Monday, March 30, 2020

Human Nutrition လူ႔အာဟာရ

ကြန္မင့္ေတြဖတ္ျပီး ေရးပါတယ္။
၁။ ဆန္က အားျဖစ္တယ္ ဆရာ
၂။ ဆန္က အားျဖစ္လို႔လား။ ပဲကသာ အသားဓာတ္လို အားျဖစ္တာပါ
၃။ ဆန္ အားျဖစ္လို့ ထမင္းစားေနျကတာေပါ့ခင္ဗ်ား။

လူသည္ အစံုစားသတၲဝါျဖစ္၏လို႔ အလယ္တန္းအေထြေထြသိပၸံမွာ သင္ယူခဲ့ရတယ္။ အစံုုဆိုတာဘာလဲ။ ပဲ အသားငါးနဲ႔ ဟင္းသီးဟင္းရြက္။ ဆန္ ဆီ ဆားကိုေတာ့ ေျပာရန္မလိုထင္လို႔ မထည့္ခဲ့ပါ။ အခုေတာ့ ထည့္ရေတာ့မယ္။ ကမာၻေပၚရွိ လူတိုင္းဟာ ဆန္ ဂ်ံဳ ပဲ ေျပာင္း တခုခုကို အမာခံထား စားၾကတယ္။

ဆန္စားသံုးတဲ့ တိုင္းျပည္မ်ား
1. Bangladesh
2. Bhutan
3. Brazil
4. Cambodia
5. China
6. India
7. Indonesia
8. Japan
9. Korea
10. Laos
11. Malaysia
12. Myanmar
13. Nepal
14. Nigeria
15. Pakistan
16. Philippines
17. Sri Lanka
18. Taiwan
19. Thailand
20. Vietnam

စာရင္းအကုန္ မဟုတ္ေသးပါ။

ျမန္မာျပည္မွာ ၁၉၈၈ ခုႏွစ္ဆန္းေလာက္က ဆန္ရွားလြန္းလို႔ ကြ်န္ေတာ္ေနတဲ့အရပ္မွာ ေၾကြးဥေတြ တူးစားၾကရတယ္။ တသက္လံုး ဆန္စားလာသူေတြကို ဂ်ံဳကိုက်ိဳျပီး စတုဒိသာေကြ်းခဲ့ၾကရတယ္။ ဆန္ရွားလို႔ မဆလ ျပဳတ္က်တာလို႔ေျပာရင္ တစိတ္တပိုင္း မွန္တယ္။ အိႏၵိယမွာ အစိုးရျပဳတ္က်ေအာင္ ၾကက္သြန္နီနဲ႔ ကစားတယ္။

ဆန္ ဂ်ံဳ ပဲ ေျပာင္း အေျခခံစားစရာကေန ဘာရသလဲ။ ကယ္လိုရီနဲ႔ တြက္တယ္။ တဗူးကေန ကယ္လိုရီဘယ္ေလာက္။ ကယ္လ္ုိရီရတယ္ဆိုတာ ဘာလဲ။ အင္နာဂ်ီ ရတာ။ အင္နာဂ်ီဆိုတာ ဘာလဲ။ စြမ္းအင္လို႔ ဘာသာျပန္တယ္။ အားလို႔လည္း ေျပာႏိုင္တယ္။ ေမာ္ေတ္ာကားကို ဓါတ္ဆီျဖစ္ျဖစ္ ဒီဇယ္ဆီျဖစ္ျဖစ္ မပါရင္ ေမာင္းမရသလိုပဲ။

မရွည္ေတာ့ပါ။ လူေတြ ဆန္ ဂ်ံဳ ပဲ ေျပာင္း စားၾကလို႔ အင္နာဂ်ီရတယ္။ လႈပ္ရွားႏိုင္တယ္။ လမ္းသြားႏိုင္တယ္။ ေျပးႏိုင္တယ္။ ေတာင္ေပၚတက္ႏိုင္ ေရကူးႏိုင္တယ္။ ေျမတူးႏိုင္တယ္။ အသားငါးဥနဲ႔ အသီးအရြက္ေတြကလည္း ကယ္လိုရီ အင္နာဂ်ီ အား ရတာပါတယ္။ ပင္မကေတာ့ ဂ်ံဳ ဆန္ ပဲ ေျပာင္း ေၾကြးဥ။

ေဒါက္တာတင့္ေဆြ
၃၀-၃-၂၀၂၀

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.

Djenkol bean တညင္းသီးက်န္းမာေရး

၁။ တညင္းသီးက ေက်ာက္ကပ္ကို ထိခိုက္ပ်က္စီးေစတယ္ဆိုတာ ဟုတ္ပါသလား ဆရာ ၂။ ဆရာကခင္ဗ်ာ၊ တညင္းသီးက လူခႏၶာကိုယ္အတြက္ အက်ိုးျပုပါသလားခင္ဗ်ာ က်န...