Friday, February 21, 2020

Petai Beans ေမ်ာက္ငိုသီး


Petai Beans ေမ်ာက္ငိုသီး

ယေန့ ကေလး တမူးလမ္းေပၚရိွ (၅၅) မိုင္ မဂၤလာေဆာင္ပြဲသို႔သြားရာ ေမ်ာက္ငိုသီးေပၚခ်ိန္ျဖစ္၍ ဆရာ့အတြက္ ရိုက္ျဖစ္ခဲ့ေသာ ပံုကေလးမ်ားကို ေပးပို႔လိုက္ပါ၏။

ႏွမ္းဖတ္ခ်ဥ္ျပီးေတာ့ ေမ်ာက္ငိုသီး။ ကြ်န္ေတာ္က ေမ်ာက္ငိုသီးကို ျပည္ပထြက္ရေတာ့မွသာ စားဖူးတယ္။ အခုေရးတာက တဆင့္စကား ႏွစ္ဆင့္စကား တပည့္ခံျပီးသိတာသာျဖစ္တယ္။

ျမန္မာႏိုင္ငံမွာ ခ်င္းျပည္နယ္နဲ႔ ဆက္ေနတဲ့ေနရာေဒသေတြမွာ စားၾကတယ္။ မေလးရွား၊ အင္ဒိုနီးရွားနဲ႔ အိႏၵိယမွာလည္းစားသံုးၾကတယ္။ Petai က မေလးစကားျဖစ္တယ္။

ရုကၡေဗဒလို Parkia speciose လို႔ေခၚတယ္။ အပင္က ေပ ၉ဝ အထိျမင့္တယ္။ ေမ်ာက္ငိုသီးေတာင့္က အျပားလိုက္ လိမ္ေကာက္ေနတယ္။ အစိမ္းႏု-ရင့္အေရာင္ရွိတယ္။ အဆစ္ေလးေတြပါတယ္။ တဆစ္မွာ အေစ့တေစ့။ တေတာင့္မွာ ၇ ေစ့၊ ၈ ေစ့ပါတယ္။

အနံ႔က တညင္းသီးနံ႔လိုရတယ္။ အရသာက ဖန္တယ္။ ဆိမ့္တယ္။ အေနာက္ဖက္နယ္စပ္ျဖတ္ရင္ ေျမာက္ဖက္က နာဂ၊ အလယ္က မဏိပူနဲ႔ ေတာင္ဖက္က မီဇိုရမ္နဲ႔ ထရီပူရျပည္နယ္ကလူေတြ စားၾကတယ္။ မီဇိုးစကားနဲ႔ Zongtah ေဇာင္းသလို႔ ေခၚတယ္။ ျမန္မာလိုလည္း ေမ်ာက္ငိုတဲ့။

အနံ႔ျပင္းတယ္။ မၾကိဳက္တဲ့သူေတြ မၾကိဳက္။ ၾကိဳက္တဲ့သူေတြက စြဲမက္ၾကတယ္။ ႏုတာကို အစိမ္းလည္းစားလို႔ရတယ္။ စားတဲ့ေန႔ ေရမ်ားမ်ားေသာက္သင့္တယ္။ အမ်ားစုက အဲလိုမစားႏိုင္ၾကပါ။

လုပ္စားနည္း အမ်ိဳးမ်ိဳးရွိတယ္။ သိသေလာက္ အေတာင့္ရွည္အေပၚယံအခြံကို ဇြန္းနဲ႔ျခစ္လိုက္ရတယ္။ တခ်ိဳ႕ေနရာေတြမွာ ျခစ္စရာကရိယာေလး လုပ္ထားၾကတယ္။ အတြင္းအသားကိုသာ စားရတယ္။ ေရေႏြးေဖ်ာရတယ္။ ပါးပါးလွီးျဖတ္ျပီး အငန္နဲ႔ တို႔စားႏိုင္တယ္။ ခ်က္တာ မစားဖူးေသးပါ။ ရင့္ေနရင္ အေစ့သက္သက္စားၾကတယ္။

အမ်ားဆံုးက သုပ္စားၾကတယ္။ ကိုယ္ႏွစ္သက္တာ ထည့္ၾကတယ္။ အစပ္ပါမွ အရသာစံုတယ္။ မီဇိုငရုပ္၊ မိုးေမွ်ာ္ငရုပ္နဲ႔ လိုက္တယ္။ မဏိပူ Eromba အိတုန္ပတ္ထဲမွာ ေရႊလံဘိုငရုပ္နဲ႔ ထည့္စားၾကတယ္။ နာဂေတြလည္း အဲလိုစားၾကတယ္။ ကြ်န္ေတာ္လို ဗမာေတြကေတာ့ ေကာင္းတာဆို အကုန္လိုက္စားၾကတယ္။

အရင္တင္စဥ္က ကြန္မင့္မ်ား
• အာလူးနဲ႔ခ်က္စား ခရမ္းခ်ဥ္သီးနဲ႔လည္းခ်က္လို႔ရတယ္။ ေမ်ာက္ငိုသီး ေရေႏြးေဖ်ာျပီး သုပ္စားလည္း ရတယ္။ အရသာက ဆိမ့္တဲ့ဘက္။
• အနံ႔က တညင္းသီး ေရထိကရုန္း အနံ႔နဲ႔တူတယ္။
• ျမိတ္ တနသၤာရီ ဘုတ္ျပင္း ေကာ့ေသာင္း ဖက္မွာေပါပါတယ္ ၊သစ္လိမ္သီးလို႔လည္းေခၚတယ္၊ အပင္ျမင့္ေတာ့ ေမ်ာက္ေတြကိုတက္ခူးခိုင္းရတယ္၊ သူ႔ရဲ႕ေစ်းကြက္ကထိုင္းမွာပါ ထိုင္းေတြပိုစားပါတယ္ ေနာက္ပိုင္းျမန္မာေတြလဲစားလာတယ္ ၊ဒညင္းသီးလိုပဲ စားၿပီးရင္အေၾကာတက္တယ္ ဒါကအသက္အရြယ္နဲ႔ဆိုင္မယ္ထင္ပါတယ္ ၊ယိုးဒယားအေမႊးအႀကိဳင္းသံုးၿပီး ပုဇြန္နဲ႔ အစပ္ခ်က္ထားရင္ အေတာ္လိုက္ဖက္တယ္ စားၿပီး အေၾကာတက္ေပမဲ့ ႀကိဳက္တယ္။
• စင္ကာပူမွာေတာ့ မေလးလူမ်ိဳးေတြ အစားမ်ားၾကပါတယ္။ ငါးဟင္းနဲ႔ ေရာခ်က္ပါတယ္။
• က်ြန္ေတာ္လည္းဒီနွစ္ေနြမွာ ကေလးၿမိဳ ႕ကိုေရာက္ေတာ့မွစားဖူးတာ။အရသာကခါးသက္သက္ဆိမ့္အီအီ။ေမ်ာက္ငိုပင္ကိုစီးပြားျဖစ္စိုက္ထားတာလည္းေတြ႕ခဲ့ရတယ္။ေမ်ာက္ငိုသီးတေတာင့္နွစ္ရာေဈးရွိပါတယ္။တပင္မွာအသီးေတာင့္ရာေလာက္ရေတာ့တပင္မွာေငြ၁သိန္းနီးနီးရၾကလို႔အပင္ရာေထာင္စိုက္ေနတဲ့လူလည္းရွိတယ္လို႔ေဒသခံတို႔ရဲ႕စကားသံကိုၾကားခဲ့ရပါတယ္ဆရာ။ဘာပဲျဖစ္ျဖစ္ေငြဝင္ေစတဲ့အပင္မို႔စိုက္ပ်ိဳးတာအားေပးသင့္ပါတယ္။ေဂါ ္ရခါးကုလားေတြႀကိဳက္တံဲ့အစာလို႔လည္းကေလးသားတမူးနယ္သားေတြေျပာတာလည္းၾကားမိပါေသးတယ္။ထိုင္းနယ္စပ္မွာလည္းေဈးေကာင္းရတဲ့အသီးျဖစ္ေနဆဲပါ။တဆင့္ေျပာသံၾကားခဲ့ရတာပါ။
• မေလးရွား တို ့စင္ကာပူ တို ့ မွာဆိုရင္ ခ်ဥ္ငံစပ္ ခ်က္စားၾကပါတယ္ ကြ်န္ေတာ္ေရာက္ခါစက ဒညင္းသီး အနုလို ့ ထင္ေနတာပါ (မရင့္ခင္ေပါ့ေနာ္ ) အဲဒီနိုင္ငံေတြမွာ ေတာေရာျမိဳ ့ပါ တြင္တြင္က်ယ္က်ယ္ စားသံုးၾကပါတယ္ ေစ်းထဲမွာဆိုအခိုင္လိုက္လည္း ရွိတယ္ အဆံထုတ္ျပီးသားလည္းရွိပါတယ္
• ထိုင္းဘက္ သူ႔ရဲ႕ရာသီခ်ိန္ မွာ လူတိုင္းနီးနီးေမးၾကတဲ့ ဟင္းတမယ္ပါ ၾကက္သား ဝက္သား အမဲသား စတဲ့အသားေတြနဲ႔ ခ်က္ၾကပါတယ္
• ထိုင္းေတာင္ပိုင္းကလာတဲ့ အသီးေတြက ေတာ္ေတာ္ကိုေစ်းေကာင္းရၾကတယ္
• ေမ်ာက္ငိုသီး ကို ထိုင္းလို စေတာ္ လို႔ေခၚၾကတယ္
• က်မတို႔ တမူးဘက္မွာ လူႀကိဳက္အမ်ားဆံုးအသီးပါ စားလို႔ေကာင္းပါတယ္ရွင့္
• အမဲသား ငါးနီတူ နဲ႔လည္း လိုက္ဖက္ပါတယ္ ဆရာ
• ကေလးျမိဳ႕ဘက္ေပါတယ္ဆရာ

ေဒါက္တာတင့္ေဆြ
၂၁-၂-၂၀၂၀

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.

လက္ေရးနဲ႔ကဗ်ာ

၁။ ပံုပါလက္ေရးက ဆရာ့လက္ေရးလား ဆရာမေငြတာရီလက္ေရးလား ဆရာ ကြ်န္ေတာ္ မေရးပါ။ ေငြတာရီလက္ေရး။ ၂။ ဆရာ့စာေလးေရာကဗ်ာေလးေရာ Share ထားပါတယ္ဆရာ ငယ...