Mango Tree သံုးဖူးေပထြက္ ကင္းသရက္ျဖင့္
ေပါက္လဲကင္းငံု၊ ရာသီကံုႏွင့္၊ ရဂံုသာေတာင္း၊ ေဟမန္ေျပာင္းက၊ တေပါင္း တန္ခူး၊ ဥၾသက်ဴး၍၊ သံုးဖူးေပထြက္၊ ကင္းသရက္ျဖင့္၊ ပန္းငွက္ ဓမၼတာ၊ အမွန္သာတည့္။ (မဃေဒဝ)
နယူးေဒလီမွာေနရစဥ္က ေရွ႕အိမ္ကသရက္ပင္မွာ ေဝဆာေနေအာင္ဖူးေနတာကို အိမ္ေရွ႕ထြက္တိုင္း ျမင္ေနရတယ္။ သရက္ရြက္ႏု၊ သရက္ဖူး၊ သရက္ကင္း၊ သရက္သီးစိမ္းနဲ႔ သရက္သီးမွည့္ေတြ ဆက္တိုက္လာေတာ့မယ္ဆိုတာ သိေနရျပီ။
ျမန္မာလူမ်ိဳးေတြက ထန္းတပင္လံုးအသံုးခ်နည္း၊ မန္က်ည္းတပင္လံုးအသံုးခ်နည္းမွာ ထူးခြ်န္ၾကတယ္။ ေဒလီမွာက မန္က်ည္းဆို မန္က်ည္းသီးမွည့္တမ်ိဳးကလြဲရင္ ဘာမွသံုးတာမရွိ။ သရက္ဆိုရင္ သရက္သီးမွည့္နဲ႔ သရက္သီးကုလားတည္ ႏွစ္မ်ိဳးတည္းသာ စားတတ္ၾကတယ္။ ကြ်န္ေတာ္တို႔လို သရက္သီးစိမ္းကို ဓါးနဲ႔ေပါက္တဲ့သရက္ခ်ဥ္၊ ဓါးနဲ႔ ရစ္လွီးျပီးတည္တဲ့ သရက္ခ်ဥ္မရွိ။ သရက္အခ်ဥ္ထုပ္လည္း မလုပ္တတ္ၾကပါ။ မရမ္းသီးဆိုရင္ အစိမ္းေရာအမွည့္ပါ မရွိပါ။ သူတို႔က ေညာင္ရြက္၊ တမာရြက္လည္းမစားတတ္ၾကပါ။ ကိုယ့္ထဲကိုယ့္ဟာ တေယာက္ေယာက္က ခူးဆြတ္ေရာင္းပါမွ၊ ေပးပါမွ စားရတယ္။
အေဝးေနရသူေတြကေျပာတဲ့ လြမ္းစရာတမ္းစရာေတြကိုဖတ္ျပီး၊ အထဲေနရသူေတြက တပမ္းသာတယ္လို႔ ေက်နပ္ၾကေစခ်င္ပါတယ္။ ဂ်န္႔ဖုဒ္ေတြ၊ ဖတ္စ္ဖုဒ္ေတြကို အဟုတ္မထင္ၾကေစခ်င္ပါ။ မျမင္ရတာ ၾကာျပီျဖစ္တဲ့ မုန္႔ပ်ားသလက္နဲ႔ ဖုန္းတခ်က္ေခၚတာနဲ႔ အေရာက္လာပို႔မဲ့ ပီဇာမလဲႏိုင္ပါ။ ေႏြမွာ ဘာဂါမစားခ်င္ပါ၊ ေႏြစာသာ စားခ်င္ပါသည္။
အဲတာက တျမန္ႏွစ္က။ ဒီေန႔ညစာ မရမ္းသီးစိမ္းေထာင္းနဲ႔ စားရတယ္။ ပံုမရိုက္အားပါ။ ပဲဟင္း၊ ပန္းမုန္လာေၾကာ္၊ ငပိခ်က္၊ သေဘၤာရြက္တို႔၊ ပုစြန္ဟင္းလား ငါးဟင္းလားေတာ့ မသိ၊ မတို႔မိ။ စားေကာင္း၏။
ေဒါက္တာတင့္ေဆြ
၁၆-၂-၂ဝ၁၈
၁၆-၂-၂၀၂၀
နယူးေဒလီမွာေနရစဥ္က ေရွ႕အိမ္ကသရက္ပင္မွာ ေဝဆာေနေအာင္ဖူးေနတာကို အိမ္ေရွ႕ထြက္တိုင္း ျမင္ေနရတယ္။ သရက္ရြက္ႏု၊ သရက္ဖူး၊ သရက္ကင္း၊ သရက္သီးစိမ္းနဲ႔ သရက္သီးမွည့္ေတြ ဆက္တိုက္လာေတာ့မယ္ဆိုတာ သိေနရျပီ။
ျမန္မာလူမ်ိဳးေတြက ထန္းတပင္လံုးအသံုးခ်နည္း၊ မန္က်ည္းတပင္လံုးအသံုးခ်နည္းမွာ ထူးခြ်န္ၾကတယ္။ ေဒလီမွာက မန္က်ည္းဆို မန္က်ည္းသီးမွည့္တမ်ိဳးကလြဲရင္ ဘာမွသံုးတာမရွိ။ သရက္ဆိုရင္ သရက္သီးမွည့္နဲ႔ သရက္သီးကုလားတည္ ႏွစ္မ်ိဳးတည္းသာ စားတတ္ၾကတယ္။ ကြ်န္ေတာ္တို႔လို သရက္သီးစိမ္းကို ဓါးနဲ႔ေပါက္တဲ့သရက္ခ်ဥ္၊ ဓါးနဲ႔ ရစ္လွီးျပီးတည္တဲ့ သရက္ခ်ဥ္မရွိ။ သရက္အခ်ဥ္ထုပ္လည္း မလုပ္တတ္ၾကပါ။ မရမ္းသီးဆိုရင္ အစိမ္းေရာအမွည့္ပါ မရွိပါ။ သူတို႔က ေညာင္ရြက္၊ တမာရြက္လည္းမစားတတ္ၾကပါ။ ကိုယ့္ထဲကိုယ့္ဟာ တေယာက္ေယာက္က ခူးဆြတ္ေရာင္းပါမွ၊ ေပးပါမွ စားရတယ္။
အေဝးေနရသူေတြကေျပာတဲ့ လြမ္းစရာတမ္းစရာေတြကိုဖတ္ျပီး၊ အထဲေနရသူေတြက တပမ္းသာတယ္လို႔ ေက်နပ္ၾကေစခ်င္ပါတယ္။ ဂ်န္႔ဖုဒ္ေတြ၊ ဖတ္စ္ဖုဒ္ေတြကို အဟုတ္မထင္ၾကေစခ်င္ပါ။ မျမင္ရတာ ၾကာျပီျဖစ္တဲ့ မုန္႔ပ်ားသလက္နဲ႔ ဖုန္းတခ်က္ေခၚတာနဲ႔ အေရာက္လာပို႔မဲ့ ပီဇာမလဲႏိုင္ပါ။ ေႏြမွာ ဘာဂါမစားခ်င္ပါ၊ ေႏြစာသာ စားခ်င္ပါသည္။
အဲတာက တျမန္ႏွစ္က။ ဒီေန႔ညစာ မရမ္းသီးစိမ္းေထာင္းနဲ႔ စားရတယ္။ ပံုမရိုက္အားပါ။ ပဲဟင္း၊ ပန္းမုန္လာေၾကာ္၊ ငပိခ်က္၊ သေဘၤာရြက္တို႔၊ ပုစြန္ဟင္းလား ငါးဟင္းလားေတာ့ မသိ၊ မတို႔မိ။ စားေကာင္း၏။
ေဒါက္တာတင့္ေဆြ
၁၆-၂-၂ဝ၁၈
၁၆-၂-၂၀၂၀
Comments
Post a Comment