut milk100ml ကေနရမဲ့ အာဟာရဓါတ္မ်ား
ကယ္လိုရီ = 154 calories
ပရိုတင္း = 1.4g protein
အဆီ = 15g fat (13.2g saturates)
ကာဗြန္ဟိုက္ဒရတ္ = 3.4g carbohydrate

အုန္းႏို႔ေခါက္ဆြဲမွာ အုန္းႏို႔အျပင္ အမ်ားၾကီးပါေသးတယ္။ အုန္းႏုိ႔ကို ဗူးနဲ႔ ကိုယ္တိုင္ညွစ္တာ တမ်ိဳးမ်ိဳးသံုးတယ္။ ႏြားႏို႔၊ ႏို႔စိမ္းထည့္တဲ့သူက ထည့္တယ္။ ေခါက္ဆြဲအစို အလံုး၊ အျပားသံုးတယ္။ ကုလားပဲ၊ ဆီ၊ ငံျပာရည္၊ ပဲငံျပာရည္၊ ဆား၊ သၾကား၊ နႏြင္းမႈန္႔၊ ငရုတ္သီးမႈန္႔၊ အေရာင္တင္မႈန္႔၊ ဟင္းခ်ိဳမႈန္႔၊ ၾကက္သြန္နီ၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ဂ်င္း၊ မိႈ၊ အသားတု၊ ၾကက္အရိုး၊ ၾကက္အသား၊ ၾကက္အသဲအျမစ္၊ ၾကက္ဥျပဳတ္၊ ပဲေၾကာ္၊ အီၾကာေကြး၊ ငါးဖယ္ဆုတ္၊ မံု႔ၾကြတ္ေၾကာ္၊ သံပုရာသီး၊ နံနံပင္။

အုန္းႏို႔ေခါက္ဆြဲမွာ ပါေနတဲ့ အမယ္တခုခ်င္းကို မေရးေတာ့ပါ။ လူ ၄-၅ဝဝ ကို ဖိတ္စာတမ်ိဳးတည္း ေဝပါတယ္။ လူၾကီးမင္းရဲ႕က်န္းမာေရးကို မေမးပါ။ အယုတ္အလတ္အျမတ္မေရြးဆိုတာ လူမႈေရးသာျဖစ္တယ္။ က်န္းမာေရးမဟုတ္ပါ။ အေျခခံလမ္းညႊန္ကေတာ့ အသင့္အတင့္ဟာ က်န္းမာေရးအတြက္ သင့္တယ္။ ကိုယ့္က်န္းမာေရး (ေသြးတိုး + ဆီးခ်ိဳ + ကိုလက္စေထာ + ကိုယ္အေလးခ်ိန္) သိပါ။

ေဒါက္တာတင့္ေဆြ
၂၉-၅-၂ဝ၁၇

Comments

Popular posts from this blog

က်န္းမာျခင္းသည္ လာဘ္တပါး

တခုတ္တရ