Pudina ပူဒီနာ

ငယ္ငယ္က ပူစီနာ၊ ပူစီနံလို႔ အလြယ္ေခၚခဲ့တယ္။ နယူးေဒလီေရာက္မွ ပူဒီနာအသံထြက္မွန္သိတယ္။ အိႏၵိယမွာ Mentha arvensis, Mentha piperita နဲ႔ Mentha spicata လို႔ေခၚၾကတယ္။

ျမန္မာျပည္မွာ စမူဆာနဲ႔တြဲစားတယ္။ ဆိတ္သားကင္သုပ္ထဲထည့္စားတယ္။ ဒံေပါက္နဲ႔စားၾကတယ္။

သူမ်ားေတြဆီမွာ ေဆးအျဖစ္သံုးၾကတယ္။ ဟာဘယ္ေဆး က်မ္းေတြမွာ အက္စစ္မ်ားတာ၊ ေလေအာင့္တာ၊ ေလတက္တာအတြက္ ညႊန္းတယ္။ IBS ေခၚ ဝမ္းမျငိမ္ေရာဂါအတြက္လည္း ညႊန္းတယ္။ Spearmint oil ဆိုတာလည္း အဲတာကို အဆီထုတ္ထားတာ။ အနံ႔က သိသာတယ္။ Antioxidants အင္တိုင္ေကာက္ဆီဒင့္ဓါတ္ပါတယ္။ မေကာင္းတာေတြကိုေခ်ဖ်က္ေပးႏိုင္စြမ္းရွိတယ္။ Peppermint နဲ႔ Mint ေခၚ အနံ႔ဆိုးသက္ေဆးအျဖစ္သံုးတယ္။

အိမ္မွာေတာ့ စားခ်င္တဲ့အခါ စားရေအာင္ စိုက္တာ။ စမူဆာနဲ႔ ဆိတ္သားကင္သုပ္။ ဘယ္ေတာ့လုပ္မလဲ မသိ။ ကြ်န္ေတာ္က စမူဆာကို ျမန္မာျပည္ကလိုေၾကာ္တာ၊ သုပ္တာသာၾကိဳက္တယ္။ မဒရပ္စ္မွာ ျမန္မာျပည္နဲ႔ အတူတူ။ ကြ်န္ေတာ္တို႔က သူတို႔သြားတူတာ။ တခ်ို႕က အထဲမွာ မဆိုင္တာေတြထည့္ၾကတယ္။ မၾကိဳက္။

ေဒါက္တာတင့္ေဆြ
၂၇-၄-၂၀၂၀

Comments

Popular posts from this blog

က်န္းမာျခင္းသည္ လာဘ္တပါး

တခုတ္တရ