Friday, September 29, 2017

Healthy Cooking Oils က်န္းမာေရးႏွင့္ညီညြတ္ေသာ စားသံုးဆီမ်ား

ဟင္းသီးဟင္းရြက္ဆီေတြမွာ ကင္ဆာ၊ ႏွလုံးေရာဂါေတြနဲ႔ဆက္စပ္တဲ့ ဓာတုပစၥည္းေတြပါဝင္လ်က္ရွိေခါင္းစဥ္နဲ႔ သတင္း ေဆာင္းပါးတပုဒ္ကို အခုပဲဖတ္ရပါတယ္။ အဲဒီစာထဲမွာ ဒီလိုေရးထားပါတယ္။

ေနၾကာဆီနဲ ့ေျပာင္းဆီစတဲ့ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ဆီေတြမွာ ႏွလုံးေရာဂါနဲ႔ (ဒီမင္းရွား) ေခၚ ဦးေႏွာက္ေရာဂါျဖစ္ေစႏိုင္တဲ့ အဆိပ္ရွိဓာတုပစၥည္းေတြ ပါဝင္လ်က္ရွိေၾကာင္း သိပၸံပညာရွင္ေတြက သတိေပးေျပာၾကားလုိက္ပါတယ္။ ဒီဆီေတြအစား သံလြင္ဆီကို ေရြးခ်ယ္အသုံးျပဳႏိုင္ေပမယ့္ စားအုန္းဆီ၊ ေထာပတ္နဲ ့ဝက္ဆီတုိ႔ဟာ တျခားဆီေတြထက္ သာလြန္ ေကာင္းမြန္တယ္လုိ ့ဆုိပါတယ္။ အတတ္ႏိုင္ဆုံး ဆီေၾကာ္အစားအစာေတြကို ေရွာင္ပါ။ ဆီသုံးမယ္ဆုိရင္လည္း ဒီ အဆိပ္ရွိ ျဒပ္ေပါင္းပါဝင္မႈနည္းပါးတဲ့ ဆီမ်ိဳးကို ေရြးသုံးပါ။ ေနၾကာဆီ ဒါမွမဟုတ္ ေျပာင္းဆီကို သုံးျပီးေၾကာ္ထားတဲ့ ငါးေၾကာ္ဟင္းမွာ aldehydes ျဒပ္ေပါင္းဟာ စိတ္ခ်ရတဲ့ ပမာဏထက္ အဆ ၂ဝဝ ေက်ာ္ ပုိမုိပါဝင္ေနတာ ေတြ႔ရွိရတယ္။ ကိုလက္စထေရာ ျဖစ္ေပၚမႈအားမေပးတဲ့ polyunsaturated fats အဆီၾကြယ္ဝတဲ့ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ဆီေတြဟာ အႏၱရာယ္ရွိတဲ့ ျဒပ္ေပါင္း အေျမာက္အမ်ားကို ထုတ္ေပးႏိုင္ျပီး သံလြင္သီးနဲ႔ အခြံမာေစ့ေတြကေနရတဲ့ monounsaturated fat ဆီေတြကေတာ့ ဒီျဒပ္ေပါင္းေတြကို အနည္းအက်ဥ္းသာ ထုတ္ေပးတယ္လို႔ ဘာသာျပန္ ေရးသားထားပါတယ္။

ဒီသတင္းဟာ အဂၤလန္ႏိုင္ငံ၊ လန္ကပ္စတာမွာရွိတဲ့ ပါေမာကၡ မာတင္ ဂရုဗဲလ္ဒ္ကေျပာတာကို အေျခခံေရးသားထားတာ ျဖစ္ပါတယ္။ ေန႔စြဲက ၂၈-၇-၂ဝ၁၅ ေန႔က ျဖစ္ပါတယ္။ အဲတာဟာ ႏွစ္ ၂ဝ ေက်ာ္ကတည္းကလက္ခံထားတဲ့ အခ်က္နဲ႔ ေျပာင္းျပန္ျဖစ္ေနပါတယ္။ အဲတာနဲ႔ ေနာက္ဆံုး အေကာင္းဆံုးစားသံုးဆီေတြက ဘာလည္းလို႔ လိုက္ရွာရပါတယ္။

အေမရိကန္ႏွလံုးအသင္းကေန က်န္းမာေရးႏွင့္ညီညြတ္ေသာ စားသံုးဆီေတြ တင္ထားတာကို ေတြ႔ပါတယ္။ ၁၂-၄-၂ဝ၁၆ ေန႔က အပ္ဒိတ္လုပ္ထားတာပါ။

ျပည့္ဝဆီ နဲ႔ ထရန္႔စ္ဆီ ေခၚ ျပန္ေက်ာ္ဆီေတြဟာ အညံ့စားဆီေတြျဖစ္တယ္။ (မိုႏိုအန္စက္က်ဴရိတ္တက္) နဲ႔ (ေပၚလီအန္ဆက္က်ဴရိတ္တက္) ဆီေတြဟာ ႏွလံုးအတြက္ေကာင္းတယ္။ 

အစိုင္အခဲဆီေခၚ ေထာပတ္၊ မာဂ်ရင္းေတြနဲ႔ အပူပိုင္းေဒသဆီ ေခၚ စားအုန္းဆီနဲ႔ အုန္းဆီေတြမသင့္ပါ။ အဲတာေတြဟာ (စက္က်ဴရိတ္တတ္ ဖက္) ေခၚ ျပည့္ဝဆီေတြျဖစ္လို႔ က်န္းမာေရးအတြက္ မသင့္ပါ။

ျပည့္ဝဆီနည္းတဲ့ စားသံုးသင့္တဲ့ဆီေတြကို အကၡရာစဥ္လိုက္ေရးပါမယ္။
• Canola ကင္ႏိုလာဆီ၊
• Corn ေျပာင္းဆီ၊
• Olive သံလြင္ဆီ၊
• Peanut ေျမပဲဆီ၊
• Safflower ေနၾကာဆီ၊
• Soybean ပဲပုပ္ဆီ၊

ေကာင္းတာေတြက သီးႏွံဆီေတြျဖစ္ပါတယ္။ အဲတာေတြအျပင္ ေထာပတ္သီးဆီ၊ စပ်စ္ေစ့ဆီ၊ ဖြဲႏုဆီ၊ ႏွမ္းဆီေတြလည္း ေကာင္းပါတယ္။ Partially hydrogenated oils ေခၚ (ထရန္႔စ္ဆီ) ကေတာ့ မေကာင္းပါ။ ဆီလက္ဖက္ရည္တဇြန္းထဲမွာ Saturated fat ျပည့္ဝဆီ 4 grams ထက္နည္းရင္ ေကာင္းပါတယ္။ (ထရန္႔စ္ဆီ) ဆိုတာ ကေန႔ေခတ္ေပၚ နာမည္ၾကီး အေနာက္ႏိုင္ငံ အစားအေသာက္ေတြမွာ သံုးေနတဲ့ဆီ ျဖစ္ပါတယ္။

ဆက္စပ္ဖတ္ႏိုင္တဲ့စာေတြ -
• Chicken eggs and Cholesterol ၾကက္ဥနဲ႔ (ကိုလက္စေထာ) http://doctortintswe.blogspot.com/2014/11/chicken-eggs.html
• Cholesterol and food ကိုလက္စေထာနဲ႔ အစားအစာ http://doctortintswe.blogspot.com/2015/03/cholesterol-and-food.html
• Cholesterol ကိုလက္စေထာ http://doctortintswe.blogspot.com/2014/11/cholesterol.html
• Coconut oil အုန္းဆီ၊ စားအုန္းဆီ http://doctortintswe.blogspot.com/2015/07/coconut-oil.html
• Cooking Oils စားသံုးဆီ http://doctortintswe.blogspot.com/2014/11/trans-fats.html
• High Cholesterol diet (ကိုလက္စေထာ) မ်ားလို႔ မစားသင့္တဲ့အစားအစာေတြ http://doctortintswe.blogspot.com/2014/12/high-cholesterol-diet.html
• Palm oil စားအုန္းဆီ http://doctortintswe.blogspot.com/2015/07/palm-oil.html
• Trans Fats က်န္းမာေရးႏွင့္ မသင့္ေသာ စားသံုးဆီ http://doctortintswe.blogspot.com/2014/10/trans-fats.html
• Trans Fats အညာသားမ်ားဆီစားၾကသည္ http://doctortintswe.blogspot.com/2014/10/cooking-oils.html

ေဒါက္တာတင့္ေဆြ
၂၉-၉-၂ဝ၁၆
၂၉-၉-၂ဝ၁၇

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.

ဆိုရွယ္လစ္ေခတ္၏ ေကာင္းကြက္ကိုရွာျခင္း

လုပ္သားျပည္သူႏွင့္ ဦးၾကီးဟု အေခၚခံရသူမ်ား၏ စကားဝိုင္းမွာ ေျပာၾကတယ္။ လုပ္သားျပည္သူ- အဲဒါ ငစိန္နဲ႔ မီးဒုန္းေခတ္ ဦးၾကီး - ဆန္တျပည္ ၆၅ ျပ...