Neem and BP တမာရြက္နဲ႔ ေသြးတိုး သို႔မဟုတ္ တမာရြက္ကို ရန္လုပ္သူမ်ား

အညာ တမာရြက္ပို႔စ္ေအာက္မွာ ကြန္မင့္ေတြဖတ္ရတယ္။

၁။ အသြားမေတာ္တလွမ္း အစားမေတာ္တလုတ္ ေႏြရာသီအခ်ိန္ ရာသီစာ တမာခ်ဥ္ကုိေတာ့ေသြးတုိး႐ွိသူေတြ သတိထား စားၾကရလိမ့္မယ္ေနာ္ဆရာ

၂။ တမာခ်ဥ္ အရမ္းႀကိဳက္ ေသြးတိုးရွိလို႔ မစားရတာၾကာေပါ့

၃။ ႀကိဳက္ေပမဲ့ ေသြးတိုးနဲ႔ မတဲ့ပါ

သုေတသနလုပ္ထားတဲ့ ေသြးတိုးနဲ႔မသင့္တဲ့အစားအစာ အဓိက ၅ မ်ိဳးနဲ႔ ေနာက္တအုပ္စုရွိတယ္။

1. Salt ဆိုဒီယမ္ကလိုရိုက္ ေခၚ ဆား၊
2. Frozen pizza ပစ္ဇာ
3. Pickles တည္ခ်ဥ္မ်ား
4. Canned or bottled products ဗူးသြပ္ အစာမ်ား
5. Sugar သၾကားနဲ႔ သၾကားပါအစာမ်ား

ေနာက္အုပ္စုထဲမွာ ၾကက္အေရျပား၊ အဆီျပည့္ႏြာႏို႔၊ အမဲသား၊ ဆိတ္သား၊ ေထာပတ္၊ ထရန္စ္ဖက္ ေခၚ ဆီ နဲ႔ အရက္ ပါတယ္။

သူတို႔ဆီမွာ တမာရြက္မစားပါ။ ျမန္မာျပည္မွာ စားသံုးၾကတဲ့အစားအစာေတြထဲမွာ ဆိုဒီယမ္ကလိုရိုက္ ေခၚ ဆားမ်ားမ်ားပါတဲ့ အစားအစာေတြ မသင့္ပါ။ တည္ခ်ဥ္ေတြ မသင့္ပါ။

ခ်ဥ္ခ်ဥ္၊ ခါးခါး၊ စပ္စပ္ အရြက္နဲ႔ အသီးေတြ တခုမွ ေသြးတိုးနဲ႔ မသင့္တဲ့စာရင္းထဲမွာ မပါ။

လူတခ်ိဳ႕မွာ စိတ္အစြဲအလြန္ၾကီးၾကတယ္။ ထင္ထားတာ၊ ဆရာဝန္မဟုတ္သူ သူမ်ားေျပာတာ စားမိလို႔ ေရာဂါျဖစ္တယ္လို႔ ထင္မွတ္ၾကတယ္။ ေသြးဖိအားတိုင္းကရိယာနဲ႔ မတိုင္းဘဲ ေသြးတိုး တက္တယ္ က်တယ္ မသိႏိုင္ပါ။

အေျခခံအခ်က္ ေျပာပါမယ္။ ဆီးခ်ိဳမရွိသူ အခ်ိဳဘယ္ေလာက္စားစား၊ ေသြးတိုးမရွိသူ အငန္ဘယ္ေလာက္စားစား ေရာဂါမျဖစ္ေစႏိုင္ပါ။ ေရာဂါရွိေနသူေတြကေတာ့ မနက္စာ၊ ေန႔စာ၊ ညစာ အနပ္တိုင္းမွာ သတိထားၾကရတယ္။ အခ်ိဳစားမ်ားလို႔ ဆီးခ်ိဳျဖစ္မလာႏိုင္။ ဆီးခ်ိဳရွိသူ အခ်ိဳမသင့္။ အငန္စားတိုင္း ေသြးတိုးျဖစ္မလာႏိုင္။ ေသြးတိုးရွိသူ အငန္ေရွာင္ရတယ္။

တမာရြက္နဲ႔တို႔တဲ့ ငပိရည္၊ ငပိခ်က္ထဲမွာ ဆားေတြပါတယ္။ တမာရြက္ထဲမွာ ဆားပါမေနပါ။ တမာခ်ဥ္ဆိုတာ သရက္သီး ကုလားတည္လို တည္ခ်ဥ္ မဟုတ္ပါ။ လူတခ်ိဳ႕မွာ စိတ္အစြဲ ၾကီးၾကတယ္။ အဲတာလည္း ေရာဂါပဲ။

အေမရိကန္လူမ်ိဳးအားလံုးရဲ႕ ၂၉% မွာ ေသြးတိုးရွိတယ္။ ၇၅ သန္း။ သူတို႔တမာရြက္ မျမင္ဖူးၾကပါ။

ေဒါက္တာတင့္ေဆြ
၂၂-၂-၂ဝ၁၈
၂၂-၂-၂ဝ၁၉

အညာတမာရြက္

တူတေယာက္က တင္ထားလို႔

တမာတပင္ အရွင္ပို႔ေပး။ တမာတကိုင္း သည္အတိုင္းပို႔လိုက္။

တမာရြက္ခူး ေရကူးလာခဲ့။ တမာရြက္ ဖက္နဲ႔ထုပ္ခဲ့။

ဆီးခ်ဥ္သီး ေဖာင္လုပ္စီးခဲ့။ အညာေႏြ ေလပါယူခဲ့။

ေဒါက္တာတင့္ေဆြ
၂၂-၂-၂ဝ၁၈
၂၂-၂-၂ဝ၁၉

စားတမာ ခ်ိဳေလမွ

စားတမာ ဟုတ္ မဟုတ္ကို ဘယ္လို ခြဲျခားရမလဲ သိခ်င္ပါတယ္။

ကြ်န္ေတာ္က ရုကၡေဗဒဆရာမဟုတ္လို႔ အတိအက် မေရးတတ္ပါ။ ေဆာရီး။ တမာ ၆ မ်ိဳးေတာင္ရွိပါသတဲ့။

တမာပင္နဲ႔ ေညာင္ပင္ေတြ မတူၾကပါ။ ပိုျပီးစားေကာင္းတဲ့ တမာရြက္နဲ႔ ေညာင္ရြက္လို႔ရွိတယ္။ အက်င့္ရေနေတာ့ အပင္ကို ျမင္တာနဲ႔ သိတယ္။ ပင္စည္နဲ႔ အကိုင္းထြက္ပံုကလည္း မတူ။ အေခါက္အေရာင္လည္း မတူ။ အရြက္ပံုပန္းကလည္း မတူပါ။ စားတမာပင္က အေခါက္အေရာင္ ပိုမည္းတယ္။ ကိုင္းထြက္တာလည္း ကြဲျပားတယ္။ ေညာင္ရြက္လည္း အေရာင္ကအစ မတူပါ။ ေသခ်ာေတာ့ ေရးမျပတတ္ပါ။

ကိုယ္တိုင္ခူးသူမဟုတ္ရင္ ခူးေရာင္းသူေတြက နားလည္ၾကလို႔ ေရြး ေမးဝယ္သင့္ပါတယ္။

ခုေခတ္မွာ ျမိဳ႕ၾကီးေတြမွာ ေရာင္းတန္းတမာရြက္က တမင္တကာကို အပင္ေသးေသးနဲ႔ အခ်ိန္မေရြးလိုလိုရေအာင္ လုပ္ထားတာေတြ မ်ားတယ္။ အဖူးေတြက ပိုမ်ားတယ္။ အညာက စားတမာအစစ္ေလာက္ မၾကိဳက္ပါ။

တမာရြက္ကို ျပဳတ္နည္းကလည္း လိုေသးတာ။ ေတာမွာေတာ့ ဆီးခ်ဥ္သီးေျခာက္နဲ႔။

တို႔စရာကလည္း ေရြးတယ္။ ငန္ျပာရည္၊ အညာငပိခ်က္၊ ေအာက္ငပိရည္။ ငန္ျပာရည္ခ်က္နည္းကလည္း အမ်ိဳးမ်ိဳး။ အခ်ိန္မရ အမယ္မစံုတဲ့အခါ ပုလင္းထဲကငန္ျပာရည္ထဲ ငရုတ္သီးမႈန္႔ထည့္တာနဲ႔ျပီးေရာ။ အမွန္က ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ နီ၊ ဆီနဲ႔ အေရာင္တင္ထည့္ၾကတယ္။ ငန္ျပာရည္ေၾကာ္ဆိုတာက တမ်ိဳး။

အညာငပိခ်က္ကေတာ့ အလိုက္ဖက္ဆံုး။ ျမိဳ႕ဆန္ခ်င္ရင္ ငပိခ်က္ထဲမွာ ငပိတံုးေလး ပါေလရာပါေရာထည့္ခ်က္ရတယ္။ အစပ္နဲ႔ နံနံပင္ပါမွ ျပည့္စံုတယ္။

ကြ်န္ေတာ္ကေတာ့ စားတာပဲတတ္တယ္။ Smile!

ေဒါက္တာတင့္ေဆြ
၂၂-၂-၂၀၁၉

Comments

Popular posts from this blog

က်န္းမာျခင္းသည္ လာဘ္တပါး

တခုတ္တရ