Cooking Oils စားသံုးဆီမ်ား
စားသံုးဆီေတြထဲမွာ အေရာင္လွေအာင္ထည့္တဲ့ ဓါတုေဆးေတြက ေဘးျဖစ္ေစႏိုင္တယ္။ စားသံုးဆီ ေကာင္း-မေကာင္း အနံ႔အသက္နဲ႔ အေရာင္ၾကည့္ျပီး ေျပာမရပါ။ ဆီထဲမွာ စုစုေပါင္းအဆီ၊ ျပည့္ဝဆီဘယ္ေလာက္လဲနဲ႔ ကလိုရီ ဘယ္ေလာက္ ရေစသလဲဆိုတဲ့ အခ်က္ (၃) ခ်က္ကို ၾကည့္ရပါတယ္။
ျမန္မာျပည္မွာ စားသံုးေနၾကတဲ့ စားအုန္းဆီကေန ျပည့္ဝဆီအမ်ားၾကီးရေစတယ္။ ျပည့္ဝဆီနည္းတာက က်န္းမာေရးအရ ေကာင္းတယ္။ အုန္းသီးကေနထုတ္တဲ့ဆီက ၃ မ်ိဳး ရွိတယ္။
ဆီအမ်ိဳးအစား - (ကလိုရီ)၊ - အဆီ (စုစုေပါင္း)၊ - ျပည့္ဝဆီ၊ = မွတ္ခ်က္
1. Coconut oil အုန္းသီးဆီ (ကလိုရီ) ၁၁၇၊ အဆီ (စုစုေပါင္း) ၁၃႕၆၊ ျပည့္ဝဆီ ၁၁႕၈ = အမ်ားဆံုး၊
2. Palm kernel oil စားအုန္းဆီ (ကလိုရီ) ၁၁၆၊ အဆီ (စုစုေပါင္း) ၁၄၊ ျပည့္ဝဆီ ၁၁႕ဝ = အမ်ားဆံုး၊
3. Palm oil စားအုန္းဆီ (ကလိုရီ) ၁၂ဝ၊ အဆီ (စုစုေပါင္း) ၁၃႕၆၊ ျပည့္ဝဆီ ၆႕၇ = မ်ားတယ္။
ျမန္မာႏိုင္ငံမွာအသံုးမ်ားတဲ့ တျခားဆီေတြ
ကလိုရီ၊ - အဆီ (စုစုေပါင္း)၊ - ျပည့္ဝဆီ၊ = မွတ္ခ်က္
1. Cottonseed oil ဝါေစ့ဆီ ၁၁၉၊ ၁၄၊ ၃႕ဝ၊ = ျပည့္ဝဆီမနည္းပါ၊
2. Peanut oil ေျမပဲဆီ ၁၁၉၊ ၁၃႕၅၊ ၂႕၃၊ = ျပည့္ဝဆီနည္းမပါ၊
3. Soybean oil ပဲပုပ္ဆီ ၁၂ဝ၊ ၁၃႕၆၊ ၂႕ဝ၊ = ျပည့္ဝဆီနည္းတယ္၊
4. Sesame oil ႏွမ္းဆီ ၁၂ဝ၊ ၁၃႕၆၊ ၁႕၉၊ = ျပည့္ဝဆီနည္းတယ္၊
5. Sunflower oil ေနၾကာဆီ ၁၂ဝ၊ ၁၃႕၆၊ ၁႕၈၊ = ျပည့္ဝဆီနည္းတယ္၊
6. Flaxseed oil ပန္းႏွမ္းဆီ ၁၂ဝ၊ ၁၃႕၆၊ ၁႕၃၊ = ျပည့္ဝဆီအနည္းဆံုး။
ျမန္မာႏိုင္ငံမွာအသံုးနည္းတဲ့ဆီေတြ
ကလိုရီ၊ - အဆီ (စုစုေပါင္း)၊ - ျပည့္ဝဆီ၊ = မွတ္ခ်က္
1. Vegetable oil အသီးအႏွံဆီ ၁၂၄၊ ၁၄၊ ဝ႕၉၊ = ျပည့္ဝဆီအနည္းဆံုး၊
2. Almond oil မက္မြန္ဆီ ၁၁၉၊ ၁၄၊ ၁႕ဝ၊ = ျပည့္ဝဆီအနည္းဆံုး၊
3. Grapeseed oil စပ်စ္ေစ့ဆီ ၁၂ဝ၊ ၁၃႕၆၊ ၁႕၃၊ = ျပည့္ဝဆီအနည္းဆံုး၊
4. Hemp seed oil ေဆးေျခာက္ေစ့ဆီ ၁၂၆၊ ၁၄၊ ၁႕၅၊ = ျပည့္ဝဆီနည္းတယ္၊
5. Walnut oil သစ္ၾကားသီးဆီ ၁၂ဝ၊ ၁၄၊ ၁႕၅၊ = ျပည့္ဝဆီနည္းတယ္၊
6. Avocado oil ေထာပတ္သီးဆီ ၁၂၄၊ ၁၄၊ ၁႕၆၊ = ျပည့္ဝဆီနည္းတယ္၊
7. Olive oil သံလြင္ဆီ ၁၁၉၊ ၁၃႕၅၊ ၁႕၉၊ = ျပည့္ဝဆီနည္းတယ္၊
8. Corn oil ေျပာင္းဆီ ၁၂ဝ၊ ၁၄၊ ၂႕ဝ၊ = ျပည့္ဝဆီနည္းတယ္၊
9. Smart Balance Margarine မာဂ်ရင္း ၈ဝ၊ ၉၊ ၂႕၅၊ = ျပည့္ဝဆီမနည္းပါ၊
10. Butter ေထာပတ္ ၁ဝ၂၊ ၁၁႕၅၊ ၇႕၃၊ = ျပည့္ဝဆီအမ်ားဆံုး။
စားသံုးဆီထဲမွာ (ကိုလက္စေထာ) ဘယ္ေလာက္မ်ားသလဲက က်န္းမာေရးအတြက္ အလြန္အေရးၾကီးတယ္။ မ်ားေလ မေကာင္းေလ။ ယူနစ္အျဖစ္ parts per million (ppm) နဲ႔တြက္ပါတယ္။
1. Safflower ပန္းေစ့ဆီ = 7 ppm
2. Coconut အုန္းဆီ = 15 ppm
3. Palm စားအုန္းဆီ = 16 ppm
4. Palm kernel စားအုန္းဆီ = 25 ppm
5. Sunflower ေနၾကာဆီ = 26 ppm
6. Soybean ပဲပုပ္ဆီ = 26 ppm
7. Canola ပန္းႏွမ္းဆီ = 53 ppm
8. Peanut ေျမပဲဆီ = 54 ppm
9. Corn ေျပာင္းဆီ = 57 ppm
• Chicken eggs and Cholesterol ၾကက္ဥနဲ႔ (ကိုလက္စေထာ) http://doctortintswe.blogspot.com/2014/11/chicken-eggs.html
• High Cholesterol diet (ကိုလက္စေထာ) မ်ားလို႔ မစားသင့္တဲ့အစားအစာေတြ http://doctortintswe.blogspot.com/2014/12/high-cholesterol-diet.html
• Cholesterol ကိုလက္စေထာ http://doctortintswe.blogspot.com/2014/11/cholesterol.html
• Cooking Oils စားသံုးဆီ http://doctortintswe.blogspot.com/2014/11/trans-fats.html
• Trans Fats အညာသားမ်ားဆီစားၾကသည္ http://doctortintswe.blogspot.com/2014/10/cooking-oils.html
• Trans Fats က်န္းမာေရးႏွင့္ မသင့္ေသာ စားသံုးဆီ http://doctortintswe.blogspot.com/2014/10/trans-fats.html
• Cholesterol and food ကိုလက္စေထာနဲ႔ အစားအစာ http://doctortintswe.blogspot.com/2015/03/cholesterol-and-food.html
ေဒါက္တာတင့္ေဆြ
Comments
Post a Comment