Organ Meats ၾကက္ျမစ္ၾကက္သဲ

ေမးခြန္းေတာ့ ျပန္မရွာအားပါ။ ကိုယ္ဝန္ေဆာင္ေနသူ ၾကက္ျမစ္ၾကက္သဲ မစားရဘူးဆိုတာ ဟုတ္သလားတဲ့။ ယူရစ္အက္စစ္မ်ားျခင္းေခၚ ေဂါက္ေရာဂါမရွိရင္ စားႏိုင္လို႔ ခပ္လြယ္လြယ္ေျဖလိုက္တယ္။

ဘယ္အသားမဆို ပရိုတင္းပါတယ္။ တိရစၧာန္ေတြကရတဲ့ ပရိုတင္းေခၚတယ္။ အသီးအႏွံေတြကလဲရတာမို႔ အသားဓါတ္လို႔ ေခၚရင္ မမွန္ပါ။ အသားေတြထဲမွာ သူ႔အစိတ္အပိုင္းနဲ႔သူ မတူတာေတြရွိပါတယ္။ သဘာဝအရ မတူတာေရာ လူေတြကေန ျပဳျပင္ စီမံတာေတြေၾကာင့္ပါ မတူၾကပါ။ အေလးခ်ိန္ တိုးေအာင္ထိုးတဲ့ ေဟာ္မုန္းေဆး စုေဝးေနတဲ့ေနရာ သပ္သပ္ရွိတယ္။ သဘာဝ အသားထဲမွာ အဆီကတမ်ိဳး၊ အသားကတမ်ိဳး၊ အရိုးကတမ်ိဳး အာဟာရ ျဖစ္တာေတြ မတူပါ။ ထူးျခားတဲ့ အဂၤါအစိတ္အပိုင္းေတြလဲ ရွိတယ္။ ဥပမာ အျမစ္အသဲ၊ အထီးေကာင္ေတြရဲ႕ ဖိုသတၲိပါ-အစိ၊ ငါးၾကီးဆီ၊ စတာေတြမွာ ထူးျခားတာေတြ ရွိတယ္။

အသဲစားတာ ေသြးအားနည္းေရာဂါအတြက္ အလြန္ေကာင္းတယ္လို႔ ႏိုဗယ္ဆုရပညာရွင္ ၃ ဦးကေန ၁၉၃၄ ကတည္းက ေျပာခဲ့တာ ျဖစ္ပါတယ္။ အသဲရဲ႕အလုပ္က အဆိပ္အေတာက္ေတြ ရွင္းေပးေပမဲ့ အဆိပ္အေတာက္ေတြက သူ႔ထဲမွာ စုမေနပါဘူး၊ စားတာ ေကာင္းတယ္လို႔ ေျပာၾကပါတယ္။

အမဲအသဲ
ပရိုတင္းၾကြယ္ဝတယ္။ ၁ဝဝ ဂရမ္ထဲမွာ ၁၃၅-၁၄၂ ကလိုရီရျပီး၊ ကိုလက္စေထာ ၂၇၅-၃ဝ၉ မီလီဂရမ္ ပါေနတာေတာ့ မေကာင္းပါ။ ဗီတာမင္ ဘီ မ်ားတယ္၊ ေအ မ်ားတယ္။ ဗီတာမင္ ေအ မ်ားလြန္းတာ ကိုယ္ဝန္အတြက္ သိပ္မေကာင္းပါ။ စီ နဲနဲပါတယ္။ ေသြးအားအတြက္လိုတဲ့ ဘီ ၁၂ အေတာ္မ်ားတယ္။ ဓါတ္ဆားေတြလဲ ပါတယ္။ ေဖါလိတ္၊ ေၾကးနီ၊ ေဖါ့စဖိတ္၊ ဆယ္လင္နီယမ္၊ သံဓါတ္၊ သြပ္ဓါတ္၊ မင္ဂနီးစ္ေတြပါတယ္။ နဲနဲ ပါတာေတြက ပိုတက္ဆီယမ္၊ ဆိုဒီယမ္၊ ကယ္လ္ဆီယမ္၊ မက္ဂနီဆီယမ္။ ေကာင္းတဲ့ အိုမီဂါ-၃အသင့္အတင့္ပါတယ္။ ကိုလင္းလဲ အေတာ္ပါတယ္။ ကလိုရီနည္းလို႔ လူကို မဝေစဘူး။ စားေသာက္ဆိုင္ေတြရဲ႕ မီႏူးထဲမွာ Liver pâté, Liver sashimi, Chopped liver, Foie gras, Leberwurst ေတြ႔ရင္ ဒါေတြဟာ အသဲကို အထူးျပဳျပင္စီမံထားတဲံ ဟင္းလ်ာေတြ ျဖစ္တယ္။ ပံုထဲမွာ ႏြားကေလး-အသဲနဲ႔ ၾကက္သြန္နီ၊ ပန္းသီး ေရာခ်က္ထားတာပါ။

ၾကက္အသဲ
ကလိုရီနည္းတယ္။ ၄၇ ကလိုရီ။ ကိုလက္စေထာမ်ားတယ္။ ပရိုတင္း၊ ဗီတာမင္ ေအ၊ စီ၊ ဘီ-၆၊ ဘီ-၁၂၊ သြပ္ဓါတ္၊ သံဓါတ္၊ ႏိုင္ယာစင္၊ မင္းဂနီးစ္၊ သြပ္ဓါတ္ေတြပါတယ္။

ဝက္ႏွလံုး ၁၂၉ ဂရမ္ကေန
ကလိုရီ၁၉၁ ရတယ္။ တေန႔တာ လိုအပ္တဲ့ အဆီ ၁ဝ%၊ ကိုလက္စေထာ၉၅%၊ ဆိုဒီယမ္၂%၊ ဗီတာမင္ ေအ ၁%၊ စီ ၄%၊ ကယ္လ္ဆီယမ္၁%၊ ဘီ-၁ ၄၈%၊ ႏိုင္ယာစင္ ၂၅%၊ သံဓါတ္ ၄၂%၊ ဘီ ၆ ၂၅%၊ ပရိုတင္း၆၁%၊ ဘီ-၂ ၁၂၉%၊ ဘီ-၁၂ ၈၁%၊ ေဖါ့စ္ဖိုးရပ္စ္၂၃%၊ မက္ဂနီးစ္၈%၊ ႏိုင္ယာစင္၃၉%၊ သြပ္ဓါတ္ ၂၇%၊ ဘီ-၆ ၂၅%၊ ေဖါလိတ္၁% ေတြရေစတယ္။

အမဲႏွလံုး
ဆိုဒီယမ္နည္းတာ၊ သၾကားမပါတာ၊ သံဓါတ္မ်ားတာ၊ ႏိုင္ယာစင္မ်ားတာ၊ ေဖါ့စ္ဖိုးရပ္စ္မ်ားတာ၊ ဆယ္လယ္နီယမ္မ်ားတာ၊ ဘီ-၂ မ်ားတာ၊ ဘီ-၁၂ မ်ားတာ၊ သြပ္ဓါတ္ မ်ားတာေတြက ေကာင္းတဲ့ အခ်က္ေတြျဖစ္တယ္။ ကိုလက္စေထာမ်ားတာက မေကာင္းတာ ျဖစ္တယ္။ ကယ္လိုရီ ၄၂၄၊ အဆီ ၁၉% ထရန္႔-ဖက္မေျပာပေလာက္ေအာင္သာ ပါတယ္၊ ကိုလက္စေထာ၁၈၂%၊ ဆိုဒီယမ္၆%၊ သံဓါတ္ ၉၁%၊ ကယ္လ္စီယမ္၁% ရမယ္။ ထရန္႔-ဖက္ဆိုတာ မေကာင္းတဲ့ ဆီအမ်ိဳးအစား ျဖစ္တယ္။

အသဲဟာ အာဟာရအတြက္ ေကာင္းတယ္။ ဒါေပမဲ့ ကိုလက္စေထာပါတယ္။ ကိုလက္စေထာက ႏွလံုးေရာဂါအတြက္ မေကာင္းပါ။ ၾကက္အသဲက အမဲအသဲထက္ ကလိုရီနည္းျပီး ကိုလက္စေထာမ်ားတယ္။ အမဲအသဲမွာ ပရိုတင္း ပိုမ်ားျပီး အဆီနည္းတယ္။ အမဲအသဲမွာ ဗီတာမင္ေအပိုမ်ားျပီး၊ ၾကက္အသဲမွာ သံဓါတ္နဲ႔ ဗီတာမင္စီ ပိုမ်ားတယ္။

Dr. တင့္ေဆြ
၇-၇-၂၀၁၇
၇-၇-၂၀၂၀

Comments

Popular posts from this blog

က်န္းမာျခင္းသည္ လာဘ္တပါး

Furamin BC သံဓါတ္အားေဆး