Monday, March 30, 2020

Peas ဆင္းရဲသား ပဲစား၏

ဆန္အေၾကာင္းေရးရာကေန ဆက္ေရးပါတယ္။ ဆန္က အားရွိတယ္၊ ပဲက အားရွိတယ္၊ အသားက အားရွိတယ္ စသျဖင့္ ေျပာၾကတယ္။

လူဆိုတာ အစံုစားပါတယ္။ ေနရာေဒသ ယဥ္ေက်းမႈအရေတာ့ စားတာေသာက္တာ မတူပါ။ ဟိႏၵဴဘာသာဝင္ေတြက အသားမစား ပဲမ်ားမ်ားစားၾကတယ္။ အေမရိကန္ေတြက Red beans, Kidney beans ေခၚ ပဲနီသာ စားတတ္ၾကတယ္။ ေတာင္အေမရိကကေန လာေနသူေတြက ကြ်န္ေတာ္တို႔နဲ႔ ပဲစားတာ အေတာ္ဆင္တယ္။ ကြ်န္ေတာ္တို႔ဆိုတာ အကုန္မဟုတ္ပါ။ ဆင္းရဲသားသာ ပဲစားတယ္ဆိုတဲ့ အေျပာမ်ိဳး မၾကာမၾကာ ၾကားရတယ္။ အဲလိုေျပာလည္း စားတယ္။ ေမြးကတည္းက စားလာတာ။

ပဲအမ်ိဳးမ်ိဳးဆိုတာ အာဟာရတန္ဖိုး မကြာလွပါ။ ေတာင္ၾကီးပဲလို႔ေခၚတာက G6PD ရွိသူေတြနဲ႔ မသင့္ပါ။ တိုဟူးဟာ Bean curd ျဖစ္တယ္။ soy milk ပဲႏို႔ကို ခဲေစေအာင္လုပ္ထားတယ္။ အေပ်ာ့အမာ စိတ္ၾကိဳက္လုပ္ထားတယ္။ ေကာင္းပါတယ္။

ပဲႏို႔ကို အပင္ေတြကထုတ္တယ္။ ပဲအမ်ိဳးမ်ိဳးကျဖစ္တယ္။ ပဲပုပ္ကထုတ္တာမ်ားတယ္။ မရွိမျဖစ္ ဖက္တီးအက္စစ္၊ ပရိုတင္း၊ ဖိုက္ဘာ၊ ဗီတာမင္ေတြနဲ႔ ဓါတ္ဆားေတြပါတယ္။ အဆီဓါတ္တိုးတက္ေစတယ္။ ႏြားႏို႔နဲ႔ မတူတာေတြရွိတယ္။ ႏြားႏို႔မွာ ျပည့္ဝဆီနဲ႔ ကိုလက္စေထာမ်ားတယ္။ ပဲႏို႔မွာ မျပည့္ဝဆီသာပါျပီး ကိုလက္စေထာ မပါ။ ေသြးေၾကာ အားေကာင္းေစတယ္။ အိုမီဂါ ၃ နဲ႔ ၆ ပါလို႔ျဖစ္တယ္။ အမ်ိဳးသမီးေတြ ေသြးဆံုးခ်ိန္မွာ ခံစားရတာေတြ နည္းေစတယ္။ သဘာဝ အီစထိုဂ်င္ေဟာ္မုန္း ပါလို႔ျဖစ္တယ္။ အရိုးအားနည္းတာ သက္သာေစတယ္။ ကယ္လစီယမ္ စုပ္ယူမႈကို ေကာင္းေစလို႔ျဖစ္တယ္။ ကိုယ္အေလးခ်ိန္နည္းေစႏိုင္တယ္။ သၾကားဓါတ္နည္းလို႔ျဖစ္တယ္။ ႏြားႏို႔တခြက္က သၾကားဓါတ္ ၁၂ ဂရမ္ရျပီး ပဲႏို႔က ၇ ဂရမ္သာရတယ္။ ေယာက္်ားဆီးက်ိတ္ကင္ဆာ အျဖစ္နည္းတယ္။ ပဲႏို႔တခြက္မွာ ဗီတာမင္ ၂ လိုအပ္ခ်က္ရဲ႕ ၃ဝ% ပါတယ္။

ပဲပုပ္ကို အမ်ိဳးမ်ိဳးလုပ္စားလို႔ရတယ္။ အသီးဆြတ္ျပီး ခ်က္ ေၾကာ္ ျပဳတ္ သုတ္စားႏိုင္တယ္။ အထဲကပဲကိုလည္း ေၾကာ္ ေလွာ္ ခ်က္ ျပဳတ္ သုတ္စားႏိုင္တယ္။ ပဲငပိလုပ္ႏိုင္တယ္။ ပဲပင္ေပါက္ေဖါက္တာလည္း ေကာင္းတယ္။ လူႏို႔နဲ႔ ႏြားႏို႔၊ ကြ်ဲႏို႔ထဲမွာပါတဲ့ လက္တို႔စ္ဓါတ္ကို ခံႏိုင္ရည္ မရွိသူေတြ တိုက္ရ ေသာက္ရတယ္။ အမ်ိဳးသမီးေတြနဲ႔ သင့္တယ္။ သဘာဝ အီစထိုဂ်င္ေဟာ္မုန္းပါတယ္။ ပဲပုပ္နဲ႔လုပ္တဲ့ အစာေတြ ေဆးေတြက က်န္းမာေရး အက်ိဳးေက်းဇူးေတြ ရေစတယ္။ ေသြးဆံုးခါနီးနဲ႔ ေသြးဆံုးျပီး ခံစားရတာေတြကို သက္သာေစတယ္။ အရိုးေရာဂါေတြ အတြက္ပါ ေကာင္းေစလဲပါတယ္။ အရိုးအားေကာင္းေစတယ္။ ႏွလံုးေရာဂါ ျဖစ္လာမွာကုိ ကာကြယ္တယ္။ ကင္ဆာျဖစ္မွာကို နည္းေစတယ္။ ရင္သားကင္ဆာကိုပါ ကာကြယ္တယ္လို႔ ဆိုပါတယ္။

ပဲပိစပ္ကို ပုန္းရည္လုပ္တယ္။ ပဲပုပ္ထဲက Isoflavones ရ့ဲ ဓါတုတည္ေဆာက္ပံုဟာ အီစထိုဂ်င္ေဟာ္မုန္းနဲ႔ ဆင္တယ္။ ဒါေၾကာင့္ ကိုယ္ခႏၶာကေန ထုတ္ေနတဲ့ အီစထိုဂ်င္ကို ဟန္႔တားရာ ေရာက္ႏိုင္တယ္။ ေကာင္းေစတာေရာ ဆိုးေစတာပါ ျဖစ္ႏိုင္တယ္။ သဘာဝကေနရတဲ့ အင္တီေအာက္စီဒင့္ ျဖစ္တယ္။ ကင္ဆာကိုကာကြယ္ရာမွာ အသံုးက်တယ္။

အေမရိကန္အဂၤလိပ္စာမွ ပဲဆိုရင္ Bean တလံုးတည္းသံုးၾကတာမ်ားတယ္။ အိႏၵိယမွာ Pulses and Legumes တဲ့။ ကြ်န္ေတာ္တို႔မွာက အလြန္႔အလြန္ ပဲမ်ားတယ္။ ကြ်န္ေတာ္က အကုန္မသိ။
ငါးေစ့ပဲ
စြန္တာနီပဲ
စြန္တာျပာပဲ
စားေတာ္ပဲ
တိုင္ေထာင္ပဲ
နတ္ေတာ္ပဲ
ပဲကတိုး
ပဲကတၱီပါ
ပဲက်ပ္ပ်ဥ္
ပဲက်ား
ပဲခ်ဥ္ေပါင္
ပဲငံျပာရည္
ပဲငါးပိ
ပဲစင္းငံု
ပဲစိမ္းစားဥ
ပဲစုန္းၾကဴး
ပဲစုန္းျပဴး
ပဲတလက္
ပဲတီခ်ဥ္
ပဲတီစိမ္း
ပဲႀကီးခြံတြန္႔
ပဲဒလက္
ပဲနံ႔သာ
ပဲနျပား
ပဲပိစပ္
ပဲပုစြန္
ပဲပုပ္
ပဲၾကီး
ပဲယြံ
ပဲယဥ္း
ပဲျပားပုပ္
ပဲလင္းေျမြသီး
ပဲလြမ္း
ပဲလိပ္
ပဲေစာင္းလ်ား
ပဲေဆးလံုး
ပဲေတာင့္ရွည္
ပဲေနာက္
ပဲေလးညႇင္း
ဗိုလ္စားပဲ
ေျမပဲ

ပဲမ်ားတယ္ဆိုတာကေတာ့ အညာသူ ေအာက္သူ အဝါ အညိဳ အျဖဴ အတူတူပဲ။ အိမ္မွာ ကေန႔ စားေတာပဲျပုတ္။ မေန႔က ကုလားပဲဟင္း ဆင္းရဲသားမ်ား ပဲစားၾက၏။

ေဒါက္တာတင့္ေဆြ
၃၀-၃-၂၀၂၀

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.

အမည္ကစ မွားတဲ့ ေဆးနည္း

၁။ ေအာင္မဲညို ပန္းပြင့္က ကင္ဆာေရာဂါျဖစ္မျဖစ္အျငင္းပြားေနျကတယ္ ဆရာ။ ဆရာ ရွင္းျပေပးတာေလ သိခ်င္ပါတယ္ ခင္ဗ်။ ၂။ ေအာင္မဲညိဳ အပြင့္က အဆိပ္ ရွိ...