Neem leaves ေသြးတိုးႏွင့္ တမာရြက္ သို႔မဟုတ္ တမာရြက္ကို ရန္လုပ္ၾကသူမ်ား
တျမန္ႏွစ္ကတင္တဲ့ အညာတမာရြက္ပို႔စ္ေအာက္မွာ ကြန္မင့္ေတြဖတ္ရတယ္။
၁။ အသြားမေတာ္တလွမ္း အစားမေတာ္တလုတ္ ေႏြရာသီအခ်ိန္ ရာသီစာ တမာခ်ဥ္ကုိေတာ့ေသြးတုိး႐ွိသူေတြ သတိထား စားၾကရလိမ့္မယ္ေနာ္ဆရာ
၂။ တမာခ်ဥ္ အရမ္းႀကိဳက္ ေသြးတိုးရွိလို႔ မစားရတာၾကာေပါ့
၃။ ႀကိဳက္ေပမဲ့ ေသြးတိုးနဲ႔ မတဲ့ပါ
ေသြးတိုးနဲ႔မသင့္တဲ့အစားအစာ အဓိက ၅ မ်ိဳးနဲ႔ ေနာက္တအုပ္စုရွိတယ္။ ရမ္းေျပတာမဟုတ္၊ သုေတသနလုပ္ထားတာ။
1. Salt ဆိုဒီယမ္ကလိုရိုက္ ေခၚ ဆား၊
2. Frozen pizza ပစ္ဇာ
3. Pickles တည္ခ်ဥ္မ်ား
4. Canned or bottled products ဗူးသြပ္ အစာမ်ား
5. Sugar သၾကားနဲ႔ သၾကားပါအစာမ်ား
ေနာက္အုပ္စုထဲမွာ ၾကက္အေရျပား၊ အဆီျပည့္ႏြာႏို႔၊ အမဲသား၊ ဆိတ္သား၊ ေထာပတ္၊ ထရန္စ္ဖက္ ေခၚ ဆီ နဲ႔ အရက္ ပါတယ္။
သူတို႔ဆီမွာ တမာရြက္မစားပါ။ ျမန္မာျပည္မွာ စားသံုးၾကတဲ့အစားအစာေတြထဲမွာ ဆိုဒီယမ္ကလိုရိုက္ ေခၚ ဆားမ်ားမ်ားပါတဲ့ အစားအစာေတြ မသင့္ပါ။ တည္ခ်ဥ္ေတြ မသင့္ပါ။
ခ်ဥ္ခ်ဥ္၊ ခါးခါး၊ စပ္စပ္ အရြက္နဲ႔ အသီးေတြ တခုမွ ေသြးတိုးနဲ႔ မသင့္တဲ့စာရင္းထဲမွာ မပါ။
လူတခ်ိဳ႕မွာ စိတ္အစြဲအလြန္ၾကီးၾကတယ္။ ထင္ထားတာ၊ ဆရာဝန္မဟုတ္သူ သူမ်ားေျပာတာ စားမိလို႔ ေရာဂါျဖစ္တယ္လို႔ ထင္မွတ္ၾကတယ္။ ေသြးဖိအားတိုင္းကရိယာနဲ႔ မတိုင္းဘဲ ေသြးတိုး တက္တယ္ က်တယ္ မသိႏိုင္ပါ။
အေျခခံအခ်က္ ေျပာပါမယ္။ ဆီးခ်ိဳမရွိသူ အခ်ိဳဘယ္ေလာက္စားစား၊ ေသြးတိုးမရွိသူ အငန္ဘယ္ေလာက္စားစား ေရာဂါမျဖစ္ေစႏိုင္ပါ။
ေရာဂါရွိေနသူေတြကေတာ့ မနက္စာ၊ ေန႔စာ၊ ညစာ အနပ္တိုင္းမွာ သတိထားၾကရတယ္။ အခ်ိဳစားမ်ားလို႔ ဆီးခ်ိဳ ျဖစ္မလာႏိုင္။ ဆီးခ်ိဳရွိသူ အခ်ိဳမသင့္။ အငန္စားတိုင္း ေသြးတိုးျဖစ္မလာႏိုင္။ ေသြးတိုးရွိသူ အငန္ေရွာင္ရတယ္။
တမာရြက္နဲ႔တို႔တဲ့ ငပိရည္၊ ငပိခ်က္ထဲမွာ ဆားေတြပါတယ္။ တမာရြက္ထဲမွာ ဆားပါမေနပါ။ တမာခ်ဥ္ဆိုတာ သရက္သီး ကုလားတည္လို တည္ခ်ဥ္ မဟုတ္ပါ။ လူတခ်ိဳ႕မွာ စိတ္အစြဲ ၾကီးၾကတယ္။ အဲတာလည္း ေရာဂါပဲ။
အေမရိကန္လူမ်ိဳးအားလံုးရဲ႕ ၂၉% မွာ ေသြးတိုးရွိတယ္။ ၇၅ သန္း။ သူတို႔တမာရြက္ မျမင္ဖူးၾကပါ။
ေဒါက္တာတင့္ေဆြ
၂၂-၂-၂ဝ၁၈
၂၂-၂-၂၀၂၀
၁။ အသြားမေတာ္တလွမ္း အစားမေတာ္တလုတ္ ေႏြရာသီအခ်ိန္ ရာသီစာ တမာခ်ဥ္ကုိေတာ့ေသြးတုိး႐ွိသူေတြ သတိထား စားၾကရလိမ့္မယ္ေနာ္ဆရာ
၂။ တမာခ်ဥ္ အရမ္းႀကိဳက္ ေသြးတိုးရွိလို႔ မစားရတာၾကာေပါ့
၃။ ႀကိဳက္ေပမဲ့ ေသြးတိုးနဲ႔ မတဲ့ပါ
ေသြးတိုးနဲ႔မသင့္တဲ့အစားအစာ အဓိက ၅ မ်ိဳးနဲ႔ ေနာက္တအုပ္စုရွိတယ္။ ရမ္းေျပတာမဟုတ္၊ သုေတသနလုပ္ထားတာ။
1. Salt ဆိုဒီယမ္ကလိုရိုက္ ေခၚ ဆား၊
2. Frozen pizza ပစ္ဇာ
3. Pickles တည္ခ်ဥ္မ်ား
4. Canned or bottled products ဗူးသြပ္ အစာမ်ား
5. Sugar သၾကားနဲ႔ သၾကားပါအစာမ်ား
ေနာက္အုပ္စုထဲမွာ ၾကက္အေရျပား၊ အဆီျပည့္ႏြာႏို႔၊ အမဲသား၊ ဆိတ္သား၊ ေထာပတ္၊ ထရန္စ္ဖက္ ေခၚ ဆီ နဲ႔ အရက္ ပါတယ္။
သူတို႔ဆီမွာ တမာရြက္မစားပါ။ ျမန္မာျပည္မွာ စားသံုးၾကတဲ့အစားအစာေတြထဲမွာ ဆိုဒီယမ္ကလိုရိုက္ ေခၚ ဆားမ်ားမ်ားပါတဲ့ အစားအစာေတြ မသင့္ပါ။ တည္ခ်ဥ္ေတြ မသင့္ပါ။
ခ်ဥ္ခ်ဥ္၊ ခါးခါး၊ စပ္စပ္ အရြက္နဲ႔ အသီးေတြ တခုမွ ေသြးတိုးနဲ႔ မသင့္တဲ့စာရင္းထဲမွာ မပါ။
လူတခ်ိဳ႕မွာ စိတ္အစြဲအလြန္ၾကီးၾကတယ္။ ထင္ထားတာ၊ ဆရာဝန္မဟုတ္သူ သူမ်ားေျပာတာ စားမိလို႔ ေရာဂါျဖစ္တယ္လို႔ ထင္မွတ္ၾကတယ္။ ေသြးဖိအားတိုင္းကရိယာနဲ႔ မတိုင္းဘဲ ေသြးတိုး တက္တယ္ က်တယ္ မသိႏိုင္ပါ။
အေျခခံအခ်က္ ေျပာပါမယ္။ ဆီးခ်ိဳမရွိသူ အခ်ိဳဘယ္ေလာက္စားစား၊ ေသြးတိုးမရွိသူ အငန္ဘယ္ေလာက္စားစား ေရာဂါမျဖစ္ေစႏိုင္ပါ။
ေရာဂါရွိေနသူေတြကေတာ့ မနက္စာ၊ ေန႔စာ၊ ညစာ အနပ္တိုင္းမွာ သတိထားၾကရတယ္။ အခ်ိဳစားမ်ားလို႔ ဆီးခ်ိဳ ျဖစ္မလာႏိုင္။ ဆီးခ်ိဳရွိသူ အခ်ိဳမသင့္။ အငန္စားတိုင္း ေသြးတိုးျဖစ္မလာႏိုင္။ ေသြးတိုးရွိသူ အငန္ေရွာင္ရတယ္။
တမာရြက္နဲ႔တို႔တဲ့ ငပိရည္၊ ငပိခ်က္ထဲမွာ ဆားေတြပါတယ္။ တမာရြက္ထဲမွာ ဆားပါမေနပါ။ တမာခ်ဥ္ဆိုတာ သရက္သီး ကုလားတည္လို တည္ခ်ဥ္ မဟုတ္ပါ။ လူတခ်ိဳ႕မွာ စိတ္အစြဲ ၾကီးၾကတယ္။ အဲတာလည္း ေရာဂါပဲ။
အေမရိကန္လူမ်ိဳးအားလံုးရဲ႕ ၂၉% မွာ ေသြးတိုးရွိတယ္။ ၇၅ သန္း။ သူတို႔တမာရြက္ မျမင္ဖူးၾကပါ။
ေဒါက္တာတင့္ေဆြ
၂၂-၂-၂ဝ၁၈
၂၂-၂-၂၀၂၀
Comments
Post a Comment