Salt ဆားမ်ားလြန္းလို႔ ႏွလံုးေရာဂါနဲ႔ ေသဆံုးေနရသူေပါင္း တႏွစ္မွာ ၁႕၆၅ သန္းရွိ

၁၃-၈-၂ဝ၁၄ ေန႔ ဝါရွင္တန္ကေနလာတဲ့သတင္းျဖစ္ပါတယ္။ ကမာၻ႔က်န္းမာေရးအဖြဲ႔ရဲ႕သတ္မွတ္ခ်က္ တေန႔မွာ ဆား  ေခၚ ဆိုဒီယမ္ ၂ ဂရမ္ထက္မ်ားရင္ က်န္းမာေရးအတြက္ အႏၲရာယ္ရွိပါမယ္။ ကမာၻၻမွာ ဆားစားသံုးေနမႈ ၂ဝ၁ဝ တံုးက ၃႕၉၅ ဂရမ္ရွိေနတယ္လို႔ သိရတယ္။ သတိေပးခ်က္ထက္ ၂ ဆရွိေနပါတယ္။ အာဖရိက ဆာဟာရ ေအာက္ပိုင္းႏိုင္ငံေတြက ၂႕၁၈ ဂရမ္နဲ႔ အာရွအလယ္ပိုင္းက ၅႕၅၁ ဂရမ္ စားတယ္။ ႏွလံုးေရာဂါနဲ႔ ေသဆံုးရသူေတြထဲက ၁ဝ% ဟာ
ဆားမ်ားလို႔ ျဖစ္တယ္။ တႏွစ္မွာ ၁႕၆၅ သန္းရွိတယ္။

အေမရိကန္ျပည္ေထာင္စု မွာ သုေတသနလုပ္ထားတာကိုသာ ေဖၚျပႏိုင္ပါတယ္။
၁။ ေပါင္မုန္႔စသည္ = စားသမွ်ဆားရဲ႕ ၇႕၂%  ၇႕၄%
၂။ ျပဳျပင္ထားတဲ့အသား = ၅႕၅%  ၅႕၁%
၃။ ပစ္ဇာ = ၅%  ၄႕၉%
၄။ အသား = ၄႕၅%  ၄႕၅%
၅။ စြပ္ျပဳပ္ = ၄႕၂%  ၄႕၃%
၆။ ဘာဂါ + ဆင္းဒဝစ္ခ်္ = ၄႕၅%  ၄%
၇။ ဒိန္ခဲ = ၃႕၉%  ၃႕၈%
၈။ အသားဟင္းမ်ား = ၃႕၅%  ၃႕၃%
၉။ ပါစတာစသည္ = ၃႕၄%  ၃႕၂%
၁ဝ။ သြားရည္စာ = ၂႕၈%  ၃႕၁% ။

တေန႔မွာ ဆား ၃႕၂၆၆ ဂရမ္  လဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္းခြဲ စားသံုးတယ္။ လဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္းသာ စားသင့္တယ္လို႔ အၾကံျပဳခ်က္ထုတ္ထားပါတယ္။

ျမန္မာအစားအစာေတြအတြက္ သုေတသနမေတြ႔ေသးပါ။ ကိုယ္စားတာ ငန္သလား ကိုယ္တိုင္သိၾကပါမယ္။ ဆိုဒီယမ္ကို ဆားတမ်ိဳးထဲကေနရေနၾကတာ မဟုတ္ပါ။ ဆားနဲ႔လုပ္ရတဲ့အစားအစာေတြ မ်ားလြန္းတယ္။ သိပ္မသိဘဲ သံုးေနၾကတာက MSG ဟင္းခ်ိဳမႈန္႔ျဖစ္တယ္။ အိမ္သံုးဆားရဲ႕ ၃ ပံု ၁ ပံု ပါတယ္။ ဟင္းခ်ိဳမွဳန္႔ရဲ႕ ျပႆနာတခုက စြဲတာျဖစ္တယ္။ ေသြးတိုးေရာဂါမွာ အငန္ေလွ်ာ့ေလ သက္သာေလျဖစ္တယ္။ ကိုယ္ေရာင္ေနသူတိုင္းဟာ အငန္မတည့္ပါ။

ေဒါက္တာတင့္ေဆြ
၁၅-၈-၂ဝ၁၄
၁၅-၈-၂ဝ၁၇

Comments

Popular posts from this blog

က်န္းမာျခင္းသည္ လာဘ္တပါး

Furamin BC သံဓါတ္အားေဆး