Dashi and Sweetening Agents ဟင္းခပ္မႈန္႔မ်ား
၁။ ဆရာမဂၤလာပါ။ အခ်ိဳ႕မွုန္႔ အစားထိုး Dashi ငါးအသားဟင္းခတ္မွုန္႔နဲ႔ပတ္သတ္ၿပီး ဆရာေရးထားတာ အရင္က ဖတ္ဘူးပါတယ္။ သူငယ္ခ်င္းေတြကို ျပန္မွ်ေဝေပးခ်င္လို႔ပါ။ ေက်းဇူးျပဳၿပီး link ေလး ေပးပါဦး။ ေလးစားစြာျဖင့္။
၂။ ဆရာရွင့္ ကၽြန္မ ႏွစ္ႏွစ္အရြယ္ရင္ေသြးရွိေသာ မိခင္ပါ။ ကေလးကိုယ္ဝန္ရွိကတည္းက အခ်ိဳမႈန္႔ေၾကာက္လို႔ ေရွာင္ခဲ့ပါတယ္။ သၾကားအစားထိုးခဲ့ပါတယ္။ ကေလးေမြးၿပီးမွာေတာ့ အခ်ိဳမႈန္႔အရသာနဲ႔ Dashi လို႔ေခၚတဲ့ ဂ်ပန္မွ တင္သြင္းေသာ ငါးမႈန္႔ကို ေတြ႔လာရလို႔ စမ္းသံုးၾကည့္ခဲ့ပါတယ္ ႀကိဳက္ပါတယ္။ အႏၲရာယ္ကင္းတယ္လို႔လည္း သူတို႔ေၾကာ္ျငာသလိုယံုၾကည္လို႔ပါ။ တကယ္ေရာ အႏၲရာယ္ကင္းပါသလားဆရာ။
၃။ ဆရာခင္ဗ်ာ Dashi ကို တျခားဟင္းခတ္မႈန္႔ထက္စာရင္ recommend လုပ္ပါသလားခင္ဗ်ာ။
မလုပ္ပါ။ ေဆာရီး။
၄။ အခ်ိဳမႈန္႔မသံုးရင္ မစားတတ္ေတာ့တဲ့ ျမန္မာလူမ်ိဳးေတြအတြက္ ဟင္းအရသာတက္ေစမယ့္ သဘာဝနည္းေလးရွိရင္ မွ်ေဝေပးပါ ခင္ဗ်ာ။
က်န္းမာေရးအသိလည္းရွိတဲ့ အိမ္ရွင္မေတြက ပိုသိတယ္။ တခ်ိဳ႕အမ်ိဳးသားေတြလည္း သိၾကတယ္။ ကြ်န္ေတာ္ကေတာ့ အိမ့္ရွင္မကိုေမးျပီးမွ ထပ္ေရးပါအံုးမယ္။
၅။ ဆရာခင္ဗ်ာ ဘယ္လိုဟင္းခပ္မႈန္႔ သံုးသင့္ပါသလဲခင္ဗ်ာ။ ဆရာ့အိမ္မွာေရာ ဘယ္လို ဟင္းခပ္မႈန္႔ အစားထိုးစနစ္ သံုးပါသလဲခင္ဗ်ာ။ က်န္းမာခ်င္လို႔ပါဆရာ။
ဘယ္အစားအစာမဆို လတ္ဆတ္တာေလာက္ က်န္းမာေရးအတြက္ မေကာင္းပါ။ တာရွည္ခံေအာင္ လုပ္ထားတာတိုင္းမွာ ဓါတုေဆးေတြပါတယ္။ သဘာဝေတြက အေကာင္းဆံုးျဖစ္တယ္။ ပုစြန္ဆိပ္ ေသးေသး မႊားမႊားေလးက ခ်ိဳေအာင္လုပ္ေစတဲ့ စက္ရံုထုတ္ေတြထက္ ေကာင္းတယ္။ လွ်ာဆိုတာ အက်င့္ပါတယ္။ အက်င့္ဆိုတာျပင္လို႔ရတယ္။
၆။ Dashi သံုးစြဲျခင္းေၾကာင့္ အခ်ိဳမႈန္႔နဲ႔ ၾကက္သားမႈန္႔မ်ားလို ဆိုးက်ဳိးမ်ား ျဖစ္ေစသလားဆရာ။
ဒက္ရွီမႈန္႔၊ ဟင္းခ်ိဳမႈန္႔၊ ၾကက္သားမႈန္႔၊ ဟင္းခပ္မႈန္႔ေတြဟာ အတူတူသာျဖစ္ပါတယ္။
၇။ Brown sugar က ရိုးရိုးသၾကားထက္ ဘာေကာင္းသလည္းဆရာ။
Brown sugar သၾကားအညိဳေရာင္ဟာလည္း သၾကားအျဖဴလိုပဲ ၾကံကေနထုတ္တယ္။ ဆူးခရို႕စ္ပဲျဖစ္တယ္။ Molasses မိုလက္ဆီးဆိုတာ ပါလို႔ ညိဳေနတာ။ သၾကားအျဖဴထက္ ကယ္လိုရီ နည္းနည္းေလးသာနည္းတယ္။ ဂရမ္ ၁ဝဝ စီကေန သၾကားအျဖဴက ကယ္လိုရီ ၃၉၆ ရျပီး၊ သၾကားညိဳကေန ၃၇၃ ရတယ္။
၈။ ဆရာ႐ွင့္ အခုတေလာ ကြၽန္မတို႔ဆီမွာ အသံုးမ်ားေနတဲ့ ဟင္းခပ္မႈန္႔က အခ်ိဳမႈန္႔မပါဘူးလို႔ေျပာပါတယ္။ ပါဝင္တာေတြကို ဆရာ့ဆီပို႔လိုက္ပါတယ္။ အခ်ိဳမႈန္႔ပါမပါ ေျပာျပေပးပါ႐ွင့္။
ပံုထဲမွာေရးထားတဲ့ Monosodium glutamate ဆိုတာ ဟင္းခ်ိဳမႈန္႔ျဖစ္တယ္။ ပံုထဲျပထားတဲ့ အခ်ိဳမႈန္႔ထဲမွာ တျခား ပါတာေတြက Kelps ဆိုတာ ပင္လယ္ေရညႇိ အညိဳေရာင္ျဖစ္တယ္။ Sugar သၾကားဆိုတာ Glucose (Dextrose) ဂလူးကို႔စ္ (ဒက္စထို႔စ္)၊ Fructose ဖရပ္တို႔စ္ နဲ႔ Galactose ဂလက္ကို႔စ္ေတြကိုေခၚတယ္။ Maltose ေမာလ္တို႔စ္ နဲ႔ lactose လက္တို႔စ (ႏို႔) သၾကားေတြလည္းရွိတယ္။ စားပြဲတင္သၾကားဆိုတာ Sucrose ဆူးခရို႔စ္ျဖစ္တယ္။ Sugarcane ၾကံနဲ႔ Sugar beets အပင္ေတြကေန ထုတ္လုပ္တယ္။ Date palm ပင္၊ Sorghum ပင္နဲ႔ sugar maple ပင္ေတြကေနလည္း ထုတ္လုပ္ႏိုင္တယ္။ Fructose ဖရပ္တို႔စ္ကို Fruit sugar သစ္သီးသၾကားလို႔ ေခၚတယ္။ Sugar cane ၾကံပင္၊ Sugar beets ပင္နဲ႔ Corn ေျပာင္းသၾကားေတြေန ထုတ္လုပ္တယ္။ သၾကားတိုင္းဟာ ဆီးခ်ိဳရွိသူေတြနဲ႔ မသင့္ပါ။
၉။ အိမ္မွာအခ်ိဳမႈန္႔မသံုးပဲ ရႊန္းတိုးတိုးဆိုတဲ့အမႈန္႔ကို သံုးပါတယ္။ ၃-၄ႏွစ္ေလာက္ရိွပါျပီ။ မႏၱေလးကထုတ္တာပါ။ သစ္သီး သစ္ဥေတြကထုတ္တယ္ပဲ ေျပာထားတယ္။ ျမန္မာျပည္ကထုတ္တဲ့ ေရႊပင္လယ္ပုဇြန္မႈန္႔ေကာ အဲလိုပဲလားမသိလို႔ ေျပာျပေပးပါ႐ွင့္။
စားစရာေတြကို ခ်ိဳေအာင္လုပ္တာမွန္သမွ် ဓါတုေဆးေတြနဲ႔လုပ္ပါတယ္။ အာဂ်ီႏိုမိုတိုကေတာ့ ထုတ္တာလည္း ၾကာလို႔ ေလ့လာဆန္းစစ္မႈေတြမ်ားတယ္။ အဆိုးအေကာင္း စာထဲမွာေရးထားပါတယ္။ အသစ္ေပၚေတြကိုေတာ့ ေဆးသုေတသန မစံုေသးပါ။ ဂ်ပန္ကထုတ္ထုတ္၊ အေမရိကားကထုတ္ထုတ္၊ ျမန္မာျဖစ္ျဖစ္ျဖစ္ အစစ္-သဘာဝ-လတ္လတ္ဆတ္ဆတ္ ေတြေလာက္ မေကာင္းၾကပါ။ တခ်ိဳ႕ကိုေတာ့ မသံုးပါနဲ႔ဆိုရင္ အရက္မေသာက္ပါနဲ႔လို႔ ေျပာရတာထက္ ခက္မယ္။
• Ajinomoto ဟင္းခ်ိဳမႈန္႔ http://doctortintswe.blogspot.com/2015/03/ajinomoto.html
• Chicken flavored broth and health risks ၾကက္သားမႈန္႔ နဲ႔ က်န္းမာေရး http://doctortintswe.blogspot.com/2015/03/chicken-flavored-broth-and-health-risks.html
• Dashi and Sweetening Agents ဟင္းခပ္မႈန္႔မ်ား http://doctortintswe.blogspot.com/2015/07/sweetening-agents.html
ေဒါက္တာတင့္ေဆြ
၉-၃-၂ဝ၁၅
၃-၇-၂ဝ၁၅
၁၇-၅-၂ဝ၁၆
၂၆-၉-၂ဝ၁၇
၂။ ဆရာရွင့္ ကၽြန္မ ႏွစ္ႏွစ္အရြယ္ရင္ေသြးရွိေသာ မိခင္ပါ။ ကေလးကိုယ္ဝန္ရွိကတည္းက အခ်ိဳမႈန္႔ေၾကာက္လို႔ ေရွာင္ခဲ့ပါတယ္။ သၾကားအစားထိုးခဲ့ပါတယ္။ ကေလးေမြးၿပီးမွာေတာ့ အခ်ိဳမႈန္႔အရသာနဲ႔ Dashi လို႔ေခၚတဲ့ ဂ်ပန္မွ တင္သြင္းေသာ ငါးမႈန္႔ကို ေတြ႔လာရလို႔ စမ္းသံုးၾကည့္ခဲ့ပါတယ္ ႀကိဳက္ပါတယ္။ အႏၲရာယ္ကင္းတယ္လို႔လည္း သူတို႔ေၾကာ္ျငာသလိုယံုၾကည္လို႔ပါ။ တကယ္ေရာ အႏၲရာယ္ကင္းပါသလားဆရာ။
၃။ ဆရာခင္ဗ်ာ Dashi ကို တျခားဟင္းခတ္မႈန္႔ထက္စာရင္ recommend လုပ္ပါသလားခင္ဗ်ာ။
မလုပ္ပါ။ ေဆာရီး။
၄။ အခ်ိဳမႈန္႔မသံုးရင္ မစားတတ္ေတာ့တဲ့ ျမန္မာလူမ်ိဳးေတြအတြက္ ဟင္းအရသာတက္ေစမယ့္ သဘာဝနည္းေလးရွိရင္ မွ်ေဝေပးပါ ခင္ဗ်ာ။
က်န္းမာေရးအသိလည္းရွိတဲ့ အိမ္ရွင္မေတြက ပိုသိတယ္။ တခ်ိဳ႕အမ်ိဳးသားေတြလည္း သိၾကတယ္။ ကြ်န္ေတာ္ကေတာ့ အိမ့္ရွင္မကိုေမးျပီးမွ ထပ္ေရးပါအံုးမယ္။
၅။ ဆရာခင္ဗ်ာ ဘယ္လိုဟင္းခပ္မႈန္႔ သံုးသင့္ပါသလဲခင္ဗ်ာ။ ဆရာ့အိမ္မွာေရာ ဘယ္လို ဟင္းခပ္မႈန္႔ အစားထိုးစနစ္ သံုးပါသလဲခင္ဗ်ာ။ က်န္းမာခ်င္လို႔ပါဆရာ။
ဘယ္အစားအစာမဆို လတ္ဆတ္တာေလာက္ က်န္းမာေရးအတြက္ မေကာင္းပါ။ တာရွည္ခံေအာင္ လုပ္ထားတာတိုင္းမွာ ဓါတုေဆးေတြပါတယ္။ သဘာဝေတြက အေကာင္းဆံုးျဖစ္တယ္။ ပုစြန္ဆိပ္ ေသးေသး မႊားမႊားေလးက ခ်ိဳေအာင္လုပ္ေစတဲ့ စက္ရံုထုတ္ေတြထက္ ေကာင္းတယ္။ လွ်ာဆိုတာ အက်င့္ပါတယ္။ အက်င့္ဆိုတာျပင္လို႔ရတယ္။
၆။ Dashi သံုးစြဲျခင္းေၾကာင့္ အခ်ိဳမႈန္႔နဲ႔ ၾကက္သားမႈန္႔မ်ားလို ဆိုးက်ဳိးမ်ား ျဖစ္ေစသလားဆရာ။
ဒက္ရွီမႈန္႔၊ ဟင္းခ်ိဳမႈန္႔၊ ၾကက္သားမႈန္႔၊ ဟင္းခပ္မႈန္႔ေတြဟာ အတူတူသာျဖစ္ပါတယ္။
၇။ Brown sugar က ရိုးရိုးသၾကားထက္ ဘာေကာင္းသလည္းဆရာ။
Brown sugar သၾကားအညိဳေရာင္ဟာလည္း သၾကားအျဖဴလိုပဲ ၾကံကေနထုတ္တယ္။ ဆူးခရို႕စ္ပဲျဖစ္တယ္။ Molasses မိုလက္ဆီးဆိုတာ ပါလို႔ ညိဳေနတာ။ သၾကားအျဖဴထက္ ကယ္လိုရီ နည္းနည္းေလးသာနည္းတယ္။ ဂရမ္ ၁ဝဝ စီကေန သၾကားအျဖဴက ကယ္လိုရီ ၃၉၆ ရျပီး၊ သၾကားညိဳကေန ၃၇၃ ရတယ္။
၈။ ဆရာ႐ွင့္ အခုတေလာ ကြၽန္မတို႔ဆီမွာ အသံုးမ်ားေနတဲ့ ဟင္းခပ္မႈန္႔က အခ်ိဳမႈန္႔မပါဘူးလို႔ေျပာပါတယ္။ ပါဝင္တာေတြကို ဆရာ့ဆီပို႔လိုက္ပါတယ္။ အခ်ိဳမႈန္႔ပါမပါ ေျပာျပေပးပါ႐ွင့္။
ပံုထဲမွာေရးထားတဲ့ Monosodium glutamate ဆိုတာ ဟင္းခ်ိဳမႈန္႔ျဖစ္တယ္။ ပံုထဲျပထားတဲ့ အခ်ိဳမႈန္႔ထဲမွာ တျခား ပါတာေတြက Kelps ဆိုတာ ပင္လယ္ေရညႇိ အညိဳေရာင္ျဖစ္တယ္။ Sugar သၾကားဆိုတာ Glucose (Dextrose) ဂလူးကို႔စ္ (ဒက္စထို႔စ္)၊ Fructose ဖရပ္တို႔စ္ နဲ႔ Galactose ဂလက္ကို႔စ္ေတြကိုေခၚတယ္။ Maltose ေမာလ္တို႔စ္ နဲ႔ lactose လက္တို႔စ (ႏို႔) သၾကားေတြလည္းရွိတယ္။ စားပြဲတင္သၾကားဆိုတာ Sucrose ဆူးခရို႔စ္ျဖစ္တယ္။ Sugarcane ၾကံနဲ႔ Sugar beets အပင္ေတြကေန ထုတ္လုပ္တယ္။ Date palm ပင္၊ Sorghum ပင္နဲ႔ sugar maple ပင္ေတြကေနလည္း ထုတ္လုပ္ႏိုင္တယ္။ Fructose ဖရပ္တို႔စ္ကို Fruit sugar သစ္သီးသၾကားလို႔ ေခၚတယ္။ Sugar cane ၾကံပင္၊ Sugar beets ပင္နဲ႔ Corn ေျပာင္းသၾကားေတြေန ထုတ္လုပ္တယ္။ သၾကားတိုင္းဟာ ဆီးခ်ိဳရွိသူေတြနဲ႔ မသင့္ပါ။
၉။ အိမ္မွာအခ်ိဳမႈန္႔မသံုးပဲ ရႊန္းတိုးတိုးဆိုတဲ့အမႈန္႔ကို သံုးပါတယ္။ ၃-၄ႏွစ္ေလာက္ရိွပါျပီ။ မႏၱေလးကထုတ္တာပါ။ သစ္သီး သစ္ဥေတြကထုတ္တယ္ပဲ ေျပာထားတယ္။ ျမန္မာျပည္ကထုတ္တဲ့ ေရႊပင္လယ္ပုဇြန္မႈန္႔ေကာ အဲလိုပဲလားမသိလို႔ ေျပာျပေပးပါ႐ွင့္။
စားစရာေတြကို ခ်ိဳေအာင္လုပ္တာမွန္သမွ် ဓါတုေဆးေတြနဲ႔လုပ္ပါတယ္။ အာဂ်ီႏိုမိုတိုကေတာ့ ထုတ္တာလည္း ၾကာလို႔ ေလ့လာဆန္းစစ္မႈေတြမ်ားတယ္။ အဆိုးအေကာင္း စာထဲမွာေရးထားပါတယ္။ အသစ္ေပၚေတြကိုေတာ့ ေဆးသုေတသန မစံုေသးပါ။ ဂ်ပန္ကထုတ္ထုတ္၊ အေမရိကားကထုတ္ထုတ္၊ ျမန္မာျဖစ္ျဖစ္ျဖစ္ အစစ္-သဘာဝ-လတ္လတ္ဆတ္ဆတ္ ေတြေလာက္ မေကာင္းၾကပါ။ တခ်ိဳ႕ကိုေတာ့ မသံုးပါနဲ႔ဆိုရင္ အရက္မေသာက္ပါနဲ႔လို႔ ေျပာရတာထက္ ခက္မယ္။
• Ajinomoto ဟင္းခ်ိဳမႈန္႔ http://doctortintswe.blogspot.com/2015/03/ajinomoto.html
• Chicken flavored broth and health risks ၾကက္သားမႈန္႔ နဲ႔ က်န္းမာေရး http://doctortintswe.blogspot.com/2015/03/chicken-flavored-broth-and-health-risks.html
• Dashi and Sweetening Agents ဟင္းခပ္မႈန္႔မ်ား http://doctortintswe.blogspot.com/2015/07/sweetening-agents.html
ေဒါက္တာတင့္ေဆြ
၉-၃-၂ဝ၁၅
၃-၇-၂ဝ၁၅
၁၇-၅-၂ဝ၁၆
၂၆-၉-၂ဝ၁၇
Comments
Post a Comment