လက္ဖက္ ႏွင့္ လၻက္

၁။ ဆရာ အညာေဒသခရီးထြက္ေတာ့ ပုဂံတစ္ခ်ို့ဆိုင္ေတြက လဖက္ တစ္ခ်ို့ဆိုင္ေတြက် လၻက္လို့သံုးျကတယ္ဆရာ ဘယ္ဟာကိုမွတ္ထားသသင့္လဲခင္ဗ်ာ

၂။ ဆရာ လက္ဖက္ရည္၊ လက္ဘက္ရည္၊ လဖက္၊ လဘက္ ဘယ္ဟာ မွန္ပါသလဲခင္ဗ်ာ။

မူကြဲသတ္ပံုေတြရွိတယ္။
ကစြန္း နဲ႔ ကန္စြန္း
ကုတင္ နဲ႔ ခုတင္
ကေခ်သည္ နဲ႔ ကေျခသည္
က်မၼာ နဲ႔ က်န္းမာ
ခ်ီးက်ူး နဲ႔ ျခီးက်ဴး
ငပိ နဲ႔ ငါးပိ
ဆန္ခါ နဲ႔ ဇကာ
တရုပ္ နဲ႔ တရုတ္
တေက်ာ့ႏွစ္ေက်ာ့ နဲ႔ တေၾကာ့ႏွစ္ေၾကာ့
ဒါး နဲ႔ ဓါး
ပဌမ နဲ႔ ပထမ
ၾကက္သေရ နဲ႔ က်က္သေရ
မံု႔ နဲ႔ မုန္႔
ယကၠန္း နဲ႔ ရက္ကန္း
ျမမၼာ နဲ႔ ျမန္မာ
လက္ဖက္ နဲ႔ လၻက္
သမတ နဲ႔ သမၼတ
ေက်ညာ န႔ဲ ေၾကညာ

မူကြဲဆိုတာ ႏွစ္မ်ိဳးလံုး သံုးႏိုင္တာမ်ိဳးကိုေခၚတယ္။ တခါတရံ ကို စသတ္ခိုင္းတာ မူကြဲမဟုတ္ပါ။ လွ်ာရွည္တာ။ တစ္ခ်ို့ဆိုင္လို႔ေရးတာလည္း ျမန္မာစာေရးသူတိုင္းကို (၁၉၈၀-၁၉၉၀) ျမန္မာစာအဖြဲ႔က ပလီခိုင္းထားတာ။

လက္ဖက္ေရးေရး လၻက္ေရးေရး ရွမ္းကုန္းျပင္ျမင့္ကလာရင္ ေကာင္းတယ္။ က်မၼာေရးေရး က်န္းမာေရးေရး ေရာဂါမရွိမွ ေနေကာင္းတယ္။ မံု႔ေရးေရး မုန္႔ေရးေရး သန္႔ရွင္းတာ စားေကာင္းတယ္။ ဒါးေရးေရး ဓါးေရးေရး ေသြးထားမွသာ ထက္တယ္။

ေဒါက္တာတင့္ေဆြ

Comments

Popular posts from this blog

က်န္းမာျခင္းသည္ လာဘ္တပါး

တခုတ္တရ