Milk ႏြားႏို႔


၁။ နြားနုိ့ကဆူျပီးသားလားအစိမ္းလားဆရာ

လူေသာက္သံုးရန္ သင့္ေအာင္လုပ္ထားတဲ့ ႏြားႏို႔။

၂။ ဆရာရွင့္ သဘာဝႏြားႏို႔နဲ႔ ready made ႏို႔ဗူးေတြမွာဘယ္ဟာက ပိုစိတ္ခ်ရပါသလည္းရွင့္။ ႐ိုး႐ိုးႏြားႏို႔မွာ တီဘီပိုးပါလို႔ ကေလးကို မတိုက္သင့္ဘူးလို႔ ေျပာပါတယ္။ သိခ်င္တာ ႐ိုး႐ိုးႏြားႏို႔နဲ႔ ဗူးနဲ႔ပိုးသတ္ထားတဲ့ ႏို႔ဗူးေတြရဲ႕ ကြာျခားခ်က္ပါရွင့္။

၃။ ႏြားႏို႔ေသာက္ေနရင္းနဲ႔သိခ်င္တာေလးရွိလို႔ပါဆရာ။ ဒီ USA က ေရာင္းတဲ့ႏြားႏို႔ေတြက က်ိဳခ်က္ၿပီးေသာက္တာနဲ႔ ဒီတိုင္းေသာက္တာ ဘယ္ဟာက ပိုေကာင္းပါသလဲ။ အဟာရပိုျပည့္စုံပါလဲဆရာ။ ႏြားႏို႔က ဘယ္အခ်ိန္ေသာက္ရင္ အသင့္ေတာ္ဆုံးလဲဆရာ။

ၾကိဳခ်က္ နဲ႔ ျပည့္ဆံု သတ္ပံုေတြကို ျပင္လုိက္တယ္။ ေဆာရီး။

ႏြားႏို႔အမ်ိဳးအစားေတြကို အထဲမွာ အဆီပါဝင္မႈအရခြဲျခားရင္ အမ်ိဳးအစား (၅) မ်ိဳးရွိပါတယ္။
1. Standardized milk စံခ်ိန္ကိုက္ႏြားႏို႔၊
2. Whole milk ဘယ္လိုမွ ျပဳျပင္မထားတဲ့ႏြားႏို႔၊
3. Reduced-fat milk (2%) အဆီေလွ်ာ့ႏြားႏို႔၊
4. Low-fat milk (1%) အဆီနည္းႏြားႏို႔ နဲ႔
5. Skimmed milk/non-fat milk အဆီထုတ္ထားတဲ့ႏြားႏို္႔ေတြျဖစ္တယ္။

၁။ Standardized milk စံခ်ိန္ကိုက္ႏြားႏို႔ဆိုတာ ကြ်ဲႏို႔နဲ႔ အဆီထုတ္ထားတဲ့ႏြားႏို္႔ကို ေရာထားတယ္။ Fat အဆီ ၅႕၆% နဲ႔ Solid not fat (SNF) က ၈႕၅% ပါတယ္။

၂။ Whole milk ဘယ္လိုမွ ျပဳျပင္မထားတဲ့ႏြားႏို႔ထဲမွာ Fat အဆီ ၃႕၂၅% နဲ႔ Solids by weight က ၈႕၂၅% ပါတယ္။ သူ႔ကိုေသာက္ရင္ ကယ္လိုရီ ၅ဝ%ကို အဆီကေနရမယ္။ အဆီပါဝင္မႈ မ်ားတာေၾကာင့္ ေမြးစကေလးေတြနဲ႔ ၂ ႏွစ္သားအထိ ကေလးငယ္ေတြအတြက္ အသင့္ေတာ္ဆံုးျဖစ္တယ္။

၃။ Reduced-fat milk (2%) အဆီေလွ်ာ့ႏြားႏို႔ထဲမွာ Fat အဆီ ၂% သာပါတယ္။ အေလးခ်ိန္အေပၚ မူတည္ျပီး တြက္ထားတာ ျဖစ္တယ္။ ႏြားႏို႔ရဲ႕ အေလးခ်ိန္ဟာ ပါေနတဲ့ေရအေလးခ်ိန္ကမ်ားတယ္။ ေရက္နည္းေအာင္လုပ္လိုက္ရင္ အဆီရာႏွဳးန္ မ်ားေစမယ္။ ကယ္လိုရီဟာ အဆီကေန ၃၅% ရေစတယ္။

၄။ Low-fat milk (1%) အဆီနည္းႏြားႏို႔ထဲမွာ Fat အဆီ ၁% သာပါတယ္။ ကယ္လိုရီဟာ အဆီကေန ၂၃% ရေစတယ္။

၅။ Skimmed milk/non-fat milk အဆီထုတ္ထားတဲ့ႏြားႏို္႔ဆိုတာ အဆီကို အတတ္ႏိုင္ဆံုးထုတ္ယူထားတယ္။ ဒါေတာင္မွ ဝ႕၅% အထိပါႏိုင္ေသးတယ္။ ႏြားႏို႔တခြက္ထဲမွာ အဆီ ဝ႕၅ ဂရမ္ထက္ေတာ့မမ်ားပါ။ အဆီကေနရမဲ့ ကယ္လိုရီ ၅% သာ ရွိမယ္။ လူၾကီးေတြအတြက္ အသင့္ေလွ်ာ္ဆံုးႏြားႏို႔အမ်ိဳးအစားျဖစ္တယ္။

Pasteurised milk ေခၚ ပိုးကင္းစင္ေအာင္လုပ္ထားတဲ့ႏြားႏို႔ကိုသာ ေသာက္သံုးသင့္တယ္။ ႏြားႏို႔ကို ေရဆူအမွတ္ေခၚ 100 °C (212 °F) ထက္နည္းတဲ့အပူခ်ိန္အထိ အပူေပးထားတယ္။ 60 °C (140 °F) ဒီဂရီအထိ ျဖည္းျဖည္းျခင္း ပူေစတယ္။ မိနစ္ ၂၀ ၾကာမယ္။ အဲလိုလုပ္ထားတဲ့ႏြားႏို႔က ေရခဲေသတၲာထဲထားရင္ ႏြားႏို႔စိမ္းထက္ ၾကာရွည္ အထားခံတယ္။ အဲတာမွာ ပိုးရဲ႕ စပိုးေတြကိုေတာ့ အကုန္ မကင္းေစေသးပါ။ အဲတာေၾကာင့္ တခ်ိဳ႕ႏြားႏို႔ကို အဲလို ၂ ခါျပန္လုပ္ထားတယ္။

ျမန္မာျပည္မွာ ႏြားႏို႔ေသာက္သံုးတဲ့အေလ့အထ အေတာ္နည္းေသးတယ္။ ေသာက္သံုးတာေရာ စီးပြါးျဖစ္လည္း လုပ္ၾကေစခ်င္တယ္။ စည္းစနစ္က်ေစခ်င္တယ္။ က်န္းမာေရးနဲ႔ ညီညြတ္ရမယ္။

Lactose free milk လက္တို႔စ္ဖရီး ႏို႔မႈန္႔ https://doctortintswe.blogspot.com/2017/08/lactose-free-milk.html
Soy milk ပဲႏို႔ http://doctortintswe.blogspot.com/2016/09/soy-milk.html
Condensed Milk ႏို႔ဆီ https://doctortintswe.blogspot.com/2018/03/condensed-milk.html

ေဒါက္တာတင့္ေဆြ
၁၁-၂-၂၀၂၀
ေဒါက္တာတင့္ေဆြ


Comments

Popular posts from this blog

က်န္းမာျခင္းသည္ လာဘ္တပါး

တခုတ္တရ