Amylase အမိုင္းေလ့စ္ ဆိုတာဘာလဲ

အကူညီေတာင္းပါတယ္ဆရာ က်န္းမာေရးဗဟုသုတကမရွိေတ့ာ amylase အေၾကာင္းမသိလို႔ပါ ဆရာအဆင္ေျပတဲ့အခ်ိန္ ေက်းဇူးျပဳၿပီးကူညီေပးပါ။

Amylase အမိုင္းေလ့စ္ ဆိုတာ အစာေခ်အင္ဇိုင္းတမ်ိဳးျဖစ္တယ္။ Carbohydrates ေခၚ ကဇီဓါတ္ကို ေက်ခ်က္ေပးတယ္။ သရက္ရြက္၊ အသဲနဲ႔ အူသိမ္ေတြထဲမွာ အမ်ားၾကီးရွိတယ္။ Pancreas ေခၚ သရက္ရြက္နဲ႔ salivary gland ေခၚ တံေတြးအိတ္ကေန ထုတ္ေပးတယ္။ amylase (alpha amylase) ေခၚတယ္။ starch ေခၚ ေကာ္ဓါတ္ကို disaccharides နဲ႔ trisaccharides ေတြျဖစ္ေစတယ္။ တျခားအင္ဇိုင္းမ္ေတြနဲ႔အတူ glucose ဂလူကို႔စ္ျဖစ္လာေစတယ္။ အဲတာဟာ energy ေခၚ စြမ္းအင္ျဖစ္တယ္။ အစားအစာေတြဟာ သြားရည္နဲ႔ေတြ႔ကတည္းက amylase ေၾကာင့္ ေက်ခ်က္မႈ စတင္တယ္။ amylase မ်ားေနရင္ Acute pancreatitis ေခၚရုတ္တရက္သရက္ရြက္ေရာင္ေနတာျဖစ္မယ္။ ပံုမွန္အားျဖင့္ 23-85 units per liter (U/L) ရွိရတယ္။ 140-160 U/L အထိမ်ားတာကိုလည္း ပံုမွန္သတ္မွတ္တာရွိတယ္။

Pancreatitis သရက္ရြက္ေရာင္ျခင္း https://doctortintswe.blogspot.com/2016/11/pancreatitis.html
Pancreas သရက္ရြက္ https://doctortintswe.blogspot.com/2017/01/pancreas.html
Pancreatic cancer သရက္ရြက္ကင္ဆာ https://doctortintswe.blogspot.com/2015/02/pancreatic-cancer.html

ေဒါက္တာတင့္ေဆြ
၂၁-၇-၂၀၂၀

Comments

Popular posts from this blog

က်န္းမာျခင္းသည္ လာဘ္တပါး

Furamin BC သံဓါတ္အားေဆး